
Valuta-ferie: I disse landene kan nordmenn fortsatt føle seg rike

Nytt år inneholder nye reiseplaner. Velger vi med hjertet eller følger vi valutakalkulatoren? Det finnes fortsatt noen få land der nordmenn kan føle seg rike.
Hvor skal vi reise i 2024? Januar er tiden for å slutte å drømme. Nå må billettene bestilles.
Tiden for å la seg overraske over prisøkninger og svak kronekurs er over. De fleste har nå opplevd å komme hjem fra ferie med kronesjokk.
Men har vi endelig lært, eller vil vi svelge de økte kostnadene.
Vi elsker små, italienske landsbyer og spanske strender til tross for at euroen er blitt 46 prosent dyrere målt mot den norske kronen de seneste ti årene. Folk reiser ikke bare til Sveits, de flytter til Sveits, selv om sveitsiske franc er blitt 48 prosent dyrere på ett tiår.
I Norge ble Praha kjent for å tilby billig storybyferie. Dette er nok slutt da tsjekkiske koruna er blitt 56 prosent dyrere mot norske kroner. Solslikking i Thailand har også økt i pris, på valutabasis med nesten 60 prosent.
Av de 25 valutaene vi har sett på, er det likevel ett land som skiller seg ut. Det er blitt rådyrt, samtidig som det fortsetter å friste nordmenn: USA.
For ti år tilbake kunne nordmenn få en dollar i bytte mot 5,8 kroner. I dag må vi ut med godt over 10 kroner. Dollaren har styrket seg 80 prosent.
(Artikkelen fortsetter under bildet).

Tyrkis varp
Snusfornuftige globetrottere kan begynne å titte i motsatt ende av skalaen. Hvis de tør.
Den valutaen som har falt mest mot norske kroner er tyrkiske lire. Flere aktører i reisenæringen bekrefter at det nå er økt interesse for å reise til Tyrkia som følge av vekslingskursen.
Recep Tayyip Erdogan har styrt Tyrkia i mer enn 20 år og nå går det meste feil vei. Da inflasjonen begynte å vise seg kom Erdogan opp med en ny økonomisk teori: Høy rente skaper inflasjon.
Dermed ble renten i Tyrkia satt ned. Det endte med en inflasjon som ingen land i Europa har vært i nærheten av. Til slutt måtte landet snu og den tyrkiske sentralbanken satte rett før jul styringsrenten opp 42,5 prosent.
På ti har har tyrkiske lire svekket seg med 85 prosent mot norske kroner.
Erdogan eller ei, i Tyrkia kan man fortsatt se et av antikkens syv underverker. Artemistempelet i Efesos er en populær turistattraksjon. Efesos var en viktig handelsby og kultursentrum i oldtiden. Under de romerske keiserne bodde det hele 300.000 mennesker her. Det berømte Artemistempelet tok 100 år å bygge ferdig og byggematerialet var lokal marmor. Det fremstår i dag som relativt godt bevart.
Tyrkia er ikke det ferielandet det var, men nordmenn har slett ikke sluttet å reise til Europas østligste strender. Utenriksdepartementet fraråder bare alle reiser til eller opphold i grenseområdene nærmere enn ti kilometer fra grensen til Syria.
Den høye inflasjonen utligner selvsagt noe av rabatten man får ved å veksle kroner til lire.
(Artikkelen fortsetter under bildet).

Urolig
De to neste landene på listen over reisemål med superrabatt er derimot langt mer ustabile. Russiske rubler og pakistanske rupi har falt med henholdsvis 38 og 18 prosent.
Her er reiserådene tydeligere.
Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Russland. Når det gjelder Pakistan så fraråder Utenriksdepartementet alle reiser til eller opphold i Balutsjistan og Khyber Pakhtunkhwa, inkludert stammeområdene som tidligere var føderalt administrert (Fata).
De to neste landene med reiserabatt har ingen frarådninger fra UD, men det er likevel land med høy kriminalitet.
Sørafrikanske rand har fulgt den norske kronen tett. Så man får fortsatt valuta for pengene om man ønsker å dra på safari i Krugerparken eller besøke vindistriktet Stellenbosch.
Meksikanske peso har også fulgt kronen tett. Så her er det mulig å henge med de ni millioner innbyggerne i Mexico City uten å bli blakk.
Vel og merke om du ikke blir ranet på gaten.
(Artikkelen fortsetter under bildet).

Noe er blitt billigere
Beatriz Rivera, som er kommunikasjonssjef i Apollo, bekrefter at valutaen påvirker nordmenns reisevalg.
– De siste årene har vi sett en økt interesse for reiser til Albania, Bulgaria og Tyrkia. Alle disse er kjent som fine og budsjettvennlige alternativer, de to sistnevnte spesielt for barnefamilier, og valutaen vil nok gjøre at enda flere legger sommerferien hit i år, kommenterer hun.
Rivera hevder reising trumfer andre prioriteringer og viser til undersøkelser som avdekker at 40 prosent av oss vil fortsette å reise som før tross for økonomiske nedgangstider.
– For å ha råd til å opprettholde reisevanene våre er vi villige til å kutte ned på alt fra restaurantbesøk og takeaway til oppussing og shopping. Vi lar med andre ord økonomi i liten grad påvirke reisevanene våre. Derfor tror jeg heller ikke at valutaen vil gjøre det store utslaget, men noen tendenser ser vi.
For vinteren er det, som alltid, Kanariøyene som troner topplisten.
– Det som derimot er interessant, er at Sharm el Sheikh seiler frem som en ny vinterfavoritt. De kommende to avgangene er helt fulle og det er kun noen få plasser igjen dit i vinter- og påskeferien. På våre ruteflyreiser ser vi også helt tydelig at det er østen, med reisemål som Thailand, Bali og Sri Lanka, som lokker på langdistansereiser – mens etterspørselen for reiser til eksempelvis Karibia og USA ligger flat, kommenterer Rivera.
For sommeren er det som alltid Hellas som utmerker seg som storfavoritten. Andre populære ferieland er Kroatia, Kypros, Bulgaria, Albania og Spania. Også denne topplisten forblir nærmest uendret fra tidligere år.
Den svake kronen har ikke endevendt nordmenns ferievaner. Reisebyrået Ticket gikk nylig ut og fortalte at de fem mest populære reisemålene denne vinteren alle er i Thailand og på Kanariøyene, akkurat som i 2019, før pandemien rystet reiseverdenen.
De neste destinasjonene på listen fra Ticket preges heller ikke av gunstig valuta. Her finner vi London, Alicante, Malaga, Ho Chi Minh City og Miami.
(Artikkelen fortsetter under bildet).

Færre kick-off
Berg-Hansen, som er størst i Norge på jobbreiser, bekrefter at valutaen påvirker bedriftenes vilje til å sende folk ut i verden.
– Vi ser at det er nedgang i antall utenlandsarrangementer våre kunder gjennomfører, da det har blitt vesentlig dyrere å ha for eksempel et kickoff i utlandet på grunn av den generelle prisøkningen. I tillegg kommer valuta på grunn av lav kronekurs, kommenterer Kine Dreyer i Berg-Hansen.
Generelt reiser selgere, ingeniører og direktører mindre enn før.
– Antall jobbreiser som foretas er fortsatt godt bak 2019. Det finnes ingen eksakt data på hvor mange færre jobbreiser som foretas nå sammenliknet med før pandemien, men vi registrerer at andre globale TMCer (travel management company) anslår en ny normal på ca. 70 prosent av antall reiser som ble foretatt i 2019, som var siste normalåret. For jobbreiser ser vi ikke at valuta og prisøkning har endret på hvor mye jobbreiser som foretas, sier Dreyer.
Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen.