Skyhøye nivåer av miljøfarlige stoffer i viner, ifølge studie

Akkurat hvor skadelig TFA er for mennesker, er ikke kjent
Akkurat hvor skadelig TFA er for mennesker, er ikke kjent Foto: Linojocaru / Shutterstock / NTB

Nivåene av miljøfarlige stoffer i populære viner har økt kraftig de siste årene, viser en europeisk studie.

Det er snakk om økning av trifluoreddiksyre (TFA), som er en type miljøfarlige kjemikalier. Det viser studien «Message from the bottle» gjort av europeiske miljøorganisasjoner.

Studien har sett nærmere på 49 rød- og hvitvinstyper fra ti EU-land, og især østerrikske viner.

De fant ingen forekomster av TFA før 1988, mens det har vært en kraftig økning siden 2020. TFA-nivåene var i enkelte tilfeller over hundre ganger høyere enn verdien som er satt som krav for drikkevann i EU.

Nøyaktig hvor skadelig TFA er for personer og hvilke mengder som regnes som farlige, er ikke kjent. I Tyskland regnes TFA som skadelig for reproduksjon hos mennesker.

– Det er umulig å si hvor alvorlig det er fra et helseperspektiv. Vi vet veldig lite om risikoen med TFA. Det er først de siste årene at målinger har kommet på plass, sier dosent i toksikologi, Mattias Öberg, ved Karolinska Institutet i Sverige.

TFA lagres ikke i kroppen – men at det kan være skadelig for mennesker i for store doser, er det ingen tvil om, sier Öberg.

– Historien har lært oss at vi ikke kan vente til vi ser helseeffektene tydelig. Vi er nødt til å agere når nivåene i miljøet og maten vår stiger såpass kraftig, sier han.