
Denne kompetansen må du ha før du skal på langtur med sykkel

– Du må vite hva du skal kle deg i ut fra temperaturer, er et av flere gode råd fra Øyvind Wold i Syklistenes Landsforening, som selv har tilbakelagt mer enn to hundre tusen kilometer på sykkelsetet.
Som ivrig frilufts- og sykkelskribent har Øyvind Wold tilbakelagt mangfoldige strekninger rundt om Norge på sykkelsetet siden han prøvde sin første terrengsykkel i 1989. En tur i Nordmarka åpnet øynene hans for at sykling var det rette for ham. Det tok ikke lang tid før han dro av gårde på sykkeltur med vesker og oppakning.
– Jeg skulle ønske jeg visste tidligere hvor gøy og deilig det var. Hvor vakkert Norge er, hvor utrolig mange hyggelig folk som bor i Norge. Du blir kjent med folk på en helt annen måte enn om du kjører bil. Hvis jeg hadde visst det skulle jeg ha reist av gårde mye før, sier han til ABC Nyheter.
– Da jeg la ut på min første langtur, oppdaget jeg en frihetsfølelse som ikke kan sammenliknes med noe annet. Hvis du har med deg telt, sovepose og underlag så kan du dra hvor du vil og sove hvor du vil. Det er ingen som bryr seg og du er kjempefri. Det er en ekstrem følelse å kunne styre din egen hverdag.
ABC Nyheter sykler Norge på langs: «To på strømmen»: Et elektrisk eventyr gjennom Norge
Iskalde fingre i sommernorge
I tillegg til tallrike artikler gjennom årenes løp har Wold skrevet flere sykkelbøker. Sammen med Lars Erik Sira har Wold skrevet «Langtur på sykkel i Norge» der duoen legger frem tips til hvordan planlegge og gjennomføre en langtur på sykkelsetet. Den erfarne syklisten har flere gode råd som det vil lønne seg å ha i bakhodet når det planlegges lengre sykkelturer.

– Du må vite hva du skal kle deg i ut fra temperaturer. Det virker som en selvfølge, men det er det ikke. Som regel kan du klare deg med mindre enn du tror, det er en kompetanse som du må ha eller som du kjapt må lære deg fordi du verken vil være for varm eller for kald.
I boken svarer han og Sira på spørsmål de har mottatt fra lesere om for eksempel hva man bør pakke, hvilke sykkelvesker som er de beste og om man bør sykle med sykkelsko eller vanlige treningssko. For de som lett blir frossen på fingrene, anbefaler Wold vanntette votter.
– Jeg har frosset mye på hendene mens jeg har vært på sykkeltur, så jeg ville tatt med meg noen ordentlige votter. Det er sommer, men sommer i Norge kan være dritsurt, særlig i Nord-Norge. I kjølig regn mister jeg fort følelsen i hendene.
Les også: Forandret av gjestfrie Norge
Viktigheten av å vite trykk
Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær. Men minst like viktig er det å kunne lappe og skifte en slange og vite hvilket trykk dekket ditt skal ha (hint: det står på siden av dekket).
– Skaff deg en pumpe med trykkmål så du vet at det er riktig trykk for det har veldig mye å si for hvordan sykkelen oppfører seg og hvordan den triller. Du må kunne gjøre enkle justeringer på gir og bremser. Det er ikke vanskelig, man må bare lære det. Husk at du må ha med deg et lite multiverktøy og du lære deg på forhånd å bruke det.
(Saken fortsetter under)

Trafikkregler er det jo lurt å kunne og ikke minst lurt å følge. Dersom du er hensynsfull, vil du oppleve mindre friksjon med andre trafikanter.
– I tunneler må du ha lys og du bør også ha refleksvest for sikkerhets skyld. Det er heller ikke alle tunneler det er lov å sykle gjennom, så du bør gå inn på en tunnelguide som gir deg oversikt over hvilke du ikke kan være i. Det er gode grunner til at du ikke kan sykle i enkelte tunneler. De er ofte veldig lange og mørke, det er lite lys og det kan være tungtrafikk.
Ja til sjokolade og småkaker
Et annet og minst like viktig punkt på listen er mat og drikke.
– Du bør helst være litt proaktiv å spise og drikke før du blir sulten og tørst. Kanskje få i deg noe hver halvannen time for å holde blodsukkeret ditt oppe. Du vil kanskje gå på noen smeller i starten hvor du kjenner at du blir sur og grinete, men da lærer du av det og så går det mye lettere.
Wold anbefaler ellers å gå for mat med mye næring, som for eksempel nøtter, sjokolade, cookies og rosiner.
– Du bør med andre ord ikke være på slankekur når du skal ut på langtur på sykkel?
– Nei, du bør heller tenke motsatt når du går i butikken: Hva har mest kalorier? For å si det sånn så kan du ikke bare spise salat når du er på sykkeltur. Du må få i deg rundt tre tusen kalorier hver dag.
Storslått dronestunt: Lofoten slik du aldri har sett det før
Fysisk sterk i skinka
Totalt har Øyvind Wold syklet mer enn to hundre tusen kilometer. Den lengste turen hans gikk fra Bodø til Otta og strakk seg over 23 dager fordelt på 130 mil via diverse omveier underveis. Hvis du er en helt normal person uten noen spesielle sykdommer, hemninger eller liknende så behøver du ikke trene for en langtur, mener han.
– Det er et interessant spørsmål fordi det er mange som lurer på akkurat det og som tenker at de må ha trent på SATS i tre måneder. Men det skal ikke være nødvendig for en helt alminnelig A4-person er i middels god form.
– Bare legg ut på tur og husk å ta det rolig de første dagene.
(Saken fortsetter under)

Dersom du planlegger langtur, kan Wold friste deg med at du etter bare en uke vil merke at du er blitt sterkere og har fått bedre kondisjon.
– Du vil merke at du er blitt fysisk sterkere i lårene og skinka siden det er de som gjør jobben. Du kan sykle lengre for hver dag før du blir sliten og du vil merke at pusten din blir bedre. Du vil merke at du kan spise enormt mye mat uten at vekten går opp, at du blir mindre stresset og du vil oppleve at du sover mye bedre om natten, forteller han oppløftende.
– Du vil se at kroppen tilpasser seg og hvis du sykler to uker eller mer så vil du merke at bakkene blir lettere og lettere fordi du får bare mer kraft du kan gi.
På spørsmål om man vil oppleve samme effekt på lår og legger av å sykle elsykkel som vanlig sykkel, svarer Wold at man nok vil oppleve noe av det samme, men ikke i så sterk grad og ikke så fort som hvis man skulle ha tråkket alt selv.
– Men jeg er helt sikker på at om du tok en gjennomsnittsperson som begynte å sykle elsykkel fra Lindesnes og sjekket kondisjonen da vedkommende kom frem til Nordkapp, så ville den være betydelig forbedret.
Les også: Tre av ti vil bruke mindre penger i ferien
Husk hjelm
Som uerfaren tursyklist kan det være lett å forestille at man vil kjenne på vondter eller til og med skader underveis som følge av at kroppen får bryne seg på noe den ellers ikke er bortskjemt med. Men Wold har et oppløftende svar på lur.
– På en langtur, selv om du skal sykle fra Lindesnes til Nordkapp, så vil ikke du oppleve behov for legehjelp av noe som helst slag. Du kan kanskje bli øm i rompa og få noen gnagsår, men da må du bare på med pudder og salve. Det er ingen krise og du må kanskje bare ta det litt med ro.
– Har du hjelm så stiller du bedre hvis du går på trynet, og jeg ville også hatt sykkelhansker med litt polstring. Skulle du falle så skader du ikke innsiden av håndflatene dine når du tar deg imot.
(Saken fortsetter under)

Han ville ellers tøyd ut på slutten av hver dagsetappe ved å bøye ned og strekke ut de store musklene på baksiden , og gjerne jobbe med korsrygg ettersom det er ganske statisk å sykle.
– Du skal egentlig ikke få det vondt. Men skulle du få vondt i knærne underveis, kan det tenkes at setet er stilt litt for langt ned. Hvis du setter det opp bare en centimeter slik at du får en litt annen vinkel når du tråkker, kan det redde knærne. Hvis du derimot setter setet for høyt så går det ut over hoftene og da får du fort vondt i ryggen. Kunsten er derfor å finne akkurat riktig høyde som passer for deg, det er kanskje det mest fornuftige rådet jeg kan gi.
Les også:
Populær uvane
En annen måte du kan spare knærne dine er å ikke kjøre på med for tunge gir.
– Det er en uvane veldig mange har - at de alltid ligger på tyngste giret, enten det er elsykkel eller vanlig sykkel.
– Hvorfor gjør vi det?
– Kanskje det regnes som tøft? Jeg vet ikke. Kanskje noen tror at det går fortere. Jeg veksler mellom gir svært ofte underveis og forsøker å ligge på lette så mye som mulig. Jeg vil at knærne mine skal fungere så lenge som mulig.
Les også: Nord-Norge til topps på nordmenns drømmeliste
(Saken fortsetter under)

Kunsten å kose seg
I løpet av årene som er gått siden han la ut på sin første langtur med sykkel, har den ivrige sykkelskribenten sett noen feil som har det med å gå igjen hos folk som skal ut på sin første langtur.
– Mange har med seg for mye bagasje hvor det er mye man ikke trenger. De har for lite luft i dekket, og setet kan være feil juster slik at de blir sittende veldig ubehagelig og for langt foroverbøyd.
Noen overvurderer kanskje også hvor langt det er hyggelig å sykle.
– Hvis du skal sykle Norge på langs med vanlig sykkel og ikke elsykkel, er jeg sikker på at hvis du ville så kunne du syklet 8-10 mil per dag. Da ville hele dagen gått med på sykling og du ville ikke orket å gjøre noe annet.
– Det skal jo være et element av kos også, så hvis du bare hadde valgt å sykle fire mil om dagen så hadde det tatt bare noen få timer. Deretter kunne du virkelig kost deg resten av dagen. Slikt er viktig å tenke på når man skal planlegge langtur, avslutter Wold.