
Er Ursula von der Leyen dagens «jernkvinne»?

– Hun har fått til utrolig mye som president for EU-kommisjonen, sier NUPI-forsker.
I flere perioder av verdenshistorien har ordet «jernkvinne» blitt brukt om sterke og tydelige kvinnelige ledere.
Spesielt Margareth Tatcher fikk dette kallenavnet, som senere ble en film med samme navn.
I Norge har Erna Solberg fått «Jern-Erna» som kallenavn. Hun fikk dog navnet da hun var kommunalminister fra 2001 til 2005 for sitt rykte som kompromissløs politiker. Det var da særlig den strenge innvandringspolitikken hun førte, og kutt i overføringer til kommunene, som ga henne navnet.
– Kvinnelige ledere bidrar til økt samarbeid
– Jeg er litt usikker på hva som ligger i begrepet - en kvinnelig mulitmilliardær som flyr rundt i en metalldrakt og leder en gjeng med andre superhelter? sier Marianne Riddervold til ABC Nyheter.
Riddervold er forsker hos NUPI. I tillegg er hun professor i statsvitenskap og internasjonal politikk ved Høgskolen i Innlandet og Senior Fellow ved University of California, Berkeley.
– Men spøk til side. Jeg tror det vi først og fremst trenger er gode, demokratisk valgte ledere, ikke enerådende sterke personer av noe kjønn. Men forskning viser at kvinnelige ledere bidrar både til økt samarbeid, mer effektivitet og ofte mer rettferdige løsninger. Så ja, det hadde vært bra for verden med flere kvinnelige ledere, sier Riddervold.
Se video: Her tar senatoren verdensrekord
Peker på von der Leyen
Ursula von der Leyen er i dag verdens mektigste kvinne, ifølge Forbes.
I mange år tronet Angela Merkel på toppen av listen, som var den fjerde mektigste personen i 2018.
Europa har i dag kun tolv kvinnelige ledere, utenom von der Leyen. Blant annet har både Danmark og Island kvinnelige ledere. Og Italias Giorgia Meloni kommer man ikke utenom.
Riddervold peker på Ursula von der Leyen som en tydelig kvinnelig leder i dagens verden.
– Hun har fått til utrolig mye som president for EU-kommisjonen. Bare se på EUs respons på covid-19-pandemien, eller hvor samlet EU er nå i forhold til Ukraina, i arbeidet med å styrke europeisk sikkerhet, eller i forhold til Trumps tollsatser, sier hun.

– Noe vi absolutt trenger i dagens verden
Hun påpeker at von der Leyen ikke styrer alt som skjer.
– Selv om enkeltpersoner kan være viktige, er jeg usikker på hvor langt det strekker. Grunnen til at vi ser så mye samarbeid i Europa nå er først og fremst at vi har institusjoner, EU og NATO, mange møteplasser og tett samarbeid gjennom mange år. Så ledere er viktig, men ikke nok.
Riddervold tror også Angela Merkel kunne vært viktig å ha i dag. Hun sier den tidligere tyske kansleren spilte en viktig rolle i europeisk politikk i mange år.
– Hun var god til å finne kompromisser og få land til å samarbeide, og hun hadde høy tillit blant andre land. Det er jo noe vi absolutt trenger i dagens verden, sier Riddervold til ABC Nyheter.