Drømt om Norge i to år: – Den perfekte destinasjonen
Will Dixon (23) har syklet fra England til Norge for natur og friluftsliv, men fikk mer enn han ba om da han ble rammet av snøstorm i mai. – Jeg fryktet for mitt eget liv.
STAVANGER (ABC Nyheter): – Norge var målet for turen hele veien. Jeg liker veldig godt å være utendørs, jeg liker å campe og jeg liker å sykle. I Norge får jeg fantastisk natur og jeg kan campe hvor jeg vil. Det er den perfekte destinasjonen for meg, sier Will Dixon (23) til ABC Nyheter.
Med en kald og regntung dag på sykkelsetet i drøye 80 kilometer bak seg, nyter den unge briten en velfortjent pils på en pub i Stavanger. Norske ølpriser er egentlig mer enn reisebudsjettet tåler, men han unner seg to likevel. For starten på Norgesturen har krevd sitt.
– Terrenget i Norge er veldig utfordrende, selv for meg som konkurrerer i terrengsykling hjemme. Noen av stigningene har vært utrolig krevende for meg å klare, sier Dixon.
Stigningene ble en brå overgang etter flere dagers sykling i flate Danmark og Nederland. 23-åringen har syklet helt til Stavanger fra hjemlandet England. Etter at han tok fergen over den engelske kanal til Frankrike 27. april, har han syklet gjennom Frankrike, Belgia, Nederland, Tyskland og Danmark.
Endelig har han kommet til landet han har drømt om å nå i nesten to år. Fagre Norge.
– Det er en utrolig mestringsfølelse at jeg har klart å sykle helt fra England til Norge. Det føles stort.
Saken fortsetter under

– Det skumleste i Norge er været
Så langt har briten tilbakelagt rundt 1700-1800 kilometer. Videre går veien til Bergen og Fagernes, hvor han skal campe utendørs i 10 dager, før han sykler ned til Oslo og begynner på den lange ferden hjem igjen.

– Du vet du går glipp av noen av de fineste stedene i Norge å sykle, når du dropper Nord-Norge?
– Nei? Er det sant? Da må jeg nok komme tilbake.
De første dagene har gitt mersmak. Dixon liker Norge, til tross for at han ikke har hatt været med seg. Han kom med fergen fra Hirtshals i Danmark til Kristiansand 20. mai, og ankom Stavanger 23. mai. I løpet av de første dagene med sykling på norsk jord har det vært mye regn og vind.
– Det skumleste i Norge er været. Du må være forberedt. Men hvis du er vant til å campe og vet hvordan du holder klærne dine tørre, så klarer du deg.
På dette tidspunktet visste ikke Dixon at været i Norge skulle bli mye verre enn regn og vind under oppholdet hans.
Les også: Hvordan skifte sykkelslange ved punktering?
– Fryktet for mitt eget liv
En drøy uke etter at ABC Nyheter traff Dixon i Stavanger, havnet han i skikkelig værtrøbbel. Han var på vei over Vossefjellene til Rallarvegen torsdag 30. mai, da han havnet midt i en snøstorm.
– Jeg syklet gjennom fantastisk natur, og det dukket stadig opp mer snø på bakken. Etter hvert utviklet det seg til en snøstorm, og til slutt var alt helt hvitt og vilt. Jeg var alene midt ute i ingensteds, forteller han om opplevelsen.

Det var cirka fire kilometer tilbake til en togstasjon han husket å passere, som senere viste seg være Upsete. Dixon tok den kloke avgjørelsen om å snu og sykle tilbake.

– På det tidspunktet var det - 5 grader og kraftig vind. Yr meldte at det føltes som - 15. Telefonen min sluttet å fungere på grunn av det kalde været, sporene mine var nesten dekket allerede, selv om jeg syklet så fort jeg kunne for å holde varmen. Jeg fryktet for mitt eget liv.
Ikledd alle klærne han har med seg på tur, ankom han Upsete togstasjon, 850 meter over havet. Heldigvis i god behold. Han tilbragte natten der og kom seg til hektene, men opplevelsen satte en støkk i ham.
– Jeg ringte mamma da jeg kom tilbake til togstasjonen. Hun ble redd. Jeg var også redd. Jeg tok toget videre neste dag istedenfor å sykle, for å si det sånn.
Fitjar: Flere ser revyen enn det bor innbyggere i kommunen: – Et eventyr

Svele-frelst
To av ABC Nyheters journalister er også ute på langtur. Elisabeth Bergskaug (undertegnede) og Roger Grosvold er i gang med å sykle fra Lindesnes til Nordkapp på elsykler i prosjektet «To på strømmen».

Vi møtte tilfeldigvis Dixon langs fylkesvei 44 inn mot Egersund 22. mai, på et tidspunkt da sola skinte og snøstorm virket svært usannsynlig.
Vi var på slutten av en lang og tung etappe, og det var en opptur å møte en blid og pratsom engelskmann etter 110 kilometer med motbakker og regn.
Etter møtet på fylkesvei 44 har vi slått følge med ham på et par av våre etapper. 23-åringen er kyndig både i sykkelmekking og navigering på norske, bortgjemte sykkelveier. Han har fått sansen for svele-kulturen på Vestlandets ferger og smakt brunost for første gang.
Dixon har også oppmuntrende ord å komme med til oss nybegynnere.
– Jeg vet at dere startet sykkelturen for bare et par dager siden, men dere kommer til å oppleve store forandringer i den fysiske formen deres. Dere vil gå fra «jeg vet ikke en gang hvordan jeg bør gjøre dette» og «dette er ikke veldig komfortabelt» til «jeg kan plutselig legge inn mer kraft og komme meg over denne bakken» og «denne følelsen betyr at jeg vil være sulten om en halvtime». Du vil legge merke til sånne ting. Det er veldig interessant, forteller han.
Populær sykkelrute: Nordsjøruta er trekkplaster for sykkelturister – men den er ikke bare lett å sykle

– Ikke vær redd
Will Dixon er ivrig etter å ha selskap. Nye bekjentskaper er det beste med å reise, mener han.

– Noe av det beste med å reise på denne måten er at du møter så mange mennesker. Et av høydepunktene for meg har vært å overnatte hjemme hos folk via «warm showers»-appen, hvor fremmede åpner hjemmene sine for langsyklister på tur.
Samtidig setter han stor pris på stille stunder alene i naturen med campingutstyret sitt. Det er noe av grunnen til at Norge var drømmen.
Før han la ut på turen han omtaler som «sitt livs eventyr», tenkte han seg lenge og nøye om. Han syntes det virket skummelt, men han er sjeleglad for at han tok sjansen. Dixon har en klar oppfordring til andre som drømmer stort, kanskje om en langtur på sykkel:
– Ikke vær redd. Folk er veldig vennlige når du trenger hjelp.
Les også: Hvordan sitte riktig på sykkel?
Planlegg - men ikke for mye
Videre mener han det er viktig å finne den rette planleggingsbalansen.

– Generelt vil jeg si at man må planlegge, men ikke planlegg for mye. Ikke bestill alle overnattinger og måltider. Det kommer ikke til å gå helt etter planen. Det er nesten umulig å følge slike skjemaer stramt over tid. En dag sykler du kanskje raskere enn tenkt, en dag kanskje saktere. Det kan hende du kommer over noe kult du får lyst til å være med på, som en festival eller lignende.
Pakkingen, særlig på sykkel, er det viktigste du planlegger, ifølge Dixon.
– Å sjekke andres pakkelister er et godt tips. Det er vanskelig å skjønne akkurat hva du får plass til på sykkelen og ikke. Du må være streng med mengden du pakker.
Samleside: Alle artiklene fra «To på strømmen»
