Uklart når Boeing 737 MAX er på vingene
Problemene med Boeing sin neste generasjons 737 MAX får flere flyselskaper til å kutte i rutetilbudet.
Flere flyselskaper, deriblant Ryanair og flere amerikanske er nødt til å redusere rutetilbudet sitt de neste månedene på grunn av forsinkelser rundt leveringen av Boeing 737 MAX. Samtidig går dagens flyforbud hardt ut over inntjeningen.
Mer enn 300 eksemplarer av Boeings splitter nye mellomdistansefly måtte tas ut av tjeneste i mars fra rundt 50 flyselskaper etter at to av flyene krasjet i løpet av et relativt kort tidsrom og drepte 346 passasjerer.
Boeing antar flyene kommer tilbake på vingene i løpet av 2019, men det amerikanske luftfartstilsynet FAA er ikke så sikre:
– Det er ingen tidshorisont. Sånn er det. FAA kommer til løfte flyforbudet når det er trygt, uttalte USAs samferdselsminister Elaine Chao tidligere denne uken.
Ryanair legger ned baser
MAX-flyene fløy rundt 8.600 sortier i løpet av én vanlig uke. Ettersom antakelig alle ble satt på bakken, har tallet gått ned til null. Det er uvisst hvor lenge problemene vil vedvare. Grovt sett er det daglig ca. 100.000 flyavganger av større passasjerfly verden over.
Fremtidige leveringer kan måtte utsettes i tillegg. Boeing ruller ut fortsatt ferdige 737 MAX ut av fabrikken, men «bare» 42 i måneden, 10 færre enn før. De blir stående parkert på anlegget i delstaten Washington, utenfor Seattle.

Ryanair regnet med 58 nye fly innen sommeren 2020, men forventer nå å få kun halvparten, skriver BBC. Følgelig kommer de til å suspendere eller legge ned noen av rutene i Europa. Uvisst hvilke.
– Vi er i gang med en serie samtaler med våre flyplasser for å avgjøre hvilke av Ryanairs ulønnsomme eller lavtytende baser burde ta byrden av midlertidige kutt eller nedleggelser fra november 2019, sier administrerende direktør Michael O'Leary i en pressemelding.
Bare dette vil medføre rundt 30.000 færre avganger i året.
Les også: Boeing donerer over 850 millioner til etterlatte – Positive signaler
Må leie inn fly - taper penger
American Airlines må kansellere rundt 115 daglige avganger inntil videre på grunn av mangel på fly. De forventer å tape rundt 350 millioner dollar i år på grunn av problemene, skriver Reuters.
Norwegian har blitt nødt til leie inn fly for å erstatte de 18 som er satt på bakken, noe som vil medføre et tap på rundt 81 millioner dollar i år, men det har ikke kommet meldinger om kanselleringer som en direkte følge av problemene.
Turkish Airlines har allerede i juni kansellert flere avganger og endret rutetilbudet. Det samme har andre flyselskap som lener seg på flytypen, for eksempel Icelandair.
Les også: Her senkes et Boeing 747 i havet for første gang
Stadig nye problemer
Problemene dukker stadig opp. Ifølge en studie omtalt i Washington Post vil 20 prosent av amerikanere definitivt unngå flyet de første månedene etter nyinnsettelse, og 70 prosent vil vegre seg.
Flyet fikk sertifisering på samme grunnlag som eldre 737-typer uten at pilotene hadde behov for ytterligere trening, noe som ga store besparelser. Boeing fikk ordre på 5000 fly på kort tid. Så slo idyllen sprekker.
- Pilotene fikk dermed ikke vite om MCAS-systemet som slår inn i bakgrunnen for å stabilisere flyet når sensorer viser «fare på ferde» som for høy angrepsvinkel, og presser nesen nedover. MCAS som fikk feil data antas å ha bidratt til de to ulykkene med Lian Air og Ethiopian Airlines der flyet var ustabilt og pilotene rakk ikke å finne ut hvordan man slår av systemet.
- Boeing estimerte i juli at etter en programvareoppdatering og trening kan flyene være i lufta allerede i slutten av året. Imidlertid har amerikanske luftfartstilsynet FAA funnet flere problemer med flyet relatert til kontrollsystemet.
- Det tar også lengre tid å lage treningsopplegget av piloter til ny sertifisering enn FAA hadde regnet med, skriver Bloomberg.
- Det amerikanske justisdepartementet har startet en kriminaletterforskning av måten Boeing utviklet 737 MAX på. De assisteres av FBI. De vil også se på hvordan flyet kunne bli godkjent i denne tilstanden. De vil blant annet undersøke hvorfor MCAS ble gjort mer potent og aggressivt mot slutten av flyets designperiode, skriver New York Times.
- I tillegg skal Boeings 787 Dreamliner-fabrikk granskes, skriver Seattle Times, etter mistanke om hastverkarbeid med å fullføre flyene. 787-flyene har lidd av både motor- og batteriproblemer tidlig i den operative fasen, som blant annet rammet Norwegian-passasjerene.
Boeing måtte sette av rundt 40 milliarder kroner til å dekke kostnader som flyselskapene har blitt påført i forbindelse med at 737 MAX-flyene er tatt ut av drift, skriver NTB.
Les også: Boeings overskudd krymper
