
Ekspert: Dette kan Nord-Korea tjene på ved en utplassering av soldater i Ukraina

– Kim Jong-un kan sole seg i glansen fra et tettere og mer konkret forsvarssamarbeid med en mektig internasjonal aktør som Russland tross alt er.
I løpet av den siste uken har spekulasjonene om en mulig nordkoreansk deltakelse i krigen i Ukraina skapt overskrifter i vestlige medier.
Onsdag uttalte USAs forsvarsminister Lloyd Austin at det finnes bevis for at det nå befinner seg nordkoreanske soldater i Russland, men kan imidlertid ikke redegjøre for hva soldatene gjør der. Sør-Korea hevder på sin side at Nord-Korea nylig har sendt opptil 1500 nye soldater til landet, og planlegger å sende over 10.000.
Hvis de nordkoreanske soldatene skulle ende opp ved fronten i Ukraina, hva hadde regimet i Pyongyang tjent på det?
Se video: Kampfly skyter ned drone
– Dette kan være nyttig i møte med sørkoreanske motstandere

Dette spørsmålet har ABC Nyheter stillt professor Tormod Heier ved Forsvarets høgskole. Han mener Nord-Korea kan dra flere fordeler av en slik utplassering av styrker, deriblant stridserfaring Kim-regimet kan benytte seg av som et undertrykkende virkemiddel på hjemmebane.
– Kim Jong-un får også tilgang på soldater som bærer frem en mer velutviklet krigerkultur. Dette kan være nyttig i møte med sørkoreanske motstandere som tradisjonelt har hatt en høyere kvalitet i forsvaret sitt enn Nord-Korea.
Her kan du lese om krigen i Ukraina!
I tillegg kan nordkoreanske forsvarsindustri få tilgang på erfaringer og informasjon fra kampoperasjoner. Dette gjør at missiler og annet stridsutstyr kan forbedres ytterligere, påpeker Heier.
– Kim Jong-un kan sole seg i glansen fra et tettere og mer konkret forsvarssamarbeid med en mektig internasjonal aktør som Russland tross alt er. Dette befester også inntrykket innad i Nord-Korea om at Kim Jong-un er leder for et mektig, visjonært og strategisk viktig land som også fremmer landets interesser i Europa.
Russland avviser påstanden om at nordkoreanske soldater er blitt sendt for å hjelpe dem i krigen mot Ukraina.

Gjør trolig som Russland
Ifølge CNN har Nord-Korea rundt 1,2 millioner soldater, og er med i den globale toppen når det gjelder antallet soldater. Kvaltiten kan man imidlertid stille spørsmål ved.
– Kvaliteten på disse er svært dårlig etter vestlige standarder. Og det vet også Nord-Korea. For akkurat som i Russland må derfor den manglende kvaliteten i krigføringen kompenseres med kvantitet.
I løpet av de siste årene har det kommet flere meldinger om at russiske styrker stormer ukrainske stillinger med mål om å overvelde fienden. Eksperter og ukrainske soldater og offiserer og har ved flere tilfeller omtalt taktikken som «kjøttangrep».
– Vi kan forvente bølger med infanterisoldater som opererer i mindre forband, og som bare i noe grad har organisert støtte fra et velfungerende samvirke med russiske stridsvogner, droner og artilleriavdelinger, sier Heier.

– Dermed kan spenningen og ustabiliteten ta seg fra Europa til Asia
Nord-Korea har forsynt Russland med blant annet artilleriammunisjon i landets krig mot Ukraina. Hvis den nordkoreansk støtten skulle ta seg ytterligere opp, forbi artillerigranater og mulig stridende personell, kan det være grunn til økt spenning, mener professor Heier.
– Det som kanskje gir større grunn til bekymring er de ballistiske missilene som kanskje tas i bruk. Og hvis krigen skulle spre seg tilbake til Nord-Korea kan også de kjernefysiske våpnene som landet antas å ha, settes på økt beredskap. Dermed kan spenningen og ustabiliteten og eventuelt krigen ta seg fra Europa til Asia.