Jorden får en ny måne

En minimåne vil kretse rundt jorden i nesten to måneder.
En minimåne vil kretse rundt jorden i nesten to måneder. Foto: Maxim Shemetov / REUTERS / NTB

Men bare i to måneder.

Ifølge CBS vil den nye månen, som egentlig er en asteroide med kallenavnet «minimåne», kretse rundt jorda i nesten to måneder.

Forskere ved Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System, oppdaget denne asteroiden via et overvåkingssystem fra NASA.

De ga asteroiden navnet 2024 PT5.

Asteroider, meteoroider, meteorer og meteoritter – hva er forskjellen?

  • Asteroider er små, faste og irregulært formede himmellegemer av jern og stein som beveger seg i bane rundt Solen.
  • Meteoroider er himmellegemer i størrelse fra støvpartikler til klippeblokker (uskarp overgang til asteroider), som beveger seg gjennom verdensrommet. De minste meteoroidene kalles mikrometeoritter.
  • En meteor (også kalt et stjerneskudd) er asteroider eller meteoroider som bremses og «brenner» når den treffer jordens atmosfære.
  • En meteoritt er restene av en meteor som har overlevd turen gjennom atmosfæren og kan finnes som en stein på jordens overflate.
  • En mikrometeoritt er en ørliten meteoritt – mindre enn én millimeter – som kan finnes på jorden. Det er altså bitte små støvkorn som stammer fra verdensrommet.

Starter 29. september

Men det var en studie fra et universitet i Madrid som klarte å forutsi asteroidens fremtidige bane. Forskerne skal ha fulgt med på asteroiden i 21 dager.

Asteroiden skal nemlig gå rundt jorda vår i 56,6 dager.

Den starter 29. september og fortsetter frem til 25. november. Asteroiden vil kretse rundt jorda i en hesteskoform, skriver CBS.

2024 PT5 kommer fra asteroidebeltet Arjuna. Og jorda har trukket asteroiden nærmere grunnet sitt gravitasjonsfelt.

Har skjedd før

Det finnes mange objekter som kommer seg inn i jordens felt, men objektene må fullføre en hel runde rundt jorda for å bli kalt en måne.

I 2020 var det en annen asteroide som forlot jordens bane etter å ha kretset rundt jorda i flere år.

Asteroiden som nå skal kretse rundt jorda, er av det større slaget av de såkalte minimånene. Den vil også komme tilbake i 2055.

Dessverre er minimånen for liten til å se for folk med kikkerter eller amatørteleskoper, men forskere med profesjonelle teleskoper vil kunne se den, sier studiens hovedforfatter, Carlos de la Fuente Marcos.