EU sikter seg inn på et forsvarsfond

Ursula von der Leyen og EU har planer om å oppdrette et fond som nasjoner kan låne penger fra til felles forsvarsinvesteringer.
Ursula von der Leyen og EU har planer om å oppdrette et fond som nasjoner kan låne penger fra til felles forsvarsinvesteringer. Foto: Frederick lrin / AFP / NTB

Nå sammenlignes det med føderalisme og USA på 1790-tallet.

De siste ukene har det vært både diskusjoner og planlagte handlinger om å ruste opp forsvarsevnen i Europa.

Og de europeiske landene må nå ha penger til denne opprustningen.

EU har planlagt et fond på 150 milliarder euro som EU-landene kan låne penger fra til felles forsvarsinvesteringer der minst 65 prosent av utstyret er produsert i EU. Norge og Ukraina er inkludert i ordningen, mens land som USA, Storbritannia og Tyrkia er ekskludert ettersom de ikke har sikkerhetsavtaler med EU.

På torsdag skal dette fondet diskuteres på toppmøtet i Brussel, skriver Politico.

Føderalisme

Etableringen av et slikt fond skal være ganske likt som det USA gjorde i 1790. Det sier seniorstipendiat ved Bruegel i Tyskland, Guntram Wolff. Han kaller det som skjer i Europa for et «Hamilton-øyeblikk», og trekker linjer mot føderalisme.

Det EU gjør nå, sammenlignes med det Alexander Hamilton gjorde i USA i 1790. Foto: AP / NTB
Det EU gjør nå, sammenlignes med det Alexander Hamilton gjorde i USA i 1790. Foto: AP / NTB

Ifølge Politico er det en referanse til innsatsen til USAs første finansminister, Alexander Hamilton, som i 1790 bidro til å forene USA ved å sammenføye delstatenes gjeld til en felles, nasjonal gjeld.

– Hvis dette skjer, altså mer militær integrasjon sammen med mer felles finansiering, så er vi virkelig i ferd med å skape et helt nytt EU, sier Wolff.

At EU skal bli en stor stat er nok med det første relativt usannsynlig. Men Wolff påpeker at EU kan over tid bli et overhode med samlede kjøpekrefter.

Se video: Tordner mot kollega: – Du har gått over streken!

– Landene trenger å forsvare seg

Økonomisk historiker ved Princeton University, Harold James, mener en potensiell felles finansiering vil være å gå tilbake til hvordan man tenkte på 1600-tallet.

Han trekker frem Bank of England som eksempel. Han sier at bankens eneste formål var å finansiere krigen mot Frankrike på slutten av 1600-tallet. Bank of England tok over statsgjelden for å finansiere krigen, sier James til Politico, og sammenligner dette med det EU gjør nå.

– Landene trenger å forsvare seg. De trenger en hær, sier han til Politico.

Det er ikke første gang det blir lagt planer om et slikt fond, det samme ble planlagt under Covid-19-pandmeien, men ble relativt fort avslått.

Ifølge Politico har det over lang tid vært forsiktighet hos medlemslandene om å overgi makt til EU-ledelsen. Men dette skal nå være snudd, og land skal være villige til å la EU styre denne finansieringen.