
Bjørns reisetips:Slik blir Italia-turen enda bedre

I utlandet er det lurt å følge lokale tradisjoner. Ikke bare er det høflig, det gjør det lettere å unngå turist-stempelet. Her er noen tips til hvordan et supert opphold i Italia blir enda bedre.
Italia er i vinden om dagen, og det er lett å forstå. Landet har alt det vi nordmenn elsker: Strålende mat, en uendelighet av severdigheter, og en kultur få – om noen – kan matche.
Italienerne er i tillegg lett å komme innpå, og om de liker deg blir de fort intime. Det kan være en prøvelse for distanserte skandinaver som i sammenligning tradisjonelt sett er mer formelle og innadvendte.
En dag på landsbygda i Toscana eller andre steder i det langstrakte landet starter som regel like etter soloppgang. Midt på dagen går tempo betydelig ned, og ettermiddagen er ofte viet dagens største måltid, fulgt av en siesta (mange butikker holder ofte til stor irritasjon for besøkende stengt midt på dagen).

Tempo øker igjen sent på ettermiddagen, med middag ved nitiden på kvelden.
Les også: Gardasjøens gleder - som et lite vindu inn til en annen tid
Møtet
Et kyss er en typisk måte å si hei på blant venner. Som regel et luftkyss på begge kinn.
Er du usikker, start med et håndtrykk, og gjør deretter som vertskapet. Tar de deg i armen mens dere vandrer gatelangs er det et tegn på vennskap.
Unngå vin i gave
Ta ikke med deg vin til maten som gave når du er invitert på middagsbesøk. Verten har antakelig allerede valgt ut vin til hver rett. Ta i stedet med god sjokolade, kaker, blomster eller noe til barna.
Avskjed skal tas med hver enkelt deltaker, ikke et samlet farvel til alle. Og grazie mille (tusen takk) er en fin sluttsalutt.
Les også: Derfor forbyr Italia pasta og pizza
Saken fortsetter under bildeserien
Ved bordet
Det italienske måltidet er noe for seg selv, og – litt avhengig av hvor du befinner deg i landet – inneholder gjerne fire eller fem ulike retter. Selv under en sagra (landsbyfest) skal hendene være på bordet, ikke i fanget.
Husk å snurre pastaen mot siden av tallerkenen, ikke i skjeen, samt at kaffen serveres etter – ikke under – desserten. Den består for øvrig alltid av espresso. Cappuccino er som regel bare en morgendrikk.
Avslutt måltidet med en lokal grappa, eller dypp kjeksen din i et glass søt vin santo (dessertvin).
Les også: