
Krigen i Ukraina: Historiker advarer om tredje verdenskrig

Uten Ukraina vil tredje verdenskrig være rett rundt hjørnet, ifølge Timothy Snyder.
Historieprofessor Timothy Snyder ved Yale University spesialiserer seg på Øst-Europa og Sovjetunionen. Han hevder ukrainerne som kjemper mot Russland avverger en tredje verdenskrig.
Snyder sier Ukraina kan sammenliknes med et Tsjekkoslovakia som har valgt å kjempe, og setter det tredje året av Ukraina-krigen og 2024 opp mot 1938.
I 1939 gikk Nazi-Tyskland under Adolf Hitler inn i Tsjekkoslovakia og sikret tsjekkiske eiendeler for Tysklands væpnede styrker. Storbritannia og Frankrike tilbød Polen sikkerhetsgarantier, men til tross for dette invaderte Hitlers styrker Polen i september 1939.
London og Paris erklærte da krig mot Tyskland, og startet andre verdenskrig.
Se video: Viser russernes kamp mot sjødronene
Et annet Russland
Snyder mener vi nå befinner oss i 1938, og at Ukraina holder oss unna 1939.
– Hvis ukrainerne gir opp, eller hvis vi gir opp Ukraina, er det et annet Russland som fører krig i fremtiden. Det er et Russland som fører krig med ukrainsk teknologi, ukrainske soldater, fra en annen geografisk posisjon, sier Snyder ifølge Newsweek.
– Da er vi i 1939. Vi er i 1938 nå. I realiteten lar ukrainerne oss forlenge 1938. De hjelper oss å holde oss utenfor 1939, fortsetter historikeren.

Har advart om Europas fall
Over to år med fullskala krig i Ukraina har brakt muligheten for en tredje verdenskrig til overflaten. I et forsøk på å dysse ned muligheten for at volden sprer seg, har flere Nato-land uttalt at de ikke er en del av krigen.
Kyiv har advart om at dersom Ukraina skulle falle for russiske styrker, vil andre nasjoner i Europa være neste på Russlands liste.
Da Russland invaderte Ukraina i februar 2022, var Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, raskt ute med å slå fast at Europa vil falle dersom Ukraina faller.
Investerer i østlig skjold
Regjeringen i Polen meddelte nylig at de skal bruke en sum tilsvarende 27 milliarder kroner på å sikre grensen mot øst. Satsingen kalles «østlig skjold», og har som mål å presse tilbake krigen ved Polens grenser.
– Vi har tatt beslutningen om å investere 10 milliarder zloty i vår sikkerhet, og fremfor alt for å sikre vår østlige grense, sa statsminister Donald Tusk i helgen.
Nato-landet grenser både mot Ukraina, Belarus og den russiske eksklaven Kaliningrad. Ifølge statsministeren skal 400 kilometer med grense mot Russland og Belarus styrkes.