FN-domstolen øker presset mot Israel – beordrer stans i Rafah-offensiven

ICJ-dommer Nawaf Salam leste opp kjennelsen om hastetiltak i Sør-Afrikas sak mot Israel. Foto: Peter Dejong / AP / NTB
ICJ-dommer Nawaf Salam leste opp kjennelsen om hastetiltak i Sør-Afrikas sak mot Israel. Foto: Peter Dejong / AP / NTB Foto: NTB

FN-domstolen ICJ beordrer Israel til umiddelbart å stanse sin offensiv mot den palestinske byen Rafah. Den humanitære situasjonen er katastrofal, fastslår ICJ.

– Jeg forventer at Israel gjennomfører de tiltakene som er beordret, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i en uttalelse sendt til NTB.

Selv om det regnes som lite sannsynlig at Israel vil rette seg etter kjennelsen, øker den det internasjonale presset mot statsminister Benjamin Netanyahus stadig mer isolerte regjering.

Fredagens kjennelse er et resultat av at Sør-Afrika ba ICJ om nye hastetiltak for å få en slutt på Gaza-krigen i påvente av en endelig avgjørelse i saken der Israel anklages for folkemord. Bakteppet for den siste begjæringen er Israels angrep på Rafah helt sør i Gaza.

– Israel må umiddelbart stanse sin militæroffensiv i Rafah, sa ICJ-dommer Nawaf Salam da han leste opp kjennelsen i Haag.

Her kan du lese mer om krigen i Gaza!

– Falske, opprørende og avskyelige

Nesten 1 million palestinere har flyktet fra Rafah de siste ukene. Flyktningene mangler husly, mat, vann og annet som er nødvendig for å overleve, ifølge FN.

Den israelske regjeringen kaller Sør-Afrikas anklager mot Israel for falske, opprørende og avskyelige.

– Israel har ikke og kommer ikke til å utføre noen militæroperasjoner i Rafah-området som skaper levekår som kan føre til ødeleggelse av den palestinske sivilbefolkningen, sier Israels nasjonale sikkerhetsrådgiver Tzachi Hanegbi i en felles uttalelse fra Netanyahus kontor og Israels utenriksdepartement.

– Historisk

ICJ beordrer også Israel til følgende:

* Å stanse alle andre handlinger i Rafah som kan påføre befolkningen i Gaza levekår som kan medføre dens ødeleggelse.

* Å åpne grenseovergangen i Rafah for uhindret humanitær tilgang.

* Å sørge for uhindret tilgang for en undersøkelseskommisjon eller et annet etterforskningsorgan som har fått mandat fra FN til å granske påstander om folkemord.

Selv om ICJ ikke beordret en våpenhvile for hele Gaza, beskriver krigsforbryteranklager og menneskerettsadvokat Reed Brody kjennelsen som historisk.

– Domstolen har passert en terskel ved for første gang å beordre Israel til å stanse spesifikke militæroperasjoner, sier Brody, som mener kjennelsen gir Israel lite handlingsrom fordi den er så konkret.

Peker på Sikkerhetsrådet

ICJs kjennelser er bindende, men FN-domstolen har ikke midler til å håndheve dem. Sør-Afrika har selv advart om at Israel neppe kommer til å rette seg etter ordren fra ICJ.

Landets utenriksminister Naledi Pandor mener derfor det er på tide at FNs medlemsland generelt og spesielt FNs sikkerhetsråd tar grep for å avgjøre hvordan palestinerne kan beskyttes.

Menneskerettsjurister advarer også om at ICJs kjennelse kan ignoreres med mindre verdenssamfunnet bruker alle mulige pressmidler mot Israel.

– Bare hvis regjeringer bruker sin makt, blant annet gjennom våpenembargoer og målrettede sanksjoner, for å presse Israel til å umiddelbart iverksette rettens tiltak, kan ICJs beslutning gi avlastning, sier Balkes Jarrah, direktør for internasjonal rett ved Human Rights Watch.

Anklager om folkemord

ICJ slår fast at situasjonen på Gazastripen er forverret siden domstolen sist beordret Israel til å ta grep. Forholdene nå innebærer fare for ytterligere og ubotelige brudd på palestinernes rettigheter, ifølge domstolen, som beordrer Israel til å innføre tiltak for å bøte på dette. Israel får en måneds frist til å legge fram en rapport om tiltakene.

Ordrene ble utstedt av ICJs panel av 15 dommere fra ulike land. 13 dommere støtter kjennelsen, mens dommerne fra Uganda og Israel tok dissens.

ICJ gjentok fredag også sin oppfordring om at gislene som holdes fanget i Gaza, løslates umiddelbart og uten betingelser.

– Domstolen finner det dypt urovekkende at mange av disse gislene fortsatt befinner seg i fangenskap, heter det i en uttalelse fra domstolen.

Masseflukt

Sør-Afrika gikk til ICJ for å begjære hastetiltak da israelske styrker rykket inn i Rafah helt sør i Gaza i vår. Byen ligger rett ved grensen til Egypt, og området var inntil nylig tilholdssted for over halvparten av Gazas befolkning, de aller fleste internt fordrevne på flukt fra krigen.

Siden israelske bakkestyrker startet sine angrep på Rafah i begynnelsen av mai, har rundt 800.000 palestinere flyktet fra Rafah, ifølge FN.

Sør-Afrika begrunnet sin siste begjæring til ICJ med at domstolens tidligere Gaza-ordrer ikke har vist seg å være tilstrekkelige.

Over 35.800 palestinere er drept og over 80.000 er såret i israelske angrep på Gazastripen siden 7. oktober, ifølge palestinske helsemyndigheter, de fleste av dem sivile.

Sultkatastrofe

Fredagens beslutning er tredje gang i år at FN-domstolen har utstedt foreløpige kjennelser i saken Sør-Afrika har anlagt mot Israel som følge av krigføringen i Gaza.

Sør-Afrika anklaget i desember Israel for å begå folkemord på palestinerne i Gaza. I januar beordret dommerne de første midlertidige hastetiltakene i saken: Israel må avstå fra alle handlinger som kan falle innenfor FNs folkemordkonvensjon, fastslo ICJ.

I mars beordret domstolen Israel til å innføre hastetiltak for å forhindre en sultkatastrofe på Gazastripen, også dette etter begjæring fra Sør-Afrika.