Advarer om kjøp av brukt vedovn

Alle nye vedovner som selges i Norge i dag er såkalt rentbrennende ovner. Eldre ovner, de som er produsert før 1998, både forurenser mer og er mindre energieffektive.
Alle nye vedovner som selges i Norge i dag er såkalt rentbrennende ovner. Eldre ovner, de som er produsert før 1998, både forurenser mer og er mindre energieffektive.

Kjøper du en gammel vedovn som er produsert før 1998 risikerer du at den ikke er lovlig å bruke.

Dette året ble det innført et nytt krav fra norske myndigheter om at alle ovner som installeres i norske boliger skal være rentbrennende.

Mer enn 1,6 millioner nordmenn fyrer flere ganger i uken om vinteren.

Ifølge Naturvernforbundet slipper gamle vedovner, produsert før 1998, ut 40-70 prosent mer svevestøv enn nyere rentbrennende vedovner.

Enova har anslått at andelen svevestøv reduseres med 90 prosent dersom du bytter et ikke-rentbrennende ildsted med en rentbrennende vedovn. Samtidig vil 80 prosent av energien fra veden avgi varme ut i rommet.

Dersom brann- og redningstjenesten ved tilsyn kommer over ildsted produsert før 1998, men som er anskaffet og montert i nyere tid, vil huseier få et avvik. Ildstedet må deretter byttes ut til et rentbrennende ildsted eller ildsted som oppfyller kravet til partikkelutslipp.

800 000 gamle ildsteder i Norge

Bytter du ildsted, må du eller onvsmontør melde inn dette på et skjema til brann- og redningstjenesten. Dette gjelder også ved kjøp av helt nytt ildsted. Skjemaet «Melding om nytt ildsted» finnes på kommunens hjemmesider.

Vedfyring regnes som klimanøytral ettersom CO2 som frigjøres under forbrenning absorberes av trærne og utnyttes i den naturlige CO2-kretsløpet.

I dag finnes det om lag 800.000 ildsteder i Norge som er av den gamle, ikke-rentbrennende sorten, ifølge en undersøkelse gjennomført av Norstat i 2023.

– Dette bør du styre helt unna

Rentbrennende peisovner er bedre isolert enn gammeldagse vedovner. Keramiske steiner øker temperaturen i brennkammeret, noe som gjør at det tilføres ekstra luft inn i selve brennkammeret, som igjen sørger for fullstendig forbrenning av røyken.

Likevel fortsetter salget av ulovlige ovner som ikke oppfyller dagens moderne krav.

– Vi registrerer at det er mange forurensende vedovner produsert før 1998 til salgs på de store markedsplassene på nettet. Hvis du skal skifte vedovn bør du styre helt unna disse vedovnene. Selve kjøpet og salget er ikke forbudt, men det er ulovlig å montere disse ovnene og ta dem i bruk, sier Brede Børud, styreleder i Norsk Varme, bransjeforeningen for miljøvennlige ildsteder og skorsteiner, til ektevarme.no

I dag finnes det om lag 800 000 ildsteder i Norge som er av den gamle, ikke-rentbrennende sorten, ifølge en undersøkelse gjennomført av Norstat i 2023. Foto: NTB
I dag finnes det om lag 800 000 ildsteder i Norge som er av den gamle, ikke-rentbrennende sorten, ifølge en undersøkelse gjennomført av Norstat i 2023. Foto: NTB

Dette er unntakene

Skal du kvitte deg med en gammel, forurensende vedovn, bør den leveres inn på en gjenbruksstasjon i stedet for å selge den privat.

– Flere kommuner har panteordninger for utskiftning av gamle, ikke-rentbrennende ovner til nye, rentbrennende ovner. Det er viktig at forbrukerne heller benytter seg av disse panteordningene, enn å se seg blinde på prisen på de gamle vedovnene som selges på nett, oppfordrer Rune Ek Larsen i Varmefag.

Unntak fra forskriften om at ildsteder i Norge skal være rentbrennende i henhold til NS3058/3059 som beskriver utslippskrav til lukkede, vedfyrte ildsteder, omfatter kakkelovner, klebersteinsovner, matlagningsovner, åpne gruer, og antikvariske ovner fra før 1940. Kravet er at disse ovnene kan monteres og benyttes i omgivelser med tilsvarende antikvarisk verdi.

– Antikke ovner fra før 1940 kan flyttes og monteres på nye steder når de utgjør en viktig del av interiøret. Gamle ovner er en viktig kulturarv. Og også alle klebersteins- og kakkelovner kan flyttes å brukes videre. Mange av de gamle ovnene er bedre enn sitt rykte og kan være like energieffektive som nye om de fyres riktig, opplyste energirådgiver i Naturvernforbundet, Dag Arne Høystad, til Startsiden tidligere i desember.

Ifølge Norsk Varme var det totalt ca. 3,1 millioner ildsteder i Norge i 2023, fordelt på rentbrennende ildsteder, åpne peiser, antikke ovner og ikke-rentbrennende ildsteder. I en undersøkelsen gjennomført av Norstat, svarer ti prosent av de spurte at de planlegger å bytte ut et eksisterende ildsted eller skaffe seg et nytt ildsted i løpet av de neste tolv månedene. Det tilsvarer over om lag 450.000 nordmenn.