Kina og Europa distanserer seg fra USA: – Vil trolig se etter muligheter

Kinas president XI Jinping og EU-sjef Ursula von der Leyen.
Kinas president XI Jinping og EU-sjef Ursula von der Leyen. Foto: Ludovic Marin / AP / NTB

Grunnet Donald Trumps tollgrep, kan Kina rette synet mot Europa tror ekspert.

I en periode der Europa distanserer seg mer fra USA. Kan en annen supermakt se sine muligheter i det europeiske markedet.

– Kina vil trolig se etter muligheter til å investere mer i Europa, men Europa bør fortsatt være bevisst på å unngå avhengighet av Kina på strategiske varer, sier seniorrådgiver Jo Inge Bekkevold ved Forsvarets høyskole til ABC Nyheter.

Kina er landet som har blitt straffet hardest av Donald Trumps tollsatser. Enn så lenge har kinesiske varer som importeres til USA fått hele 145 prosent toll.

President Xi Jinping og Kina kan derfor måtte se etter andre markeder.

Kinas president, Xi Jinping, var på besøk hos Emannuel Macron, sammen med EUs Ursula von der Leyen i mai 2024. Foto: Ludovic Marin / AFP / NTB
Kinas president, Xi Jinping, var på besøk hos Emannuel Macron, sammen med EUs Ursula von der Leyen i mai 2024. Foto: Ludovic Marin / AFP / NTB

Advarer Europa

Bekkevold advarer derimot Europa om å inngå økonomiske relasjoner med Kina, som skiller seg fra relasjonene USA og Kina har.

– Da må Europa være forberedt på at dette kan utløse ulike former for sanksjoner fra amerikansk side, sier han.

Han påpeker at nå som USA over tid opprettholder et strengt tollregime rettet mot europeiske land så kan dette føre til at Europa velger å styrke de økonomiske relasjonene med Kina.

– Det kan ikke utelukkes at EU vil revurdere muligheten til å implementere sin investeringsavtale (CAI) med Kina som har ligget på is siden desember 2020.

CAI-avtalen gjør at Kina forplikter seg til å sikre mer rettferdig behandling for EU-selskaper, slik at de kan konkurrere på mer like konkurransevilkår i Kina.

– Kina har imidlertid ingen rolle i europeisk forsvars- og sikkerhetspolitikk, så dette tomrommet etter USA må Europa fylle selv, sier Bekkevold.

Se video: Denne feilen kostet dem 530 millioner

Tror ikke på bedre forhold

Professor i europeisk sikkerhetspolitikk ved Forsvarets høgskole, Kåre Dahl Martinsen, tror ikke Europa og Kinas forhold vil bli noe annerledes enn det er nå.

– Når det blir vanskeligere for Kina å eksportere varene sine til USA, så ser de seg om etter andre markeder. Og da er jo Europa det mest kjøpesterke etter USA, sier Martinsen til ABC Nyheter og fortsetter:

– Utfordringen for mange land er at Kina er et stort marked, men at det er mange barrierer for å få adgang til dette markedet. Samtidig har kinesisk økonomi ganske store problemer.

Han påpeker at flere land prøver nå å forhandle med Trump og hans toll.

– Det gjør de nettopp for å ikke havne i bakgården til Kina, sier Martinsen.

Han tror ikke Kina vil klare å fylle rommet etter USA i Europa, som en trygg og stabil handelspartner.

– Jeg har veldig vanskelig for å se for meg hva Kina kan tilby oss. Jeg kan ikke se hvilke kort Kina har på hånden for å styrke forbindelsene til Europa.