Ny bølge med skatteflyktninger

Det forventes at så mange som 9.500 rike briter vil flytte av skatteårsaker i år.
Det forventes at så mange som 9.500 rike briter vil flytte av skatteårsaker i år. Foto: NTB

Norges rikeste har i lengre tid fluktet hjemlandet. Nå følger britene etter.

Norges rikeste har over tid flyktet hjemlandet til fordel for land med mer skattegunstige betingelser, som Sveits og Italia. Effekten er blitt særlig forsterket etter flere skjerpelser fra Støre-regjeringen.

Nå har også Storbritannias formuende kastet seg på samme bølge, etter at Keir Starmer og Labour (Arbeiderpartiets søsterparti) vant valget i sommer. Det melder flere lokale aviser. Den nye regjeringen har foreløpig ikke skjerpet skattereglene, men har signalisert at det bare er et spørsmål om tid.

«Det kommer et budsjett i oktober, og det kommer til å bli smertefullt. Vi har ikke noe annet valg, gitt situasjonen vi er i. De med bredest skuldre bør bære den tyngste byrden,» sa den ferske statsministeren i august.

Det er særlig spenning tilknyttet hvorvidt regjeringen vil øke skatt på kapitalgevinst og arv.

Gründerne hopper på

Flere av Storbritannias rikeste velger imidlertid å ikke vente på fasit, men flykter før slike endringer kommer. Tidligere i sommer fant migrasjonsrådgiverne Henley & Partners at så mange som 9.500 personer med millionformue er forventet å flytte ut i løpet av 2024. Det er mer enn dobbelt så mange som flyttet i fjor.

Særlig Sveits, Italia og De forente arabiske emirater (UAE) skal være populære land.

Keir Starmer gjorde brakvalg i sommer. Det er ikke landets formuende særlig fornøyd med. Foto: NTB
Keir Starmer gjorde brakvalg i sommer. Det er ikke landets formuende særlig fornøyd med. Foto: NTB

Ifølge The Telegraph har også flere gründere kastet seg på bølgen, med håp om å unngå gevinstskatt når de en dag selger bedriften videre.

– Selv om salget av bedriften kanskje er et par år i fremtiden, er det flere som allerede utforsker hvor de kan flytte for å unngå eller redusere skatten, sier skatteekspert Tim Stovold til avisen.

Også denne trenden er synlig i Norge. I vår skrev Finansavisen at 64 gründere vurderer å flytte til utlandet før de oppnår høy verdsettelse, som følge av regjeringens forslag til innstramminger på exit-skatten.

Strengere for utlendinger

Til nå har Storbritannia vært et svært attraktivt land for rike tilflyttere, gjennom et eget non-dom -regime, som innebærer at tilflyttere slipper skatt på inntekter generert utenfor Storbritannia i 15 år. Ifølge BBC holdt 74.000 personer slik status i fjor.

Nå skal ordningen, som ble innført i 1799, ta slutt. Allerede i april 2022 annonserte Labour planer for å legge ned regimet, men også den forrige, konservative regjeringen har strammet inn. Fra og med 6. april neste år fjernes særregelen, og Labour har signalisert at de i tillegg vil innføre arveskatt på utenlandske eiendeler.

Ifølge The Times kan fjerning av regelverket enten øke eller redusere statens skatteinntekter med 1 milliard pund årlig, avhengig av hvor mange som flytter ut. Tallet er hentet fra en studie gjort av Oxford Economics, som også fant at en tredjedel av non-doms kan flytte i det mest ekstreme tilfellet, dersom reglene blir strammet inn ytterligere.

Flere nordmenn rammes

Av rike non-doms som flytter, finnes potensielt flere nordmenn. Blant Norges 400 rikeste er 12 bosatt i Storbritannia, ifølge Kapital. Dette inkluderer flere kjente navn, som Peter T. Smedvig, Petter Preben Wilhelmsen og Niels G. Stolt-Nielsen. De 12 nordmennene har en samlet formue på 79,5 milliarder kroner.

Norges rikeste, John Fredriksen, er for øvrig også bosatt i London, men folkeregistrert på Kypros.