
Mikrobryggerier:Prøver igjen etter ølmareritt

Voss Fellesbryggeri gikk dundrende konkurs. Nå er konkursboet kjøpt for å starte på nytt. Arne Hjeltnes er igjen med på laget.
De gikk høyt ut. Arne Hjeltnes, Frode Horvik, Per Jørgensen og Steinar Knutsen. Ølet laget med vossavann skulle renne utover Norges langstrakte land og fortrylle ganene til befolkningen.
– Vi er på lag med håndverksbryggeriene, og blir nok i større grad til en konkurrent til store, industrielle bryggerier som Carlsberg og Heineken, sa Hjeltnes til Finansavisen i 2015 da planene om Voss Fellesbryggeri ble kjent.
Morsselskapet Norbrew ble etablert med mange aksjonærer på listen. Kjendisfaktoren var høy med Vegard Ulvang, Arne Brimi, Kari Traa og Harald Stabell som noen av aksjonærene. Bryggeriene Oslo & Akershus Bryggeri og Northern & Co ble også fusjonert inn konsernet.
Norbrew skulle bli stort, virkelig stort. Men fallet kom fort. Brygger og daglig leder i Voss Fellesbryggeri, Rune Midtun, takket for seg og var sterkt kritisk til eierselskapet Norbrew.
– Jeg har lenge vært ueinig i måten Voss Fellesbryggeri er blitt drevet på. Det ble satset for stort og brukt for mye penger fra starten av, sa Midtun til avisa Hordaland.
Gjeld på 46,2 millioner kroner
Det kom nok ikke som en overraskelse da Norbrew i våres meldte oppbud i Voss Fellesbryggeri. Gjelden var 46,2 millioner kroner, der 31,6 av dem var fusjonsvederlag og gjeld til Norbrew. Resterende er ekstern pantegjeld og leverandørgjeld. Bobestyrer Sølvi Nyvoll Tangen vil ikke si noe om hvor mange kreditorer som har meldt seg eller hvor mye midler som er gjort krav på.
– Jeg har ikke fått den fullstendige oversikten, sier Tangen.
Hun bekrefter derimot at konkursboet er solgt, uten å kunne si noe om kjøpere eller pris.
– Har justert ambisjonen etter størrelsen
Men Finansavisen har vært i kontakt med Arne Hjeltnes og Rune Midttun, som bekrefter at de har vært med på å kjøpe konkursboet for å gi bryggeriet en ny sjanse utenfor Norbrew-systemet. Ambisjonene er justert kraftig ned fra planene i 2015.
– Bryggeriet er der, vi trenger ingen store investeringer for å holde driften. Vi har justert ambisjonen etter størrelsen. Vi ønsker å være i dagligvare også, men vi går ikke ut like høyt som sist. Vi skal være et av mange mindre bryggerier, og tjene penger, sier Arne Hjeltnes denne gangen.
– Jeg er glad det blir drift igjen, og at det fortsatt blir mulig å få tak i det gode ølet til Rune Midtun.
Les også: Herman Friele: – Hansa smaker jo som vann
– Kom aldri så langt før det ble tomt for penger
– Hva gikk galt forrige gang?
– Det var en idé om å lage et konsern med flere småbryggerier. Det skulle settes inn store salgsressurser, men vi kom aldri så langt før det ble tomt for penger, svarer Hjeltnes som trakk seg fra styret i Norbrew på starten av 2018.
Hjeltnes forteller at det ikke er helt klart hvordan aksjefordelingen blir og hvor stort eierskap han ender med til slutt i det nye bryggeriet. Han har bidratt med i 200.000 kroner til kjøpet av boet.
– Nå er vi en liten gruppe som har kjøpt konkursboet. Vi blir nok flere etter hvert.
– Hvor mye betalte dere for konkursboet?
– Det er Rune som er initiativtager og daglig leder. Du må høre med han. Jeg er bare med for å søtte opp.
Les også: CO2-krisen er ikke over for bryggeri
– Det skal være en vossabedrift
Midttun ønsker heller ikke å si noe om pris.
– Hvem er med på laget denne gangen?
– Det er ikke helt klart ennå, men det blir folk med lokal forankring. Det skal være en vossabedrift.
Nå starter prosessen med å søke om løyver for igjen å få i gang produksjonen i lokalene på Voss. Beinene skal denne gangen være godt plantet på jorden.
– Hva er planene videre?
– Det er bare noen dager siden vi kjøpte konkursboet. Nå skal sette oss ned og lage en strategi. Planen er å få i gang et bryggeri med lokal forankring, sier Midttun.
For Norbrew er det bare Oslo & Akerhus Bryggeri som er igjen i konsernet. Northern & Co er solgt til Druen- og Olivia-gründer Anne Kristi Koppang.
Artikkelen ble først publisert i Finansavisen 18. august.