Myteomspunnede Spinalonga – Europas siste leir for spedalske

Selv om øya offisielt er blitt omdøpt til Kalidon kaller de fleste den fortsatt Spinalonga. Navnet Spinalonga betyr «lang torn». Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
Selv om øya offisielt er blitt omdøpt til Kalidon kaller de fleste den fortsatt Spinalonga. Navnet Spinalonga betyr «lang torn». Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

Øya ble opprinnelig hogd fri fra fastlandet for å tjene som forsvarsverk. Fremdeles hjemsøkes fraflyttede ruiner av fortiden på det som er blitt kalt «Tårenes øy».

I den prisbelønte debutromanen «Øya» fra 2005, skildrer Victoria Hislop historien om britiske Alexis Fielding som reiser til den lille landsbyen Plaka på Kreta for å finne ut mer om sin mors fortid som har væt skjult for henne. Vel fremme oppdager hun at landsbyen ligger kun et steinkast unna den folketomme øya Spinalonga, der det i mange år lå en koloni for spedalske.

Gjennom morens venninne oppdager Fielding tette bånd mellom hennes egen slekt og øya. Det viser seg at Spinalongas hemmeligheter ligger som en blytung skygge over en familie hjemsøkt av tragedier, hemmeligheter, svik og sjalusi.

De spedalskes øy Spinalonga er i dag blitt et populært utfartssted for turister på Kreta, og interessen fikk ekstra fart som følge av Hislops roman. Og det er en dyster historie fra virkeligheten boken bygger på: I mer enn et halvt århundre ble noen av landets sykeste innbyggere tvangssendt hit etter å ha fått land og eiendeler beslaglagt.

Forsvar mot piratangrep

Den greske øya Spinalonga ligger ved inngangen til Mirabellogulfen, nordøst for Kreta. Opprinnelig var den en del av Kreta, men i 1526 hogget venetianerne den løs fra fastlandet av forsvarshensyn.

I 1578 ble det besluttet at den skulle tjene som forsvarsverk mot angrep fra pirater som herjet på denne tiden, og året etter ble det reist en festning på toppen av antikke ruiner.

(Saken fortsetter under)

Spinalonga er kjent for å være den siste aktive leir for spedalske i Europa. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
Spinalonga er kjent for å være den siste aktive leir for spedalske i Europa. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

Senere ble det bygget flere forsvarsverk på øya, og fordi det var så ugjennomtrengelig skulle fortet forbli i venetianske hender i mer enn 40 år etter at resten av Kreta var blitt tatt ottomanerne.

I 1715 ble Spinalonga erobret av osmanske tyrkere. Etter opprøret på Kreta i 1866 kom det mange osmanske familier til Spinalonga fra Mirampello, en provins i dagens Lassithi på Kreta, og i 1881 dannet osmanerne sitt eget samfunn der. Det var først i 1903 at de siste tyrkerne forlot øya, lenge etter at gresk uavhengighet var et faktum.

Les også: Aokigahara-skogens sørgelige historie

Tvunget ut av samfunnet

Nå går historien om Spinalonga inn i sitt mørkeste kapitel, som på samme tid er årsaken til øyas unektelige tiltrekningskraft på den moderne tids turister. For i 1903 ble det bestemt at øya skulle tjene som koloni for spedalske.

På denne tiden var spedalskhet ansett som uhelbredelig. For de som ble smittet med den forferdelige sykdommen var det ingen vei tilbake. Det var da ikke lenger noen plass for dem i samfunnet.

De ble sendt til Spinalonga for å beskytte de friske, etter å ha først blitt fratatt eiendeler og land.

(Saken fortsetter under)

Den siste innbygger, en prest, forlot øya i 1962. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
Den siste innbygger, en prest, forlot øya i 1962. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

Spinalonga hadde to innganger og den ene - en tunnel kjent som «Dantes port» - var myntet på spedalske. Når de syke kom hit, mottok de vann, mat, medisinsk hjelp og fikk utbetalt sosialtrygd. Dette var noe som Kretas spedalske tidligere hadde kunnet se langt etter - før kolonien ble opprettet på Spinalonga, var de blitt tvunget til å leve avsides til, i grotter langt ute i ødemarken.

Nazistene unngikk øya

I løpet av 54 år ble 730 syke mennesker fraktet dit i båter, og i løpet av denne tiden kom 36 barn til verden på øya. På det meste levde det i underkant av 1000 mennesker her, i 1933.

De spedalske skapte med årene sitt eget samfunn og i 1936 ankom Epaminondas Remoundakis kolonien. Han var en ung, høyt utdannet jusstudent fra Aten som var blitt diagnostisert med spedalskhet. Vel fremme grunnla han et broderskap som kjempet for å forbedrede levekårene for øyas innbyggere, inkludert muligheten til å drive egne virksomheter.

(Saken fortsetter under)

Et bilde tatt av Spinalonga i 1901, knappe to år før øya ble omgjort til kolono for spedalske. Foto: Giuseppe Gerola
Et bilde tatt av Spinalonga i 1901, knappe to år før øya ble omgjort til kolono for spedalske. Foto: Giuseppe Gerola

Etter hvert kunne Spinalongas samfunn skilte med egen kirke og kirkegård, sykehus, en skole, og til og med flere kafeer.

Det er forresten verdt å nevne at Spinalonga var det eneste stedet der ingen tysk soldat satte sin fot under hele andre verdenskrig.

Les også: Doodletown er død, men kirkegårdene vokser fremdeles

Ingen overnatting eller servering

I 1948 ble det omsider oppdaget en kur mot spedalskhet. Gradvis fikk de som var igjen i kolonien på Spinalonga behandling, og fikk innvilget tillatelse å vende tilbake til fastlandet. I 1957 ble kolonien offisielt stengt, men det var ikke før i 1962 at den siste innbyggeren – en katolsk prest – forlot øya.

(Saken fortsetter under)

I dag er den ubefolkede øya en populær turistattraksjon på Kreta. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
I dag er den ubefolkede øya en populær turistattraksjon på Kreta. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

Siden forsøkte greske styresmakter å ødelegge alle rapporter som omtalte Spinalongas historie som Europas siste koloni for spedalske. Men historiene og legdene om øya overlevde, og på begynnelsen av 80-tallet begynte nysgjerrige tilreisende å ta turen over med båt fra de nærliggende byene Plaka, Agios Nikolaos og Elounda.

I dag er Spinalonga blitt en populær turistattraksjon. Øya, som er vel så kjent for sine små strender og grunne, turkise vann, er totalt fraflyttet og har hverken overnattingstilbud eller spisesteder. Et eventuelt besøk til øya - som sies å være hjemsøkt av åndene til de syke som døde her ute, atskilt fra familie og venner inne på fastland - er derfor begrenset til noen timers utflukt.

Kilder: Atlas Obscura , Wikipedia

FAKTA: Spedalskhet

Sykdommen kalles også spedalskhet eller Hansens sykdom - etter nordmannen Armauer Hansen som oppdaget leprabakterien i 1873.

Det er en sjelden, men alvorlig infeksjonssykdom forårsaket av bakterien Mycobacterium leprae. Sykdommen er smittsom og ubehandlet kan den føre til kroniske hudsår og hudutvekster, og ødeleggende skader på nervene i armer og bein.

Tilstanden utvikler seg snikende, og diagnosen kan være vanskelig å stille den første tiden. Ved tidlig diagnose og riktig behandling kan tilstanden helbredes

Forekomsten av lepra har gått betydelig ned de siste tiårene, men sykdommen er fortsatt utbredt i deler av verden - særlig i Sydøst-Asia og India.

Kilde: NHI.no