
Gjelsvik frykter MasterCard kan svekke sikkerhet

Senterpartiets finanspolitiske talsmann Sigbjørn Gjelsvik er bekymret for MasterCards overtagelse. Ingen fare, svarer regjeringen.
– Regjeringen må vurdere hvilke virkninger dette kan få for norsk betalingssikkerhet og muligheten til å sikre en helhetlig beredskap for betalinger i Norge, sier Senterpartiets finanspolitiske talsperson Sigbjørn Gjelsvik til ABC Nyheter. Han reagerer på nyheten denne uken om at danske Nets har solgt deler av sin virksomhet til Mastercard.
Bakgrunn : MasterCard kjøper en del av Nets for tosifret milliardbeløp
Finanspolitikeren er bekymret for sikkerheten vår når vi gjennomfører transaksjoner.
MasterCard betaler vel 28 milliarder for Nets konto-til-konto-tjeneste, hvilket innebærer at kortselskapet får tilgang til Nets-teknologi.
Gjelsvik påpeker at Nets er resultat av samarbeid mellom skandinaviske banker – hvori norske Bankenes betalingssentral (BBS) inngikk i 2010 – for å sikre trygge og effektive betalingsløsninger i Skandinavia.
Gode ordninger: Nets-ansatt utbetalte 3,3 millioner til seg selv
Norske eiere ute
Et lite blikk over skulderen: Nets er et resultat av fusjonen mellom danske PBS og norske Nordito i 2010. I den norske delen var hjemlige banker eiere. Men siden har Nets endret på eierstrukturen hyppig. De norske bankene solgte seg ut i 2014 da to amerikanske og et dansk kapitalfond. Så ble selskapet børsnotert i litt over ett år før nye amerikanske fond kom inn på eiersiden.
– Jeg tror det har vært en styrke for betalingssikkerheten og myndighetenes mulighet til kontroll at man har hatt en solid og veletablert aktør som har hatt hånd om mange av de viktigste betalingssystemene i Skandinavia, sier Gjelsvik.
– Jeg mener man må vurdere grundig hva som skjer når dette stykkes opp og en stor utenlandsk aktør kjøper en bit av kaka, legger Gjelsvik til. Han synes det er et paradoks at Høyre toer hendene.
Les også: Milliarder i forbrukslån kan være brukt på boligkjøp
– Betalingsikkerhet og regulering av denne type transaksjoner har Norge kontrollen over. I finansbransjen er det mange utenlandske eiere, da er det viktig at regjeringen gjør det som gjøres i dag for å regulere markedet, sier Høyres finanspolitiske talsperson Henrik Asheim til ABC Nyheter.
De samme bankene som tjente milliarder på å selge seg ut av Nets for f

em år siden driver også BITS. Selskapet har som oppgave å sikre og styrke infrastrukturen for betaling i Norge. Men Gjelsvik ønsker regjeringen på banen.
– Regjeringa er altfor passiv. Helt grunnleggende samfunnberedskap står på spill, og man hører ingenting fra de ansvarlige statsrådene. Det begynner dessverre å bli en vane for denne regjeringa å la salg av denne typen skje uten at man løfter en finger, påpeker Gjelsvik. – Det er også vanskelig å skjønne hva som egentlig er rollen til den nye samfunnssikkerhetsministeren. For nesten hver gang noe som har betydning for samfunnssikkerheten skjer, så er det helt stille fra den kanten.
Les også: Nets blokkerer innbetalinger til angivelig IQ-test-svindel
Følger ikke med
– Gjelsvik har nok ikke fulgt med timen her. Jeg har ansvaret for samfunnssikkerhet i sivil sektor på nasjonalt nivå, Justis- og

beredskapsdepartementets samordningsrolle innen samfunnssikkerhet og for digital sikkerhet i sivil sektor, forebyggende sikkerhet i sivil sektor, den offentlig organiserte redningstjenesten, nød- og beredskapskommunikasjon og redningshelikoptertjenesten, svarer samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) i en epost til ABC Nyheter.
– Som samfunnssikkerhetsminister har jeg et samordningsansvar for digital sikkerhet på sivil side. I det ligger også at jeg skal være en pådriver for at man gjør nødvendige risikovurderinger.