Her er det billigst og dyrest å spise på Michelin-restaurant

Michelinguiden er bibelen for matelskere med litt på konto. Hvor lønner det seg å oppsøke en slik restaurant? Og hvor mange stjerner har du råd til?
Michelinguiden er bibelen for matelskere med litt på konto. Hvor lønner det seg å oppsøke en slik restaurant? Og hvor mange stjerner har du råd til? Foto: Dreamstime

I snitt øker prisen på et måltid mat på en Michelin-restaurant med en drøy tusenlapp for hver stjerne restauranten har - uansett hvor i verden den er. En analyse viser hvor du finner de dyreste og de billigste alternativene.

Matelskere kan ha en drøm om en aller annen gang kunne spise på en Michelin-restaurant - eller på flest mulig slike restauranter i flest mulig land. Det er mange å velge mellom - og lommeboka setter også sine begrensninger for om du kan oppsøke en restaurant med en, to eller tre stjerner.

Siden lanseringen for 124 år siden i Frankrike, har Michelin-guiden vært verdens mest prestisjefylte restaurantvurderingssystem.

Fra 2024 har den mer enn 3500 restauranter i over 40 land og territorier over hele verden.

En ny studie har funnet ut at mange av de dyreste Michelin-restaurantene i hele verden, befinner seg i Europa. Men det finnes også rimelige alternativer her, skriver Euronews Travel.

Avisen omtaler en analyse av verdens Michelin-restauranter foretatt av det internasjonale matmagasinet Chef’s Pencil.

Utseendet på denne retten hos danske Geranium, en gulbete formet som en rose, med tindved, søl og geitost, er inspirert av overdådigheten i Versailles. Foto: Helle Valebrokk / Finansavisen
Utseendet på denne retten hos danske Geranium, en gulbete formet som en rose, med tindved, søl og geitost, er inspirert av overdådigheten i Versailles. Foto: Helle Valebrokk / Finansavisen

Et par tusen på middag

Analysen viser at et besøk på et av disse spesielle spisestedene ikke er billig, med en median prislapp på €167 – 1910 kroner. Da er ikke drikke, ekstra kostnader eller tips inkludert.

Som hjemmearena for Michelin-guiden er Europa stappfullt av disse eksklusive restaurantene, fra de dyreste til de relativt rimelige. Det er her du bør gå hvis du ønsker å bruke pengene på god mat – eller, i den andre enden av skalaen, hvis du er opptatt av å smake på den aller beste maten til en pris som ikke konker deg.

Norske Michelin-restauranter 2024

20 norske restauranter er nå tildelt Michelin-stjerner. Disse er:

3 stjerner:

Maaemo, Oslo

Re-Naa, Stavanger

2 stjerner:

Kontrast, Oslo

1 stjerne:

Hermetikken, Stavanger

Lysverket, Bergen

Iris, Rosendal

Stallen, Oslo

Mon Oncle, Oslo

À L’aise, Oslo

Fagn, Trondheim

Under, Lindesnes

Bar Amour, Oslo

Speilsalen, Trondheim

Sabi Omakase Oslo, Oslo

Sabi Omakase Stavanger, Stavanger

Statholdergaarden, Oslo

K2, Stavanger

Hyde, Oslo

Hot Shop, Oslo

Savage, Oslo

På Københavns berømte Michelin-restaurant Noma kan du for eksempel få fiskekake laget av sei, servert med en musling- og persillesaus, ristet tang og saltede plommer. Foto: Thomas Degner
På Københavns berømte Michelin-restaurant Noma kan du for eksempel få fiskekake laget av sei, servert med en musling- og persillesaus, ristet tang og saltede plommer. Foto: Thomas Degner

København dyrest i verden

Michelin-guiden gir rangeringer fra én stjerne til tre stjerner, avhengig av kvaliteten på maten og opplevelsen som tilbys. Naturligvis vil du vanligvis betale mer for to- og trestjernede arenaer – og den gjennomsnittlige forskjellen er rundt €93 (1064 kroner) ekstra for hver Michelin-stjerne.

Populært heter det at dersom en restaurant har tre stjerner, er det verdt en egen reise dit. Har den to stjerner bør du gjerne ta en omvei fra turen din for å komme akkurat dit. Og har den en stjerne, anbefales du absolutt å besøke den..

Bortsett fra antallet stjerner som tildeles en restaurant, spiller geografi en stor rolle i prissettingen.

Danmark har 32 Michelin-restauranterer og er verdens dyreste land å spise på en slik restaurant i. Det koster i gjennomsnitt €295 – 3375 kroner – å oppleve en førsteklasses smaksmeny i landet – og hele €416 (4760 kroner) i hovedstaden København.

Island kommer på andreplass. Medianprisen på en Michelin-smakingsmeny som €233 (2665 kroner) i øynasjonen.

Sverige, Østerrike og Sveits følger etter, med kostnader på henholdsvis €206, €203 og €201.

Norge, Portugal, Tyskland, Ungarn og Polen utgjør også de 10 dyreste stedene – men alle medianprisene for Michelin-restauranter kommer inn på under €200 (2288 kroner), noe som gjør dem litt rimeligere enn de fem dyreste.

En ansatt jobber på restauranten til den tyrkiske kokken Fatih Tutak i Istanbul. - Fatih Tutak ble tildelt to stjerner til restauranten sin i 2022 i den første utgaven av Michelin Guide Star Revelation of Istanbul. Den tyrkiske megabyen fant endelig sin plass på verdenskartet for gastronomi. Fatih mener dette er en mulighet til å vise at "tyrkisk mat er ikke begrenset til kebab". Foto: Yasin AKGUL / AFP / NTB
En ansatt jobber på restauranten til den tyrkiske kokken Fatih Tutak i Istanbul. - Fatih Tutak ble tildelt to stjerner til restauranten sin i 2022 i den første utgaven av Michelin Guide Star Revelation of Istanbul. Den tyrkiske megabyen fant endelig sin plass på verdenskartet for gastronomi. Fatih mener dette er en mulighet til å vise at "tyrkisk mat er ikke begrenset til kebab". Foto: Yasin AKGUL / AFP / NTB

De billigste Michelin-restaurantene

Mens Europa er hjemsted for mange av de dyreste Michelin-restaurantene i verden, er det også betydelig rimeligere alternativer. Faktisk er fem av de 10 billigste alternativene i verden også i Europa:

Den lille øynasjonen Malta er det mest budsjettvennlige alternativet. Blant de fem Michelin-restaurantene er gjennomsnittsprisen for et måltid €125 per person – 1430 kroner.

Hellas det nest billigste alternativet i Europa med en gjennomsnittlig kostnad på €132 for å spise ute på en av de 12 Michelin-restaurantene de har. For øyeblikket er de alle lokalisert i Athen.

Slovenia, Belgia og Tyrkia får også plass på Chef's Pencils sin rimelige liste, med Michelin-stjernetilbud tilgjengelig for under €140 per hode - 1600 kroner.

En kelner serverer matretter ved Michelin-guideseremonien i Hanoi 6. juni 2023. Vietnams blomstrende matscene ble tirsdag tildelt sine første Michelin-stjerner noensinne, med fire restauranter valgt ut av den prestisjetunge spiseguiden. Foto: Nhac NGUYEN / AFP / NTB
En kelner serverer matretter ved Michelin-guideseremonien i Hanoi 6. juni 2023. Vietnams blomstrende matscene ble tirsdag tildelt sine første Michelin-stjerner noensinne, med fire restauranter valgt ut av den prestisjetunge spiseguiden. Foto: Nhac NGUYEN / AFP / NTB

Michelin-mat i resten av verden

Selv om Danmark er det absolutt dyreste stedet å prøve en Michelin-opplevelse på planeten, har også andre land lenger unna skyhøye priser.

Det asiatiske kulinariske kraftsenteret Hong Kong rangerer på andreplass blant de dyreste landene i verden for å spise på en Michelin-restaurant, med medianprisen på €248 - 2837 kroner.

Det trumfer Singapore -som nå er på fjerdeplass med en medianpris på €225 (2574 kroner) blant sine 53 Michelin-stjernerestauranter. Ni av dem har to eller tre stjerner.

Avrunding av topp fem er USA. Det koster €211 (2414 kroner) per person i gjennomsnitt å spise ute på en Michelin-restaurant der, hvis du velger den dyreste smaksmenyen.

De billigste Michelin-alternativene i verden finner du i Vietnam. En Michelin-middag der koster «bare» €121 i gjennomsnitt – 1384 kroner.

Brasil er neste på listen, med de dyreste smaksmenyene som i gjennomsnitt koster bare €124 per hode.

Mellom Malta og Hellas ligger Kina på fjerdeplass. Den enorme asiatiske nasjonen tilbyr Michelin-måltider for et gjennomsnitt på €128 per person – og du har 122 spisesteder med stjerner å velge mellom.