
Støre: – Vanskelig å være optimist om Ukraina

Koalisjonen til støtte for Ukraina vokser i styrke. Likevel er det vanskelig å være optimist, mener sier statsminister Jonas Gahr Støre.
For tredje gang møttes statsledere fra EU og Nato i den såkalte koalisjonen av villige for Ukraina i Elyseepalasset i Paris torsdag. I alt deltok 29 land samt topper fra både EU og Nato på møtet.
Målet var å bli enige om hvordan de kan hjelpe Ukraina på veien mot fred.
Men akkurat nå er det vanskelig å være optimist, sier Støre til NTB.
– Jeg syns det er vanskelig å være optimist stilt overfor en krig som har vart i over tusen dager. Det er en veldig nedslående realitet i dagens Europa, en farlig konflikt, sier han.
– Klar melding til Russland
– Hva er det viktigste som kom ut av dagens møte?
– Om det er ett budskap som er særlig viktig, så er det en beskjed til Russland om at nå ligger ballen på deres barnehalvdel. Det er en veldig klar melding, sier Støre.
Han mener også at koalisjonen har tatt et langt skritt videre når det gjelder sikkerhetsgarantier til Ukraina.
– Jeg mener de er styrket. Den viktigste sikkerhetsgarantien vi kan gi til Ukraina, er at de har et forsvar som er moderne, operativt og som kan stå der etter en fredsløsning. Dette er det kommet betydelige nye signaler om, sier han.
Nei til sletting av sanksjoner
Den siste uka har USA blitt enig med både Ukraina og Russland om en begrenset våpenhvile, blant annet i Svartehavet.
Ukraina har sagt ja, mens Russland krever lettelser i sanksjonene til gjengjeld.
Men på det punktet er statssjefene på Paris-møtet krystallklare. Noen lettelser kommer ikke på tale før en reell fredsavtale er på plass og russiske soldater er helt ute av ukrainsk territorium.
– Det er helt tydelige at Russland prøver å forsinke prosessen. De spiller et spill, sa den britiske statsministeren Keir Starmer etter møtet.
Han møtte pressen sammen med Volodymyr Zelenskyj.
– Russland vil ikke ha fred, mener Ukrainas president.
Natt til torsdag ble minst 20 mennesker såret i nye russiske droneangrep, opplyser ukrainske tjenestemenn.
– Langt unna
Tysklands statsminister Olof Scholz er inne på samme sak.
– Det finnes ingen logikk i å avslutte sanksjonene før en virkelig fred er på plass. Dessverre er vi langt unna det, sier han, noe Støre slutter seg til.
– Presset mot Russland må opprettholdes, slår han fast.
Møtet i Paris har også handlet om å dechiffrere og faktasjekke det samtalene mellom særlig USA og Russland har handlet om. Det kan være mye bløffing på begge sider, sier diplomater til Politico.
Støre sier til norsk presse i Paris at det er vanskelig å komme på innsiden av forhandlingene mellom USA og Russland.
– Men jeg snakker mye med amerikanerne, sier han.
Støttestyrke
Ifølge Frankrikes president Emmanuel Macron har landene har kommet et stykke videre i planleggingen av en mulig støttestyrke ved en eventuell våpenhvile eller fred i Ukraina.
Den skal utplasseres etter at en fredsavtale mellom Ukraina og Russland er på plass.
– Den skal ikke ha i oppdrag å være fredsbevarende, den skal ikke være ved fronten, den skal ikke erstatte den ukrainske hæren. Men den skal være en støtte, utplassert i visse strategiske områder, sa Macron på en pressekonferanse etter torsdagens møte.
Foreløpig har kun Frankrike, Storbritannia og Danmark kunngjort at de er villige til å sende soldater, mens Italia og Polen har sagt at det er uaktuelt.
Vil ikke spekulere
Støre vil foreløpig ikke spekulere på om norske soldater eventuelt skal delta.
– Det er for tidlig å konkludere med hvordan Norge skal bidra, sier Støre.
På spørsmål om han tror Zelenskyj vil få rett i at en fred kan være på plass i år, påpeker han at en fredsavtale kommer når begge parter ser seg mer tjent med fred enn med krig.
– Russland kunne avsluttet denne krigen på kort varsel. Men det som må til fra landene rundt, er å opprettholde presset og forventninger, sier Støre.