
Slik bruker Russland kampfly og bombefly i krigen i Ukraina

– I motsenting til bakkestyrkene ser det ut til at det russiske flyvåpenet har innflytelse nok til å nekte å utføre selvmordsangrep, sier luftmaktsekspert Lars Peder Haga.
Samtidig som kampene har rast på bakken i Ukriaina, har det russiske flyvåpenet utført angrep mot både militære mål og sivil infrastruktur i det krigsherjede landet.
Det har imidletid kostet. Ifølge analytikerbloggen Oryx har over 200 fly blitt ødelagt eller pådratt seg skader som følge av krigshandlinger og ulykker i Ukraina og Russland.

Flere har blitt skutt ned av ukrainsk luftvern.
– Etter nedskytinger har russerne typisk trukket flyene sine lenger tilbake fra fronten, eller til og med sluttet helt å bruke flytypen for en stund. Etter de første par ukene av fullskalakrigen har for eksempel ikke russiske kampfly fløyet inn over ukrainsk-kontrollert territorium.
Det sier førsteamanuensis Lars Peder Haga ved Luftkrigsskolen til ABC Nyheter.
– I motsenting til bakkestyrkene ser det ut til at det russiske flyvåpenet har innflytelse nok til å nekte å utføre selvmordsangrep.
Her kan du lese mer om krigen i Ukraina!
Luftvern til besvær

I løpet av krigen har luftvern vært et tema som hyppig har blitt omtalt av ukrainske myndigheter og eksperter som avgjørende for forsvarskampen. Flere land har forsynt Ukraina med avanserte luftvernsystemer for å få bukt med droner og andre flyvende trusler.
Norge har forsynt Ukraina med luftvernsystemet Nasams. Samtidig har USA og Tyskland bidratt med det velkjente luftvernet Patriot og mer mobile luftvern, såkalte «manpads», som kan opereres av soldater med fronten.
– Tidlig i krigen var de fleste russiske tap til såkalte taktiske, mobile systemer med kort og mellomlang rekkevidde. Senere har ukrainerne flyttet fram langtrekkende systemer som Patriot til uventede steder nær fronten, og det er slik noen av de mest spektakulære nedskytingene sannsynligvis er gjennomført.
Ifølge Haga er kontroll i lufta en sterk bidragsyter til evnen til å vinne på bakken.
– Dersom en ikke greier å vinne kontroll i lufta, blant annet ved å ha evne til å finne og ødelegge fiendtlige luftvernsystemer, da vil man også slite med å vinne kontroll på overflaten. Ingen av partene har hatt evne til dette.
Video fra arkivet: Her flyr Putin bombefly
Utviklet glidebomber
Som følge av tilbaketrekningen måtte Russland trolig utvikle nye løsninger for å kunne angripe mål på avstand, forklarer Haga.

– At russerne slik ble tvunget tilbake fra fronten har med sikkerhet vært med på å drive fram utviklingen av de russiske glidebombene, som er en våpentype Russland ikke tidligere hadde i sitt arsenal.
Såkalte glidebomber er konvensjonelle bomber som er utstyrt med finner som gjør dem i stand til å fly lenger og være være styrbare i høyere grad. Flyene som slipper bombene kan derfor holde større avstand til målet.
Det er særlig mindre kampfly som benytter seg av glidebomber, så vel som andre luft-til-bakke-våpen.
– Med dem angriper de stillingssystemer og bygninger som ukrainske styrker bruker langs frontlinjen. I tillegg angriper de byer nær fronten, både for å gjøre dem mindre brukbare for ukrainske styrker, men også for så skape flyktningestrømmer og skape misnøye i den ukrainske befolkningen, sier Haga.
Langtrekkende bombefly: – Forskjellige mål til forskjellige tider
Russland har også en flåte av store langtrekkende strategiske bombefly som kan bære både konvensjonelle og og kjernefysiske våpen over store avstander.

I løpet av de siste to og et halvt årene har russerne brukt flyene til å skyte kryssermissiler inn i Ukraina for å ødelegge strategiske mål.
– De har prioritert forskjellige mål til forskjellige tider, men har i sommer og høst igjen prioritert å ødelegge ukrainsk kraftproduksjon for å gjøre livet surt for ukrainere flest i vinter, sier Haga.
– Tanken bak er at ukrainerne skal synes at livet er blitt så vondt og håpløst at de skal vende seg mot egne myndigheter og kreve at de går inn på en fredsavtale, også en som er dårlig for Ukraina. Så langt er det ikke noe som tyder på at det virker slik russerne har tenkt.