
Skal bygge Europas første undervannsrestaurant i Lindesnes

– Bygget er ikke mindre enn et under, mener Snøhetta.
Snøhetta har designet det som kommer til å bli Europas første undervannsrestaurant. Under, som er navnet på restauranten, skal bygges helt ytterst ved havgapet på Båly i Lindesnes. Kun noen minutter fra Lindesnes fyr.
— Undervannrestauranten har fått navnet «Under». Navnet gjenspeiler både arkitekturen, som bryter havflaten, men også prosessen, som bryter med tradisjonelle byggetekniske normer. Bygget er dermed intet mindre enn et lite under: Med sine metertykke betongvegger og massive akrylvinduer skal undervannsrestauranten tåle trykk og støt fra hav, bølger, vær og vind, skriver Snøhetta i en pressemelding.
Snøhetta forklarer at Under skiller seg fra andre undervannsrestauranter ved at det ikke er et akvarium. Under fungerer derimot som en vannkikkert som hviler på havbunnen, fem meter under vann.
Les også: Kåret til verdens beste restaurant
Saken fortsetter under bildeserien
Undervannsrestauranten vil kunne servere inntil hundre gjester på tre nivåer. Den vil også ha en champagnebar hvor gjestene kan ta seg noen glass før de går ned trappen som leder til etasjene under havet. Champangebaren beskrives av Snøhetta som et skjæringspunkt mellom land og vann.
Her skal man kunne se ned på det siste nivået i restauranten, som vil ligge på havbunnen.
Under har allerede blitt omtalt i flere internasjonale medier, blant annet CNN.
Utenom åpningstidene vil Under fungere som et forskningssenter. Restauranten er også designet for å kunne gå i ett med naturen, og betongveggene skal være grove slik at muslinger skal kunne klinge seg fast.
Under skal etter planen åpne i 2019.
Restauranten er designet på oppdrag fra brødrene og eierne av Lindesnes Havhotell, Gaute og Stig Ubostad.
Ubostad-brødrene inngikk samarbeidet med Snøhetta i 2016.
Les også: