Busselskapet PKS: – Vi driver ikke rutetransport

PKS NOR AS driver dør-til-dør-transport til og fra Sandefjord Lufthavn Torp. Styreleder Slawomir Jan Stremilowski er mener transporten selskapet driver ikke krever ruteløyve, men at turvognløyve er tilstrekkelig.
PKS NOR AS driver dør-til-dør-transport til og fra Sandefjord Lufthavn Torp. Styreleder Slawomir Jan Stremilowski er mener transporten selskapet driver ikke krever ruteløyve, men at turvognløyve er tilstrekkelig. Foto: Privat

Selskapet anklages av sine konkurrenter for å drive rutetransport uten gyldig ruteløyve. Men PKS driver med dør-til-dør-transport til og fra flyplasser, og har ingen faste ruter de følger, påpeker styreleder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styreleder Slawomir Jan Stremilowski i PKS Oslo er oppgitt over hvordan selskapet og bransjen blir fremstilt i norske medier.

– Flere norske medier skriver at vi driver rutetransport og at vi derfor trenger ruteløyve. Men vi driver ikke rutetransport, sier Stremilowski.

ABC Nyheter publiserer i dag en artikkel om persontransport til og fra Torp lufthavn. To selskaper har ruteløyve til å drive rutetransport på til og fra flyplassen; Paulsen buss og Unibuss Ekspress.

Les artikkelen:

En rekke andre selskaper frakter også passasjerer til og fra Torp lufthavn. De følger i hovedsak rutetidene til polske flyavganger- og ankomster, tar imot forhåndsbestillinger og kjører passasjerene helt hjem eller nesten hjem. Disse selskapene kjører med turvognløyve.

Les om forskjellen på ruteløyve og turvognløyve i faktaboks.

Fakta om turvognløyve og ruteløyve:

Turvognløyve: Turvognløyve utstedes at Statens vegvesens Nasjonale løyvekontor. Yrkestransportlova (LOV-2002-06-21-45) § 4 sier at den som mot vederlag vil drive persontransport med motorvogn, må ha løyve. Vederlagsbegrepet skal tolkes vidt, slik at også deling av kostnader ved transporten vil være omfattet. Det er ikke krav om at transportøren har hatt en fortjeneste på transporten eller om hans motiv har vært å oppnå fortjeneste. Kan det konstateres at han har fått vederlag i en eller annen form, vil transporten, når lovens øvrige betingelser er til stede, være løyvepliktig. Deling av bensinkostnader er et eksempel på hva som er regnet som vederlag etter yrkestransportlova. Videre er det et vilkår at man skal «drive» persontransport for å være omfattet av løyvekravet. Med drivebegrepet skal forstås at virksomheten må ha en viss varighet og være utrykk for en mer systematisk utnyttelse av transportmidlet i ervervsmessig øyemed. Den nærmere avgrensningen av drivebegrepet må bero på et skjønn i det enkelte tilfellet basert på hyppighet, transportørens initiativ og løyvehaveres mulighet til å utføre transporten. I rettspraksis er ikke terskelen veldig høy før virksomheten faller inn under drivebegrepet.

Ruteløyve: Ruteløyve utstedes av fylkeskommunen der den aktuelle ruten befinner seg. Ruteløyve skal være behovsprøvd. Fra 1.1.2020 faller kravet om behovsprøving bort for ruter på over 80 kilometer, og for flyplasstransport. For å få ruteløyve må man være innehaver av turvognløyve. Yrkestransportlova § 2 første ledd sier «Som rutetransport reknast regelmessig transport av personar i eit bestemt trafikksamband dersom transporten står open for alle, og på- og avstigning kan skje på stoppestader som er fastsette på førehand».

Bestemmelsens annet ledd tar for seg unntak fra regelen, rutetransport hvor det likevel ikke er krav om ruteløyve.

«Følgjande transport skal likevel ikkje reknast som rutetransport:
a) transport av personar frå ein stad og tilbake til denne, når motorvogna eller fartøyet ikkje vert nytta til transport av andre før heile turen er avslutta,
b) transport av personar så framt minst ei overnatting er teken med i den sams prisen og dei påmelde passasjerane følgjer med på heile turen frå utgangspunkt til endepunkt,

c) transport inkludert overnatting som er lagt til rette for regelmessig transport av grupper av personar frå eit avgangsområde til eit bestemmelsesområde, slik at den gruppa som har vore med på turen ut, først returnerer samla til avgangsområdet med ein seinare tur.»

Kilde: Statens vegvesen

Har ikke blitt tatt for regelbrudd for løyve i kontroll

PKS NOR AS er et av selskapene som driver persontransport til og fra flyplassen. Selskapet anklages av Paulsen buss, Unibuss Ekspress og NHO transport for å drive ulovlig rutetransport uten ruteløyve.

Regelverket for løyver inneholder gråsoner som har gjort det vanskelig for utekontrollen i Statens vegvesen å være helt sikre på hva som er rutekjøring og hva som er turvognkjøring. Det siste året har de forsøkt å tydeliggjøre hva som gjelder i regelverket. Etter dette har utekontrollen i Statens vegvesen Sør intensivert sin kontroll av ruteløyvene til selskapene som kjører til og fra Torp flyplass.

PKS er et av selskapene som blir hyppig kontrollert for løyve. Likevel har de ikke blitt ilagt noen sanksjoner for brudd på løyveregelverket.

– Hvis du klikker deg inn på nettsiden vår du at vi reklamerer for dør-til-dør transport til og fra Torp. Du finner ingen rutetabell eller faste avgangstider på siden vår, sier Stremilowski.

Samkjøring med minibuss på bestilling

PKS har utviklet et konsept hvor de finner passasjerer som skal til samme flyavgang/ankomst, som de frakter med samme transport. Passasjerene deler kostnadene mellom seg og ender opp med en pris i nærheten av bussbillett-priser.

– Konseptet har virkelig slått igjennom fordi vi kan hente kunder hjemme til prisen av en bussbillett. Vi har også en innovativ app som gjør det enkelt å bestille transport. Den fungerer ved at passasjeren bestiller transport til en bestemt flyvning. Deretter blir passasjeren informert om hentetidspunkt dagen før avgang.

PKS kjører til alle adresser i Oslo, Bærum, Asker, Lillestrøm, Oppegård, Lier, Drammen, Hokksund, Holmestrand og Horten. Ruten de kjører er ulik fra dag til dag, avhengig av hvilke hjemmeadresser de skal innom på veien til flyplassen.

– Derfor er det helt ulogisk og faktisk umulig å bruke ruteløyve for denne typen transport, påpeker Stremilowski.

– Tidene forandrer seg

Stremilowski forstår at Paulsen buss og Unibuss Ekspress er frustrert over at de taper kunder, men mener endringene i persontransportbransjen er en naturlig utvikling i etter hvert som ny teknologi kommer på markedet.

– For lenge siden fantes det bare hestetransport. Når biltransporten kom, likte ikke de som drev med hestetransport de nye bilene. Poenget er at tidene

Jan Stiansen er daglig leder i Paulsen buss AS. Selskapet hans beskyldes av styreleder Slawomir Jan Stremilowski i PKS Oslo for ikke å ville ha konkurranse. Foto: Privat
Jan Stiansen er daglig leder i Paulsen buss AS. Selskapet hans beskyldes av styreleder Slawomir Jan Stremilowski i PKS Oslo for ikke å ville ha konkurranse. Foto: Privat

forandrer seg. Nå er internett og data en del av hverdagen. Informasjon beveger seg raskt. Det er klart det endrer folks vaner også. Hvorfor skal folk gå til busstasjonen på et gitt tidspunkt når de kan få busstransport fra døra si?

PKS-styrelederen mener det etter hvert vil komme et eget løyve for den type transport selskapet hans bedriver, siden det hverken er rutetransport eller ren taxi-transport.

– Paulsen buss liker ikke konkurranse, men sånn er verden. Det gir ikke daglig leder rett til å snakke stygt om oss til pressen.

Stremilowski understreker at han kun representerer PKS Oslo, og ingen andre transportører ved Torp Lufthavn.

ABC Nyheter er kjent med at Statens vegvesen region Sør har sendt to rapporter til løyvemyndighetene i Statens vegvesen om PKS NOR AS. Det er regnet en sanksjonsform som er mindre alvorlig enn for eksempel bruksforbud og avskilting. ABC Nyheter kjenner ikke innholdet i rapportene.