
The New York Times: Kina har satt eksporten av viktige mineraler på pause

Kina har satt eksporten av viktige mineraler og magneter på pause. Det kan ramme bil- og flyprodusenter, våpenindustrien og databrikkeselskaper.
Det melder The New York Times søndag. Eksporten er satt på vent inntil den kinesiske regjeringen får på plass et nytt system for regulering av disse kritisk viktige råmaterialene, melder avisen.
Tiltaket kommer som et svar på USAs president Donald Trumps økte tollsatser som trådte i kraft 2. april. Allerede 4. april svarte Kina med å innføre restriksjoner på eksporten av seks sjeldne jordmetaller, samt spesielle magneter laget av disse metallene.
Kina står for 90 prosent av verdens produksjon av slike magneter.
Essensielle i produksjonen
De aktuelle metallene og magnetene er essensielle i produksjonen av blant annet elbiler, droner, roboter, raketter og datakomponenter. Disse magnetene er langt kraftigere enn vanlige jernmagneter og benyttes også i elektriske motorer i bensinbiler, samt i teknologi som jetmotorer, lasere og kunstig intelligens.
Et nytt eksportlisens-system er under utarbeidelse i Kina, men prosessen er knapt påbegynt. Det skaper stor usikkerhet blant internasjonale industriledere, som frykter at det kan ta lang tid før eksporten kommer i gang igjen. Michael Silver, direktør i den amerikanske kjemikalieleverandøren American Elements, anslår at det kan ta minst 45 dager før lisensene er klare.
Se video: Mener Kina står bak
– Fremtidens krigføring
Særlig bekymret er aktører innen forsvarsindustrien. James Litinsky, direktør for MP Materials – som driver den eneste sjeldne jordmetall-gruven i USA – peker på at det er i ferd med å oppstå en alvorlig situasjon.
– Droner og robotikk anses bredt som fremtidens krigføring, og basert på alt vi ser nå, er de kritiske innsatsfaktorene for vår fremtidige forsyningskjede stengt ned, sier han til The New York Times.
Eksportforbudet rammer ikke bare USA, men også andre land som Japan og Tyskland. Noen japanske selskaper har store lagre fra tidligere handelskonflikter, men mange amerikanske selskaper har svært begrensede beredskapslagre.
Kinas dominans på dette området er nær total. Landet produserer 99 prosent av verdens forsyning av tunge sjeldne jordmetaller, og nesten all global produksjon av magnetene skjer i Kina.
Eksportrestriksjonene har derfor potensial til å gi betydelige problemer for globale forsyningskjeder, samtidig som den økonomiske belastningen for Kina selv er relativt liten.