Kongeparets sarkofag ble aldri lagt ut på anbud: Slottet imøtegår kritikk

Oslo 20241015. Kong Haakon og dronning Maud er stedt til hvile i en hvit sarkofag i marmor i det kongelige mausoleet i under Slottskirken på Akershus festning. Kong Olav og kronprinsesse Märtha er stedt til hvile i en sarkofag i grønn bronse. Mausoleum. Krypten. Foto: Heiko Junge / NTB
Oslo 20241015. Kong Haakon og dronning Maud er stedt til hvile i en hvit sarkofag i marmor i det kongelige mausoleet i under Slottskirken på Akershus festning. Kong Olav og kronprinsesse Märtha er stedt til hvile i en sarkofag i grønn bronse. Mausoleum. Krypten. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: Heiko Junge

Krangelen om Slottets valg av leverandør av sarkofag fortsetter.

Arkitektfirmaet Snøhetta fikk oppdraget med å bygge sarkofagen til kongeparet. Klagenemnda for offentlige anskaffelser (Kofa) har mottatt klage fordi jobben aldri ble lagt ut på anbud. Nå svarer Slottet på kritikken.

Etter at nyhet ble kjent, fikk Slottet fire ukers frist til å begrunne sitt valg om å droppe anbud, og for valget av Snøhetta.

I sitt svar til Kofa legger Slottet vekt på tre forhold: At sarkofagen er et kunstnerisk verk, at sarkofagen er, og skal være, unik, at valg av sarkofag er et «personlig» og «privat» prosjekt.

«Svært problematisk»

Leder i organisasjonen «Norge som republikk», Craig Aaen-Stockdale, er uenig.

– For oss er det en prinsippsak. Ingen skal stå over loven i Norge, sier Aaen-Stockdale til TV 2. Han mener at kongeparet ikke bør favorisere ett enkelt firma og en enkel arkitekt, og karakteriserer Slottets håndtering som «svært problematisk»,

Samtidig har han forståelse for deler av Slottets argumentasjon.

– Vi har forståelse for at kongeparet ønsker å bruke en arkitekt de stoler på og har personlig forhold til. Det er sårbart og dreier seg om døden.

Risikerer tre millioner i gebyr

Han stiller også spørsmål ved at kongeparets sarkofag skal finansieres gjennom en ekstraordinær tildeling via statsbudsjettet, og at det i stedet burde vært hentet midler fra apanasje og formue.

Det er satt av 20 millioner kroner i statsbudsjettet til bygging av kongeparets siste hvilested.

Hoffet risikerer et overtredelsesgebyr på opp mot tre millioner kroner dersom nemnda finner at de har brutt reglene for offentlig anskaffelse.