
Tom Hagen har blitt over én milliard rikere siden kona forsvant

Den drapssiktede milliardæren Tom Hagen har siden kona Anne Elisabeth Hagen forsvant for seks år siden økt formuen med om lag 1,3 milliarder kroner.
Denne artikkelen ble først publisert hos Finansavisen / Kapital.
Mediesky Tom Hagen fortsetter å klatre oppover på Kapitals liste over Norges 400 rikeste. I år lander han på en 152. plass med en anslått formue på 2,9 milliarder kroner. Det innebærer en økning på 300 millioner kroner fra foregående år.
Dette skyldes i stor grad suksess i kraftmarkedet gjennom strømselskapet Elkraft, der Hagen eier 70 prosent. I tillegg sitter han på en eiendomsportefølje som til tross for et dårligere marked jevnt over leverer solid med leieinntekter.
Milliardæren har gjennom sin forretningskarriere holdt en lav profil, men han ble mot sin vilje kraftig eksponert i offentligheten etter at hans kone Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra deres hjem i Lørenskog i oktober 2018. I begynnelsen etterforsket politiet som kjent forsvinningen som en kidnappingssak, men i april 2020 tok de ut siktelse mot Hagen for drap eller medvirkning til drap.

Randen av konkurs
Kapital har fulgt milliardærens forretningsvirksomhet i 25 år. Tom Hagen stod på randen av konkurs etter Lillehammer-OL. Han tok en timeout fra business, men fikk vind i seilene igjen og gjorde sin entré på Kapitals liste over Norges 400 rikeste i 1999. Formuesutviklingen siden er nærmest et lærebokeksempel i å bygge verdier.
Med en gjennomsnittlig årlig verdivekst i formuen på 10 prosent de siste ti årene legger Hagen seg godt over snittet for gjengangere på 400-listen, som vi tidligere har beregnet til rundt 7 prosent.
Tom Hagen er med andre ord blant landets rike som forvalter verdiene slik at han forblir blant Norges rikeste.
Rik på kraft
Bare de to siste årene har Tom Hagen generert over 8,5 milliarder kroner i inntekter og tjent over 500 millioner kroner gjennom investeringer i strøm, eiendom og aksjer.
Strømkonsernet Elkraft er den klart største driveren i Hagens stadig økende formue. De seneste to årene med ekstreme kraftpriser har naturligvis gitt penger i kassa.
Strømselskapet omsatte for 3,5 milliarder kroner i fjor, hvorav 720 millioner kommer fra Norge, 1,2 milliarder fra Sverige og 1,5 milliarder fra Danmark. Dette er dog en kraftig nedgang sammenlignet med året før, da omsetningen endte på 4,8 milliarder kroner.
Strømmarkedet regnes for å være et vanskelig marked å tjene penger i. Strømleverandører henter i hovedsak nettoinntekten sin fra påslag utover spotpris, som månedsgebyr og tjenester kunden kjøper. Elkraft opererer mye med såkalte forvaltningsavtaler, ofte med lang bindingstid. Hvilke påslag som ligger i disse avtalene kan variere.

Selfmade
Den andre «foten» Hagens forretningsimperium står på, er eiendom.
Hagen slo seg i utgangspunktet opp på kjøp av eiendom på 1990-tallet, først og fremst i områdene Lillehammer, Hafjell og Kvitfjell. Etter noen litt humpete år begynte dette å kaste av seg mot århundreskiftet. I dag er Tom Hagens Eiendom AS verdsatt til i underkant av 700 millioner kroner. I tillegg har han flere mindre eiendomsselskaper i porteføljen.
Hagen har bygget opp formuen sin fra grunnen. Han har gjennom årene uttalt seg sparsomt til mediene om formuen. Det lille han har sagt, indikerer en konservativ investeringsfilosofi. Eiendelene ble i stor grad anskaffet for over 25 år siden. Da var både markedet for strøm og næringseiendom mindre utviklet, og Hagen viste teft for hvilken vei det bar.