Ektepar klagde på SAS-reise til USA: Fikk avslag i Flyklagenemnda

Da ferien var over, sendte de inn en klage til SAS på behandlingen om bord. Ekteparet krevde full kompensasjon og pengene tilbake for det de opplevde som en ødelagt feriereise.
Da ferien var over, sendte de inn en klage til SAS på behandlingen om bord. Ekteparet krevde full kompensasjon og pengene tilbake for det de opplevde som en ødelagt feriereise. Foto: NTB

Da ektemannen ble nektet å ha sin kone på passasjersetet ved siden av, kokte det over.

Ekteparet hadde bestilt seg en tur på business class fra Stockholm til Miami med SAS, og så fram til å dele den lange flyreisen over Atlanterhavet. I tillegg skulle de feire konas fødselsdag, skriver flysmart24.no.

Men slik gikk det ikke. Da boardingkortene ble printet ut, virket alt normalt. Ektefellene var plassert på rad én på business class, slik den norske ektemannen hadde bestilt på nett.

– En skandaløs opplevelse

Om bord i flyet kom kontrabeskjeden. Paret fikk beskjed om at de likevel ikke kunne sitte ved siden av hverandre på den ti timer lange flyturen, og ble henvist til andre plasser i flyet.

Dette aksepterte de ikke. Så startet krangelen med kabinpersonalet.

Forklaringen de fikk var at deler av mannskapet hadde overskredet lovlig arbeidstid på grunn av forsinkelser på avgangen fra Stockholm. Mannskapet måtte derfor bli med flyet over til USA som vanlige passasjerer for å kunne jobbe på returen fra Miami.

SE VIDEO: Tar fyr under landing

Men klagen var til ingen nytte. Dermed ble de sittende på hver sin seterad. 2 timer og 53 minutter etter forventet ankomsttid landet SAS-flyet i Miami.

Da ferien var over, sendte de inn en klage til SAS på behandlingen om bord. Ekteparet krevde full kompensasjon og pengene tilbake for det de opplevde som en ødelagt feriereise.

– En skandaløs opplevelse. Det var lynsjestemning om bord på flyet. Hele reisen til Miami ble ødelagt, skrev ektemannen i klagen, skriver Flysmart24.

Forflyttet

SAS avviste klagen, som viste til at de paret reiste på separate billetter, men på samme fly. Ifølge SAS ble ikke parets plassering nedgradert, men bare forflyttet.

Klagen ble videresendt til Flyklagenemnda. Også her ble det avslag.

«Etter nemndas syn har passasjeren ikke et krav om å sitte på en bestemt plass, selv om man har foretatt en forhåndsreservasjon, skriver nemnda.»