
Finanstilsynet: Flere sårbare låntakere

Andelen gjeld av bruttoinntekten øker fra i fjor. Flere har høyere gjeldsgrad enn i fjor. Og flere har ikke god nok betalingsevne.
En pressemelding fra Finanstilsynet forteller at mens andelen nye nedbetalingslån med gjeldsgrad på 5 ganger inntekten falt fram til 2017, er dette på vei opp igjen.
Andelen nye nedbetalingslån til låntakere med gjeldsgrad over 400 prosent økte til 45 prosent i årets undersøkelse, fra 41 prosent i 2018, heter det i pressemelding.
Det viser tall fra Finanstilsynets siste boliglånsundersøkelse.
ABC Nyheter har i en større reportasje vært med på visning og sett litt nærmere på eiendomsmarkedet. Det kan du lese her.
I helgen skrev ABC Nyheter om boligmarkedet. Der gikk sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret ut og påpekte at muligheten til å ta lån på 5 ganger inntekten er en maksgrense, og ikke er for alle. Hun anbefalte derfor folk å stressteste økonomien for hvor mye den takler.
Bakgrunn : Sjeføkonom advarer mot å ta for mye lån
– Jeg har inntrykk av at en del får lån som ikke klarer denne testen. For egen skyld, vær voksne og ta ansvar. Ikke lån mer enn det du klarer å betale tilbake, sier hun.
Rundt 3 prosent av nye lån er gitt til låntakere som har utilstrekkelig betalingsevne. Det er opp fra 2 prosent i fjor. Nest høyest andel av låntakere med utilstrekkelig betalingsevne finner vi i gruppen over 65 år, viser tallene.
Les også: I Jyske Bank betaler de deg for å ta lån
Sårbare
Mange av låntakerne i undersøkelsen har både høy gjeldsgrad og høy belåningsgrad.
Nesten hvert fjerde lån har belåningsgrad på over 75 prosent og en gjeldsgrad på 400 prosent.
«Av de nye nedbetalingslånene i årets undersøkelse gikk 12 prosent av samlede utlån utover ett eller flere krav i boliglånsforskriften. Sammenlignet med fjorårets undersøkelse, er det en viss økning i nye nedbetalingslån som går utover kravet til henholdsvis gjeldsgrad, betjeningsevne og belåningsgrad, mens andelen nedbetalingslån med belåningsgrad over 60 prosent og avdragsfrihet er redusert», heter det i meldingen.