
Apple og Meta får milliardbøter av EU

Apple og Meta bryter med EUs lovverk om digitale markeder, ifølge EU-kommisjonen, som gir de to amerikanske teknologigigantene bøter i milliardklassen.
– Det er bra at EU nå varsler bøter til Meta og Apple for brudd på lovverket om digitale markeder, sier fagdirektør Finn Lützow-Holm Myrstad i Forbrukerrådet i en kommentar.
– Forbrukerrådet har tidligere klaget inn Meta i flere saker, også for løsningen med «Pay or OK», hvor selskapet nå er dømt, fortsetter Myrstad.
Apple får den største boten: 500 millioner euro, tilsvarende 5,6 milliarder kroner. Meta får på sin side en bot på 200 millioner euro, tilsvarende 2,3 milliarder kroner.
– De to vedtakene kommer etter omfattende dialog med de to selskapene for å gi dem mulighet til å gi detaljerte fremleggelser av sine synspunkter og argumenter, skriver EU-kommisjonen i en pressemelding onsdag.

Anker
Begge selskapene uttaler at de anker vedtakene.
Apple anklager EU-kommisjonen for å på urettferdig vis sikte seg inn på selskapet. De mener EU stadig flytter målstolpene til tross for at selskapet forsøker å følge reglene.
– Kommisjonen forsøker å hindre vellykkede amerikanske selskaper samtidig som de tillater kinesiske og europeiske selskaper å drive sin virksomhet under ulike standarder, sier Meta-sjef for internasjonal virksomhet, Joel Kaplan, i en uttalelse.
Aviser at nasjonalitet spiller inn
EU-kommisjonen mener bøtene er proporsjonale og avviser samtidig at det er målrettede tiltak spesifikt mot amerikanske selskaper.
– Vi bryr oss ikke om hvem som eier et selskap. Vi bryr oss ikke om hvor selskapet befinner seg, sier kommisjonens talsperson Thomas Regnier.
– Om du er et kinesisk selskap, et amerikansk selskap eller et europeisk selskap, så må du uansett følge reglene i den europeiske unionen, sier han.
Se video: Fanget på kamera for første gang
60 dagers frist
EU mener at Apple blant annet bryter reglene om digital konkurranse gjennom sin app-butikk.
Meta har siden november 2023 gitt europeiske brukere muligheten til å velge reklamefrie versjoner av Facebook og Instagram, og EU mener Meta har tvunget millioner av brukere over hele EU inn i et todelt valg: betal eller samtykk («Pay or OK»).
– EU-kommisjonen har varslet at de ser på Metas nye samtykkeløsning. Denne har de samme grunnleggende utfordringene, der brukerne blir dyttet og lurt til å akseptere sporing. Det er på høy tid europeiske myndigheter setter ned foten for hvordan selskapet opererer, sier Myrstad i Forbrukerrådet.
Apple og Meta blir nødt til å betale milliardbøtene innen 60 dager, og de risikerer at bøtene øker dersom de forblir ubetalt.
Ikke første EU-bot
– Kommisjonen fortsetter dialogen med Apple og Meta for å sikre samsvar med kommisjonens vedtak og DMA-lovene videre, heter det.
Etter at EUs to nye datalover Digital Services Act (DSA) og Digital Markets Act (DMA) trådte i kraft i fjor, har EU-kommisjonen innledet flere granskinger mot noen av de største nettgigantene.
Det er ikke første EU-bot for Apple. I fjor høst konkluderte EUs øverste domstol med at Apple måtte betale 13 milliarder euro, tilsvarende over 150 milliarder kroner, til irske myndigheter i en skattesak.
For et drøyt år siden ga EU-kommisjonen selskapet en bot på 1,84 milliarder euro, tilsvarende rundt 21 milliarder kroner, for urettferdig konkurransepraksis for strømming av musikk. Apple sa seg uenig i begge sakene.