
Kilder: USA vil stanse militærøvelser i Europa: – Det vil få direkte konsekvenser

Samtidig som Nato-øvelsen «Joint Viking» pågår i Nord-Norge, hevder kilder at USA trolig vil trappe ned militært samarbeid med allierte i Europa.
Ifølge kilder den svenske avisen Expressen har vært i kontakt med, kan det snart bli slutt på felles militærøvelser mellom amerikanske styrker og Nato-allierte.
– Dette dreier seg om øvelser som nå ligger på «tegnebordet», det vil si litt lenger frem, sier en av avisen kilder.
USA fokuserer på Kina
Det vil i så fall bety at Sverige, Sverige og andre NATO-land heretter vil måtte forberede og gjennomføre øvelser uten amerikansk deltakelse, eller med sterkt reduserte styrker fra USA.
Noe av bakgrunnen for de nye signalene skal være den nye Trump-administrasjonens ønske om å kutte ned på landets militærutgifter. I tillegg har USA økt fokus på Kina og Stillehavsregionen. Dermed vil Europa gradvis bli tappet for ressurser, og i stedet overført til USAs satsing for å møte det Trump oppfatter som den kinesiske trusselen.
En logisk konsekvens

Tidligere oberstløytnant Joakim Paasikivi, som blir mye brukt som militær ekspert under Ukraina-krigen, ser de nye opplysningene som en konsekvens av tidligere sinaler fra USA.
– Redusert amerikansk militær treningsvirksomhet i Europa vil få direkte konsekvenser. Hvis dette stemmer, noe som ikke er usannsynlig, er det i tråd med det som er rapportert at Pentagon ikke vil bruke mer penger på europeisk kommando, afrikansk kommando og sentralkommando, det vil si Europa, Afrika og Midtøsten, sier Paasikivi til Expressen.
USA-soldater øver i Norge nå
Til sammen deltar 10.000 soldater fra sju nasjoner på øvelsen som starter denne uka. I tillegg til Norge kommer deltakerne fra Canada, Finland, Nederland, Storbritannia, Tyskland og USA.
– Allierte soldater må trene på å operere sammen med norske styrker i vinterklima, skriver Forsvaret om øvelsen og understreker at «Nato er fundamentet i forsvaret av Norge».

– Med dagens sikkerhetsbilde, i Europa og ellers i verden, er god beredskap og godt trente militærstyrker viktigere enn noen gang. Det gjelder særlig for et langstrakt og strategisk plassert land som Norge, heter det videre.
Han mener en logisk konsekvens av dette vil være at USA i nær fremtid ikke vil bruke ressurser på å trene i Europa. Dermed vil det også bli vanskeligere å gå i krig sammen ettersom styrkene ikke får trent sammen.
Ser ingen tegn til USA-retrett
I Nord-Norge pågår for tiden øvelsen «Joint Viking». Til sammen 10.000 soldater fra sju nasjoner deltar på øvelsen. I tillegg til Norge kommer deltakerne fra Canada, Finland, Nederland, Storbritannia, Tyskland og USA.
– Den øvelsen har et formål, et viktig formål, og det er å trene militære styrker i det å gjøre jobben sin, sier Øyvin Ravndal, sjef for øvings- og treningsavdelingen ved Forsvarets operative hovedkvarter. Han sier den sikkerhetspolitiske situasjonen ikke har noen direkte betydning for øvelsen. Neste år er det planlagt en stor øvelse hvor USA etter planen skal delta.
– Cold Response 26 er en norsk øvelse hvor både USA og flere europeiske land er planlagt å bidra med betydelige styrker i viktige roller. Det er så langt ingenting som tyder på at amerikanerne ikke bidrar som planlagt, sier Ravndal til NTB.

Musk ber USA forlate NATO
Ifølge Kyiv Independent ønsker president Donald Trump å fokusere mer på Kina og Indo-Stillehavsregionen, samtidig som han ber NATO-allierte øke forsvarsutgiftene sine. Ved å ekskludere europeiske allierte fra fredssamtaler med Russland for å få slutt på krigen i Ukraina, har Trump valgt en alenegang hvor nære allierte plasseres på sidelinjen.
Samtidig oppfordrer verdens rikeste mann, Elon Musk, USA til å bryte med Nato. På sin sosiale medieplattform X skriver han at det «ikke gir mening for Amerika å betale for forsvaret av Europa». Søndag kommenterte han et innlegg som tok til orde for at USA burde forlate NATO, hvorpå Musk repliserte: «Det burde vi virkelig», skriver Bloomberg.