
Norwegians fly-flåte: – Det er Boeing Max-10 vi vurderer

Norwegian fyller opp flåten med Boeing 737 Max-fly, men ikke med samme type som er i trøbbel. Hva skiller modellene? Og hvilke modeller vil Norwegian ha i sin flåte?
Norwegian har stått last og brast med Boeing og den oppdaterte 737-modellen Max.
For til tross for at Boeing har hatt store problemer med Max-er tidligere, har Norwegian fremdeles valgt å satse på Max for å fornye flåten. Av de fire Max-utgavene har Norwegian valgt 737 Max-8-modellen.
Selskapet har allerede 20 i flåten med ytterligere 50 i bestilling.
I tillegg har konsernsjef Geir Karlsen vurdert om Norwegian også skal bestille opp enkelte andre Max-modeller, noe han senest under kvartalspresentasjonen for andre kvartal nevnte eksplisitt.
Forskjellene på de fire Max-typene er lengde på skroget, vingespennet og antall seter.
For Norwegians del vil det å sette inn en større Max-utgave gjøre at det vil være enklere å sende fly fra Tromsø til Kanariøyene, for eksempel, med flere passasjerer på færre avganger.
Men flytypen Norwegian har vurdert er ikke modellen som nå er parkert.
– Det er Max-10 vi vurderer, sier kommunikasjonsdirektør Esben Tuman i Norwegian til Finansavisen.
(Artikkelen fortsetter under bildet).

Max-9 i trøbbel
Boeing har ikke mer enn begynt å gjenvinne tilliten etter de to fatale flykrasjene hvor 346 personer mistet livet i 2018 og 2019, som endte opp med at alle de 387 operative Max-8-flyene fikk flyforbud i ett år og åtte måneder.
Fredag 5. januar 2024 ble et sidepanel og et vindu blåst ut av et 737 Max-9-fly, som var i rute for Alaska Airlines.
Ingen ble skadet, men amerikanske luftfartsmyndigheter (FAA) har likevel bestemt at samtlige Max-9-fly skal inspiseres.
Modellen har ikke vært en bestselger for Boeing, men de 171 Max-9-utgavene må likevel gjennom en inspeksjon for å fortsette å fly. Den større modellen Norwegian kan havne på er derimot annerledes konfigurert, ifølge selskapet:
– Max-10 har en nødutgang bak vingen, ikke plugget slik som på noen konfigurasjoner av Max-9, sier Tuman, og kommer med en viktig presisering:
– Husk at vi ikke har noen beslutninger på dette per tid.
(Artikkelen fortsetter under bildet).

Kan få 40 ekstra seter
Forskjellene på flytypene er ganske store. Det viktigste for et flyselskap er hvor mange seter man får plass til, noe som også kommer an på hvilken konfigurasjon man velger på flyet. Det minste flyet, Max-7, har mellom 138 til 153 seter, avhengig av om man har business class-seter eller ei.
Norwegian har Max-8, hvor det kan være mellom 162 og 178 seter.
Ryanair fikk derimot endret konfigurasjonen til at flyet kunne romme 200 seter, som derfor ga flyet navnet Max-200 en periode. Boeing har senere klart å skvise inn ytterligere ti seter, slik at man nå kan få inn 210 seter.
Norwegian på sin side har en konfigurasjon med 189 seter.
Den ulykkesutsatte Max-9-varianten derimot har, med to kabinklasser, plass til et sted mellom 178 og 193 seter, med maksimalt 220 i én klasse. Varianten Norwegian vurderer er enda større.
– Dette er en noe lengre variant som tar opp mot 230 passasjerer, sier Tuman.
(Artikkelen fortsetter under grafen).

Ekstra drivstofftank på 9 og 10
Lengden på flyene er naturligvis avgjørende for hvor mange seter man får plass til. Men jo lengre flyet er jo tyngre er det, som igjen blir avgjørende for rekkevidden.
For Max-7 er rekkevidden lengst, med over 7000 kilometer. Ulempen er få seter. Den mest populære Max-typen er 8, som med en rekkevidde på nær 6500 kilometer er et veldig anvendelig kort- og mellomdistansefly med opptil 210 passasjerer.
Max-9 har samme rekkevidde som 8, men med en lengre flykropp får man inn ti ekstra seter. Rekkevidden opprettholdes da man installerer en ekstra drivstofftank.
Det samme gjør Boeing på Max-10-flyet. Rekkevidden er under 6000 kilometer, som er mer enn nok for de fleste flyselskaper som benytter seg av kort- og mellomdistansefly. Samtlige fly har LEAP-1B-jetmotorer fra CFM International.
Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen