
Kampene fortsetter i den russiske Kursk-regionen

Russland sender militære forsterkninger til Kursk-regionen, som tidligere i uka ble invadert av en ukrainsk styrke som skal telle rundt 1000 soldater.
Drøyt 20 ukrainske stridsvogner og pansrede personellkjøretøy krysset ifølge Russland grensa i morgentimene tirsdag.
Invasjonsstyrken støttes av artilleri, og en sverm av droner rykket fram langs hovedveien til Sudzja, en by med rundt 5000 innbyggere som ligger 12 kilometer fra grensa.
Den amerikanske tankesmia The Institute for the Study of War (ISW), som delvis finansieres av amerikansk våpenindustri, hevder å ha geolokalisert bilder som viser kamphandlinger i Sudzja-området.
Russland bekrefter også at det pågår kamphandlinger.
– Situasjonen i Kursk-regionen er fortsatt vanskelig, sa fungerende guvernør Aleksej Smirnov fredag.
Forsterkninger
Russlands president Vladimir Putin kaller det ukrainske angrepet en stor provokasjon og har sendt militære forsterkninger til området.
Ukrainske myndigheter har hittil ikke kommenter Kursk-angrepet, men president Volodymyr Zelenskyj har i generelle vendinger understreket at Russland nå får smake sin egen medisin.
– Russland brakte krigen til vårt land, og de bør få kjenne på hva de har gjort, sa han torsdag kveld.
Zelenskyjs nære rådgiver Mykhajlo Podoljak bekrefter at ukrainske regjeringsstyrker nå befinner seg inne i Russland.
– Det umulige har blitt mulig, sier han.
Uklar hensikt
Militære eksperter stiller spørsmål ved hva Ukraina kan oppnå med å sende bakkestyrker inn på russisk territorium.
– Dette er antakelig en operasjon som har både en militær og en politisk hensikt, sier tidligere forsvarssjef Sverre Diesen. Han er nå sjefforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

– Militært kan det være et forsøk på å snu utviklingen i Donbas og tvinge russerne til å overføre styrker derfra til Kursk-regionen, sier han til NTB.
Men det har Ukraina ennå ikke lykkes med.
– Ikke foreløpig, så langt jeg har kunnet registrere, men det er litt tidlig å konstatere før man ser om dette vil lette presset på andre frontavsnitt.
Ikke gratis
Den ukrainske styrken er heller ikke stor i militær sammenheng, konstaterer Diesen.
– Nei, den er ikke det. Det hevdes å være elementer av fire brigader. I så fall er det en veldig sammensatt og litt rar enhet. Men her er det nok mye usikkerhet som man ikke skal legge altfor mye vekt på, sier han.
Ved å sende en slik styrke inn i Russland risikerer Ukraina også å bli svekket ved andre frontavsnitt.
– Ja, dette er ikke gratis for ukrainerne heller. Man kan spørre om hvor rasjonell denne operasjonen er. Rent militært kan ikke ukrainerne regne med å erobre vesentlige deler av Kursk-regionen. Det ligger derfor i sakens natur at den er tidsbegrenset, sier Diesen.
– På ett eller annet tidspunkt så vil de måtte avslutte den, og spørsmålet er da hvordan det kan gjøres uten at det fremstår som et nederlag. Det kan bli krevende, sier han.
Droneangrep

Enkelte russiske militærbloggere, som Jurij Podaljaka, hevder at de ukrainske styrkene har tatt seg 35 kilometer inn i Russland og er på vei mot det store Kursk-atomkraftverket, men dette er ikke bekreftet fra andre kilder.
Nyhetsbyrået Reuters verifiserte fredag en video som viser utbrente russiske militærkjøretøyer ved landsbyen Oktjabrskoje i Rylsk-området, rundt 40 kilometer fra grensa, men det er uklart om dette angrepet kan tilskrives ukrainske bakkestyrker.
Ifølge ubekreftede meldinger i sosiale medier skal det ha blitt benyttet klaseammunisjon i angrepet.
Ukraina opplyste fredag at de hadde gjennomført et droneangrep mot en militær flybase i Lipetsk, som ligger over 500 kilometer inne i Russland.
Russland bekreftet dette, men det kommer motstridende meldinger om skadeomfanget.