Jobber på spreng for å øke våpenproduksjonen i Ukraina

Ukrainske soldater sliter med manglende ammunisjon i krigen mot Russland.
Ukrainske soldater sliter med manglende ammunisjon i krigen mot Russland. Foto: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Ukraina produserte praktisk talt ingen våpen før Russland invaderte i februar 2022, men den lokale våpenindustrien blomstrer nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukrainske fabrikker spyttet ut granater, militærkjøretøy og missiler.

Produksjonen tredoblet seg i 2023 og forventes å øke seks ganger i år, sa statsminister Denys Sjmyhal på et ukrainsk regjeringsmøte i januar.

Ukraina produserer allerede 90 prosent av det de trenger for noen av de avgjørende systemene, sa digitaliseringsminister Mykhailo Fedorov på en konferanse forrige måned.

Imidlertid kan ikke den lokale produksjonen kompensere for tapet av internasjonal støtte, skriver The Washington Post.

Se video: Ukraina: Skal bruke «Kakerlakken» på frontlinjen

Droner og granater

Droner har utviklet seg til å bli en av de viktigste våpensystemene i krigen i Ukraina. Mange av disse produseres nå lokalt.

Langdistansedronene som har angrepet oljeanlegg langt inne i Russland de siste ukene, samt sjødronene som har forårsaket alvorlige skader på Russlands Svartehavsflåte og bidratt til å gjenåpne sjøruter for ukrainske korneksport, er gode eksempler på dette.

Ukraina lager også egne mortergranater og sovjetiske artillerigranater.

Ukrainske forsvarsbedrifter jobber i tillegg for å dekke militærets største behov ved å bygge sine egne Nato-granater, som er nødvendige for artillerisystemene som Ukrainas vestlige støttespillere leverer.

– Uheldigvis kan jeg si at uten hjelp fra våre vestlige partnere, våre venner, inkludert fra USA, vil vi ikke kunne møte de væpnede styrkenes behov fullt ut, sier Maksym Polyvianyi, nestleder generaldirektør for Ukrainian Armor, landets største private våpenprodusent.

– Tiår må passere

President Volodymyr Zelenskyj har sagt at innenlands produksjon er nøkkelen til Ukrainas evne til å opprettholde sitt forsvar.

Etter Sovjetunionens fall falt våpenindustrien i Ukraina i realiteten fra hverandre. Nå, etter over to år med fullskala krig, trenger Ukraina alt fra det grunnleggende som kuler til sofistikerte våpen som langtrekkende missilsystemer, jagerfly og bombefly.

Ukrainas minister for strategiske industrier, Oleksandr Kamysjin, sa forrige måned at Ukraina hadde tatt i bruk et lokalt produsert missil med en rekkevidde på over 650 kilometer.

Samtidig er de høyteknologiske systemene som Ukraina trenger for å drive tilbake Russland langt fra å bli produsert i Ukraina.

– For å bygge en slik produksjon, må tiår passere, sier Polyvianyi.

En frivillig arbeider på et anlegg som produserer materiale for ukrainske soldater i Zaporizhzhia, Ukraina. Foto: AP/Francisco Seco
En frivillig arbeider på et anlegg som produserer materiale for ukrainske soldater i Zaporizhzhia, Ukraina. Foto: AP/Francisco Seco

Glimt av håp

De siste ukene har Ukrainas tropper tapt terreng i øst, mens de sliter med stadig færre granater, kuler og til og med soldater. Og situasjonen kan snart bli mye verre. Amerikansk etterretning har spådd at Ukraina kan gå tom for luftvernmissiler innen utgangen av måneden.

Samtidig som Det hvite hus arbeider med å få gjennom de 60 milliarder dollar i bistand gjennom Kongressen, har det vært glimt av håp for Ukraina.

Forrige uke godkjente EU en militærpakke på 5 milliarder dollar, og Joe Biden kunngjorde at USA ville sende 300 millioner dollar i bistand.

For det er nettopp Ukrainas evne til å finansiere våpenproduksjon som er den største begrensingen.

Ukrainske argumenterer for å bruke noen av de anslåtte 300 milliarder dollar i russiske sentralbankmidler som er frosset av Vesten. Fredag sa den tyske kansleren Olaf Scholz for første gang at han støttet ideen.

Mangel på eksplosiver

Men selv om pengene blir skrapt sammen, vil Ukraina møte på en verdensomspennende mangel på eksplosive kjemikalier.

Flaskehalser i forsyningskjeden og en kraftig økning i internasjonal etterspørsel — delvis forårsaket av krigene i Ukraina og Gaza — har utmattet forsyninger av krutt og rakettbrennstoff. I Ukraina har dette ført til periodisk produksjonsstans, forteller Polyvianyi.

– Vi vil nå et stadium der mengden krutt vi får tak i, vil bestemme hvor mye ammunisjon vi lager, sier han.