
Her er det billigst og dyrest å spise på Michelin-restaurant

I snitt øker prisen på et måltid mat på en Michelin-restaurant med en drøy tusenlapp for hver stjerne restauranten har - uansett hvor i verden den er. En analyse viser hvor du finner de dyreste og de billigste alternativene.
Matelskere kan ha en drøm om en aller annen gang kunne spise på en Michelin-restaurant - eller på flest mulig slike restauranter i flest mulig land. Det er mange å velge mellom - og lommeboka setter også sine begrensninger for om du kan oppsøke en restaurant med en, to eller tre stjerner.
Siden lanseringen for 124 år siden i Frankrike, har Michelin-guiden vært verdens mest prestisjefylte restaurantvurderingssystem.
Fra 2024 har den mer enn 3500 restauranter i over 40 land og territorier over hele verden.
En ny studie har funnet ut at mange av de dyreste Michelin-restaurantene i hele verden, befinner seg i Europa. Men det finnes også rimelige alternativer her, skriver Euronews Travel.
Avisen omtaler en analyse av verdens Michelin-restauranter foretatt av det internasjonale matmagasinet Chef’s Pencil.

Et par tusen på middag
Analysen viser at et besøk på et av disse spesielle spisestedene ikke er billig, med en median prislapp på €167 – 1910 kroner. Da er ikke drikke, ekstra kostnader eller tips inkludert.
Som hjemmearena for Michelin-guiden er Europa stappfullt av disse eksklusive restaurantene, fra de dyreste til de relativt rimelige. Det er her du bør gå hvis du ønsker å bruke pengene på god mat – eller, i den andre enden av skalaen, hvis du er opptatt av å smake på den aller beste maten til en pris som ikke konker deg.
Norske Michelin-restauranter 2024
20 norske restauranter er nå tildelt Michelin-stjerner. Disse er:
3 stjerner:
Maaemo, Oslo
Re-Naa, Stavanger
2 stjerner:
Kontrast, Oslo
1 stjerne:
Hermetikken, Stavanger
Lysverket, Bergen
Iris, Rosendal
Stallen, Oslo
Mon Oncle, Oslo
À L’aise, Oslo
Fagn, Trondheim
Under, Lindesnes
Bar Amour, Oslo
Speilsalen, Trondheim
Sabi Omakase Oslo, Oslo
Sabi Omakase Stavanger, Stavanger
Statholdergaarden, Oslo
K2, Stavanger
Hyde, Oslo
Hot Shop, Oslo
Savage, Oslo

København dyrest i verden
Michelin-guiden gir rangeringer fra én stjerne til tre stjerner, avhengig av kvaliteten på maten og opplevelsen som tilbys. Naturligvis vil du vanligvis betale mer for to- og trestjernede arenaer – og den gjennomsnittlige forskjellen er rundt €93 (1064 kroner) ekstra for hver Michelin-stjerne.
Populært heter det at dersom en restaurant har tre stjerner, er det verdt en egen reise dit. Har den to stjerner bør du gjerne ta en omvei fra turen din for å komme akkurat dit. Og har den en stjerne, anbefales du absolutt å besøke den..
Bortsett fra antallet stjerner som tildeles en restaurant, spiller geografi en stor rolle i prissettingen.
Danmark har 32 Michelin-restauranterer og er verdens dyreste land å spise på en slik restaurant i. Det koster i gjennomsnitt €295 – 3375 kroner – å oppleve en førsteklasses smaksmeny i landet – og hele €416 (4760 kroner) i hovedstaden København.
Island kommer på andreplass. Medianprisen på en Michelin-smakingsmeny som €233 (2665 kroner) i øynasjonen.
Sverige, Østerrike og Sveits følger etter, med kostnader på henholdsvis €206, €203 og €201.
Norge, Portugal, Tyskland, Ungarn og Polen utgjør også de 10 dyreste stedene – men alle medianprisene for Michelin-restauranter kommer inn på under €200 (2288 kroner), noe som gjør dem litt rimeligere enn de fem dyreste.

De billigste Michelin-restaurantene
Mens Europa er hjemsted for mange av de dyreste Michelin-restaurantene i verden, er det også betydelig rimeligere alternativer. Faktisk er fem av de 10 billigste alternativene i verden også i Europa:
Den lille øynasjonen Malta er det mest budsjettvennlige alternativet. Blant de fem Michelin-restaurantene er gjennomsnittsprisen for et måltid €125 per person – 1430 kroner.
Hellas det nest billigste alternativet i Europa med en gjennomsnittlig kostnad på €132 for å spise ute på en av de 12 Michelin-restaurantene de har. For øyeblikket er de alle lokalisert i Athen.
Slovenia, Belgia og Tyrkia får også plass på Chef's Pencils sin rimelige liste, med Michelin-stjernetilbud tilgjengelig for under €140 per hode - 1600 kroner.

Michelin-mat i resten av verden
Selv om Danmark er det absolutt dyreste stedet å prøve en Michelin-opplevelse på planeten, har også andre land lenger unna skyhøye priser.
Det asiatiske kulinariske kraftsenteret Hong Kong rangerer på andreplass blant de dyreste landene i verden for å spise på en Michelin-restaurant, med medianprisen på €248 - 2837 kroner.
Det trumfer Singapore -som nå er på fjerdeplass med en medianpris på €225 (2574 kroner) blant sine 53 Michelin-stjernerestauranter. Ni av dem har to eller tre stjerner.
Avrunding av topp fem er USA. Det koster €211 (2414 kroner) per person i gjennomsnitt å spise ute på en Michelin-restaurant der, hvis du velger den dyreste smaksmenyen.
De billigste Michelin-alternativene i verden finner du i Vietnam. En Michelin-middag der koster «bare» €121 i gjennomsnitt – 1384 kroner.
Brasil er neste på listen, med de dyreste smaksmenyene som i gjennomsnitt koster bare €124 per hode.
Mellom Malta og Hellas ligger Kina på fjerdeplass. Den enorme asiatiske nasjonen tilbyr Michelin-måltider for et gjennomsnitt på €128 per person – og du har 122 spisesteder med stjerner å velge mellom.