
Ekspertens vurdering av Nord-Koreas nye drone: – Den fremstår som en ren kopi

Dronen er trolig utviklet med hjelp fra Russland.
Bildeserien «Kim Jong-un inspiserer ting» har fått et nytt tilskudd.
Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå, KCNA, publiserte torsdag en rekke bilder av landets leder på en flyplass på et ikke-navngitt sted i det lukkede landet.
På bildene inspirerer Kim blant annet en ny drone.
Dronen er slående lik amerikanernes Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk. ABC Nyheter har bedt Nils Håheim-Saers, som er overingeniør ved dronegruppen til forskningsinstituttet Norce, vurdere hvor like dronene er.
– Den fremstår som en ren kopi, sier Håheim-Saers om Kims nye stolthet.
Utviklet for å fly langt eller høyt
Designet kan fortelle oss mye om dronens egenskaper og formål, sier Håheim-Saers. Dronen har brede vinger i forhold til flykroppen, og kan sammenlignes med hvordan et seilfly er designet, påpeker eksperten.
Slik kan dronen holde seg i lufta på en mest mulig drivstofføkonomisk måte.
– Det forteller oss at den er utviklet for å fly langt eller høyt, og at den har muligheten til å oppdage mål fra meget stor høyde, sier Håheim-Saers.
Han ser for seg at nordkoreanerne skal bruke den til militære oppdrag som rekognosering eller overvåking av store områder.
– Det vises lite sensorer på utsiden av skroget, men den gule varseltrekanten ved siden av det som ligner på en dråpeformet radarintegrasjon langs nesen kan tyde på at dronen brukes på samme måte som RQ-4, med radarsensorer som ser langt og presist, sier Håheim-Saers.
Kobles til Russland
Både eksperter og sørkoreanske myndigheter tror at Russland har bistått i utviklingen av dronen. Det er en oppfatning som Håheim-Saers deler.
– Under panseret på drona sitter det nok russisk teknologi både på sensorsiden og droneteknologisiden, forteller han.
– Kanskje Iran sammen med Russland har lyktes med å gjenskape teknologien fra RQ-4-dronen de skjønt ned, og delt denne teknologien med sine venner i Nord-Korea, spør Håheim-Saers.
Han viser til at en RQ-4-drone ble skutt ned av Iran i 2019.
– Uansett viser saken oss at det er viktig å være fremst i FoU-skoene (forskning og utvikling – journ.anm.) når det gjelder droneteknologi dersom kampen kommer i kveld, sier Håheim-Saers.
– Det nytter ikke å ha statlig fart på droneutviklingen for verken militært formål eller flerbruksformål lenger, slik som vi har i Norge. Denne saken fra Nord-Korea viser det, sier han.
Ifølge Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå inspiserte Kim også selvmordsdroner utstyrt med kunstig intelligens og et fly.
Kim skal ha gitt uttrykk for at ubemannede fartøyer og bruk av kunstig intelligens står øverst på prioriteringslisten når Nord-Koreas væpnede styrker skal moderniseres, og gitt grønt lys til å trappe opp produksjonen.