
Ukraina trenger ingen våpenhvile i Svartehavet, sier ekspert

Ny våpenhvile i Svartehavet kan føre til at Russland igjen får tilgang til det internasjonale betalingssystemet Swift. Eksperter advarer om konsekvensene.
Til danske TV 2 sier fredsforsker Isabel Bramsen at våpenhvilen i Svartehavet er et skritt i riktig retning, men langt fra et gjennombrudd.
Palle Ydstebø, hovedlærer ved seksjon for landmakt ved Krigsskolen, synes det hele virker som et spill for galleriet.
– Russerne saboterte FNs fremforhandlede kornavtale fra 2022 før de trakk seg fra den sommeren 2023, sier han til ABC Nyheter.
Ifølge Ydstebø trenger heller ikke Ukraina noen egen våpenhvile for Svartehavet, ettersom de allerede fordrev den russiske Svartehavsflåten fra sin hjemmebase på Krim-halvøya høsten 2023.
– Siden da har flåten i praksis søkt nødhavn på den russiske Svartehavskysten.
Ukraina gjenopptok skipstrafikken til og fra landet samme høst og siden nyttår 2023-24 har handelen holdt seg på nivået før invasjonen i 2022 uten at russerne får gjort noe med den, utover å angripe de ukrainske havnene med droner og raketter, forklarer eksperten.

Russland vil ha tilgang til Swift
Danske TV 2s utenrikskorrespondent Claus Borg Reinholdt sier den nye våpenhvileavtalen er en stor seier for russerne, fordi den innebærer at sanksjoner mot deler av russisk transport skal oppheves.

Dersom Russland får gjennom kravene sine, er Ydstebø enig.
– Det vil i praksis være en oppheving av deler av sanksjonene uten at russerne har gitt noen ting tilbake, sier han.
Selv om Russland og Ukraina har bekreftet avtalen, har den russiske regjeringen vært tydelig på at avtalen først vil tre i kraft dersom, og når, Vesten opphever sanksjoner mot flere russiske banker og selskaper.
Swift
Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift) ble opprettet på 70-tallet.
Swift er et internasjonalt pengeoverføringssystem som muliggjør handel og problemfri overføring på tvers av landegrenser.
De aller fleste banker i verden er en del av dette systemet. Årlig blir det overført trillioner av dollar gjennom systemet.
– Det viktigste for Russland er å få tilgang til Swift, sier Borg Reinholdt til TV 2.
Les mer om Swift i faktaboksen.
Blank avvisning fra EU
Den siste tiden har det vært spenning knyttet til om EU kan være villig til å lette på sanksjonene mot Russland.
USA og deres utenriksminister, Marco Rubio, har vært tydelige på at EU må komme på banen siden USA ikke kan kreve at sanksjonene fjernes uten samtykke fra EU.
Under Ukraina-toppmøtet i Paris torsdag avviste EU-land blankt å lette på sanksjonene mot Russland. Det viser at EU ikke ønsker fred i Ukraina, hevder Putins talsperson, Dmitrij Peskov.
Forsker: – Gull for Russland
Sjefsforsker Cecilie Sendstad ved Forsvarets forskningsinstitutt har jobbet med et bredt spekter av oppgaver innen forsvarsøkonomi og russisk forsvarsøkonomi. Hun har noen klare tanker om hva det vil ha å si for Russland å bli invitert inn i varmen igjen ved å få tilgang til Swift.
– Dette vil være gull for Russland, sier hun til ABC Nyheter.

Hun forklarer at den russiske sentralbanken gjennom lang tid har snakket om at Swift-sanksjonene har medført inflasjon i Russland, fordi det er dyrt å få varer fraktet inn i landet.
– Ved å lette på sanksjonene, vil Russland lettere kunne importere varer fra andre land, og få frigjort sårt tiltrengt produksjonskapasitet – som nå er helt sprengt – til eksempelvis mer våpenproduksjon, forklarer Sendstad.
Ydstebø er tydelig: Tilgang på frisk kapital og en styrket økonomi vil bedre Russlands evne til krigføring.
Ifølge Sendstad vil ikke russisk tilgang til Swift direkte føre til at Russland får tilgang til teknologi som gjør det enklere å produsere våpen, da handel med disse varene fortsatt vil være sanksjonert. Men hun mistenker at sanksjonsomgåelsene vil bli enklere dersom Russland ikke lenger utestenges fra Swift.