Lørenskog-saken:Anne-Elisabeth Hagen er fortsatt savnet: – Snakk om konkrete personer og miljøer

Påtaleansvarlig i Lørenskog-saken, Guro Holm Hansen, møtte pressen i høst for å fortelle at saken mot Tom Hagen var henlagt. Nå er også saken henlagt mot den såkalte «kryptomannen». Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB
Påtaleansvarlig i Lørenskog-saken, Guro Holm Hansen, møtte pressen i høst for å fortelle at saken mot Tom Hagen var henlagt. Nå er også saken henlagt mot den såkalte «kryptomannen». Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB

Et tosifret antall personer er eller har vært i politiets søkelys etter at Anne-Elisabeth Hagen forsvant 31. oktober 2018. Likevel er saken fortsatt uoppklart.

Politiet jobber fortsatt opp mot konkrete personer og miljøer for å løse kriminalgåten. Det bekrefter politiadvokat i Øst politidistrikt, Guro Holm Hansen, overfor til Romerikes Blad.

– Det er snakk om konkrete personer og miljøer som er nøye utvalgt. Det er forskjellige parametere som gjør at vi synes de er interessante. For eksempel plassering, historikk, bekjentskap og ulike tilknytninger som gjør at disse er relevante for oss å se nærmere på, sier Holm Hansen. Hun leder etterforskningen av Norges største savnet-sak.

På spørsmål om hvor mange personer som er eller har vært interessante for politiet, bruker hun betegnelsen «et tosifret antall».

– Det skal jeg være helt ærlig på

I snart seks og et halvt år har politiets etterforskere forsøkt å avsløre hvem som kidnappet, og trolig drepte, Anne-Elisabeth Hagen. Fortsatt mangler viktige biter i det store puslespillet som kan føre til oppklaring av en av Norgeshistoriens mest omtalte kriminalsaker.

– Det er krevende å stå i en etterforskning så mange år etterpå. Det skal jeg være helt ærlig på. Jeg er veldig motivert for å finne ut av hva som har skjedd med Anne-Elisabeth. Både av hensyn til samfunnet, men ikke minst for at de pårørende skal få svar, sier politiadvokat i Øst politidistrikt, og påtaleansvarlig, Guro Holm Hansen, til lokalavisen, som har fulgt saken svært tett.

Gikk trolig glipp av verdifulle tips

Anne-Elisabeth Hagen har vært sporløst forsvunnet fra sitt hjem i Lørenskog siden oktober 2018. Foto: Privat / NTB
Anne-Elisabeth Hagen har vært sporløst forsvunnet fra sitt hjem i Lørenskog siden oktober 2018. Foto: Privat / NTB

9. januar 2019 gikk politiet ut offentlig og bekreftet at Anne-Elisabeth Hagen hadde forsvunnet fra sitt hjem i Sloraveien på Fjellhamar i Lørenskog ti uker tidligere.

Kritikere har ment at politiet dermed gikk glipp av mange potensielt verdifulle tips. I kriminalsaker, og kanskje spesielt i draps- og savnet-saker. er tips fra publikum og vitneobservasjoner i den første fasen ofte avgjørende for et senere gjennombrudd.

Ektemannen, forretningsmannen og milliardæren Tom Hagen, ble pågrepet 28. april 2020, og siktet for drap eller medvirkning til drap på sin kone. Han ble senere løslatt.

– Tom Hagen er uskyldig

Først i oktober 2024 henla Riksadvokaten siktelsen mot Tom Hagen. Det skjedde etter at Øst politidistrikt oversendte i sin innstilling til Oslo statsadvokatembeter

Den tidligere drapssiktede Tom Hagen fotografert på vei fra sin arbeidsplass på Lørenskog i april 2021. Han ble tre år senere sjekket ut av saken. Foto: Cornelius Poppe / NTB Foto: Cornelius Poppe
Den tidligere drapssiktede Tom Hagen fotografert på vei fra sin arbeidsplass på Lørenskog i april 2021. Han ble tre år senere sjekket ut av saken. Foto: Cornelius Poppe / NTB Foto: Cornelius Poppe

– Med bakgrunn i den omfattende etterforskningen som er gjennomført, mener påtalemyndigheten at det ikke er holdepunkter for at Tom Hagen er involvert i at hans kone Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra deres felles hjem på Lørenskog 31. oktober 2018. Det ligger i dette at Tom Hagen er uskyldig, uttalte påtaleleder i Øst politidistrikt, Vibeke Schøyen. i en pressemelding 18. oktober i fjor.

Har mottatt 26.000 tips

Siden forsvinningen har politiet mottatt over 26.000 tips, og det er gjennomført om lag 700 vitneavhør. I tillegg er det samlet inn mer enn 6000 timer med videoovervåking.

På politihuset i Lillestrøm jobber seks etterforskere på heltid med saken. Ifølge lokalavisen har politiet flere navn på blokka. Til sammen er det snakk om et tosifret antall personer, som politiet mener er interessante for den videre etterforskningen.

Da Anne-Elisabeth Hagen forsvant, fant politiet et brev med krav om løsepenger, som skulle utbetales i kryptovaluta.

Ifølge etterforskningsledelsen er det såkalte krypto-sporet fortsatt et av politiets hovedspor, men til tross for omfattende undersøkelser har det ikke kommet et gjennombrudd her.

Politiet har tidligere oppfordret folk som kan sitte på informasjon, om å melde seg.

– Politiet tror at det finnes personer som har opplysninger om saken. Vi har et sterkt ønske om at disse tar kontakt med oss, uttalte etterforskningsleder Guro Holm Hansen til NRK i oktober i fjor.

Italia-sporet

Søndag skrev VG om det som blir kalt «Italia-sporet». Siden desember 2018 har politiets etterforskere sendt flere rettsanmodninger til Italia for å finne ut mer om datamaskinen og hvem som kan ha brukt den, om aktiviteter på kryptobørser, en konkret IP-adresse og oppsett på en datamaskin, som omtaltes som «spesielt».

Norsk politi har ønsket å gjennomføre avhør i Italia, men venter fortsatt på svar fra italienske myndigheter.

Ingen nye søk siden 2022

Politiet har gjennomført flere undersøkelser på konkrete adresser og i terrenget i håp om å finne spor av Anne-Elisabeth Hagen, også i tjernet rett ved ekteparets enebolig i Lørenskog.

De siste to årene har det imidlertid ikke vært gjennomført nye konkrete søk etter den savnede kvinnen.

I tillegg til ektemannen Tom Hagen, som ikke lenger er siktet, har to andre menn fortsatt status som siktet i saken. To av disse er knyttet til en stjålet identitet som ble brukt til å opprette kryptokontoer for løsepenger. Siktelsen mot en mann i 30-årene, den såkalte «kryptomannen, er frafalt. Alle tre nekter for å ha noe med forsvinningen å gjøre.