
Kina vil bygge kopi av dansk by

Danske Randers skal gjenoppstå som kopi i Kina.
De har allerede ti Hvite Hus, fire Triumfbuer og to sfinxer. I tillegg har de laget alpelandsbyen Hallstatt, engelske Thames Town og småbyen Sigtuna - et svenskinspirert tettsted ispedd kopier av skulpturer fra Vigelandsparken.
Nå er det den danske byen Randers som skal gjenoppstå som kopi ett eller annet sted i Kina, melder avisen ekstrabladet.dk.
Nylig var en kinesisk delegasjon på besøk i den danske byen med omlag 60.000 innbyggere for å hente inspirasjon og underskrive en samarbeidsavtale om å få reprodusere sentrum av Randers.
Det er det kinesiske selskapet Andersen Paradise som står bak planene, skriver Randers Amtsavis.
Les også: En av verdens farligste stier er igjen åpen for turister
Gammel by
– Kineserne liker godt middelalderbyen vår, med smale gater og bindingsverkshus. Vi er så heldige å ha et sentrum med svært gamle hus. I mange andre byer har store branner ødelagt bygningene, sier erverv- og utviklingssjef i Randers, Dennis Jensen, til avisen.
Ifølge Randers Amtsavis ser Andersen Paradise på områder i provinsene Anhui, Shangdong og Jiangsu for å bygge Randers-kopien. Randers er allerede vennskapsby med den kinesiske byen Changzhou i provinsen Jiangsu, ifølge Wikipedia.
Les også: Lagde kinesisk kopi av Londons berømte landemerke
Duplitektur
Planene om å la Randers gjenoppstå i Kina startet for alvor i fjor, da en delegasjon fra Randers kommune var på besøk i Kina. Her møttes representanter fra kommunens forvaltning med folk fra Andersen Paradise.
Duplitektur er navnet på fenomenet der kjente byggverk blir reprodusert. Fenomenet er spesielt utbredt i Kina, og har også vært omtalt av ABC Nyheter, sist i forbindelse med planene om å bygge kopier av 56 av verdens mest berømte broer i byen Suzhou. Londons berømte landemerke Tower Bridge står allerede ferdig, sammen med Sydney Harbour Bridge og Pont Alexandre III-broen i Paris.
Ingen vet eksakt hvor mange byer og landemerker som finnes som kopier i Kina, men antallet er økende.
Les også: Restaureringstabbe på Den kinesiske mur
Uttrykk for håp
Den amerikanske forfatteren Bianca Bosker har skrevet boken «Made in China» som tar for seg fenomenet. Hun mener fenomenet kan sees på som et uttrykk for håp, og kanskje også en drøm.
– Den beste måten å leve på, er å spise kinesisk mat, kjøre en amerikansk bil og bo i et britisk hus, var et motto jeg hørte flere ganger mens jeg gjorde research i Kina. Dette sees på som det ideelle livet, skriver Bosker i en artikkel på Huffington Post.