
Nord-Koreas våpenhjelp til Russland har gitt milliarder i gevinst

Nord-Koreas støtte til Russland i krigen mot Ukraina har gitt regimet over 20 milliarder dollar i økonomisk utbytte, ifølge en ny rapport.
Det er det sørkoreanske forsvarsinstituttet Korea Institute for Defense Analyses (KIDA) som i en fersk rapport anslår at Nord-Korea så langt har tjent over 20 milliarder dollar på sin militære støtte til Russland under Ukraina-krigen.
Støtten har i hovedsak bestått av levering av ammunisjon, men også tusenvis av soldater og teknisk bistand har blitt sendt for å støtte Moskvas krigføring, skriver Newsweek.
– Russland og Nord-Koreas militærsamarbeid øker sannsynligheten for at Russland griper inn på Koreahalvøya dersom det oppstår en krise, heter det i KIDAs rapport.
Langvarig og kostbar
Siden Russland startet sin fullskala invasjon av Ukraina i februar 2022, har krigen utviklet seg til en langvarig og kostbar konflikt. Vestlige sanksjoner og motstand fra Ukraina har tvunget Russland til å søke støtte fra sine få allierte – inkludert Kina, Iran og Nord-Korea.
Ifølge KIDA er det særlig ammunisjon Nord-Korea har levert i store mengder. Landet har også sendt om lag 11.000 soldater til å kjempe for Russland, hovedsakelig i Kursk-regionen, der det har vært kamper mot ukrainske styrker nær grensen. Omtrent 4.000 av disse soldatene skal ha mistet livet, ifølge anslagene.
Som motytelse mottar Nord-Korea trolig ikke penger alene, men også teknologi og avanserte våpen fra Russland. Denne typen «in natura»-avtaler styrker regimets militære kapasitet og gir landet nye strategiske muligheter.
Se video: Mener Kina står bak
Utgjør en «betydelig strategisk utfordring»
En parallell rapport fra Open Source Centre (OSC), som sammen med nyhetsbyrået Reuters har analysert satellittbilder og 3D-data, estimerer at Nord-Korea mellom august 2023 og mars 2025 har sendt minst 15.800 containere med ammunisjon til Russland. Leveransene skal ha foregått via 64 separate skipslaster med fire russiske fartøy.
OSC advarer i sin rapport om at denne våpenstrømmen utgjør en «betydelig strategisk utfordring».
– Ved å gjøre det mulig for Russland å opprettholde sitt offensive momentum, undergraver den effektiviteten av vestlig militær bistand til Ukraina. Hvis denne våpenstrømmen ikke stanses, kan den forskyve maktbalansen ytterligere i Moskvas favør og forsterke de sikkerhetspolitiske risikoene både i Europa og Øst-Asia, heter det.
Både KIDA og OSC peker på at det haster med å få slutt på samarbeidet mellom Russland og Nord-Korea, og etterlyser langsiktige strategier for å møte de sikkerhetspolitiske konsekvensene, både i Europa og i Øst-Asia.
KIDA skriver i sin konklusjon at uten tiltak for å stanse militært samarbeid mellom Russland og Nord-Korea, kan det få vidtrekkende følger for den globale sikkerheten – og forlenge krigen i Ukraina betraktelig.