Netanyahu ber hæren forberede «evakuering» av Rafah

Statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: AP / NTB
Statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: AP / NTB Foto: NTB

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier han har beordret militæret til å forberede en «evakuering» av palestinerne fra Rafah før en varslet bakkeinvasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anslagsvis 1,5 millioner palestinere befinner seg i Rafah på grensa til Egypt, helt sør på Gazastripen. Over 1 million av dem har flyktet fra krigshandlingene lenger nord.

Netanyahus ordre kommer på tross av at USA har sluttet seg til advarsler fra Norge, FN og en rekke hjelpeorganisasjoner mot å invadere Rafah.

Leger og hjelpearbeidere i Rafah sliter fra før med å gi selv grunnleggende hjelp og forhindre spredning av sykdommer i den tett befolkede byen.

– Ingen krig kan tillates i en gigantisk flyktningleir, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

Les siste nytt om konflikten mellom Hamas og Israel

Vil tilintetgjøre Hamas

Han frykter i likhet med utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) et blodbad dersom israelske bakkestyrker rykker inn i Rafah.

Netanyahu sier Rafah er Hamas' siste skanse. Det er strengt nødvendig å sende bakkestyrker inn i området i en «massiv operasjon» for å fullføre målet om å tilintetgjøre Hamas, ifølge ham.

Netanyahu sier han har bedt militæret presentere en «dobbelt plan» som omfatter evakuering av sivile og en militæroperasjon for å «bryte ned» Hamas' gjenværende enheter. Han sier ikke hvor Israel mener palestinerne skal flykte til.

Barnehage rammet av angrep

Siden krigen brøt ut for over fire måneder siden, er nesten 28.000 palestinere drept i israelske angrep, ifølge Gazas helsemyndigheter.

Fredag fortsatte bombingen av Gaza. Blant målene var to boligbygg i Rafah, mens en barnehage som er omgjort til tilfluktsrom for internflyktninger, ble rammet sentralt på Gazastripen. Minst 22 mennesker ble drept, ifølge AP-journalister som så likene ankomme sykehus.

Amerikansk advarsel

Netanyahus Rafah-ordre er tilsynelatende stikk i strid med krasse og uvanlige advarsler fra Israels viktigste støttespiller USA.

Både USAs utenriksdepartement og Det hvite hus gjorde det torsdag klart at de ikke støtter en bakkeinvasjon i byen og beskrev scenarioet som en potensiell katastrofe. President Joe Biden kaller en slik operasjon overdreven.

Over 600.000 barn

– Dersom israelske styrker rykker inn i Rafah, vil det som skjer videre, overgå våre verste mareritt, sier Jason Lee, Redd Barnas landdirektør for de okkuperte palestinske områdene.

Anslagsvis 610.000 barn er fanget i Rafah uten noen steder å flykte, påpeker organisasjonen.

– Folk i Gaza har blitt fortalt at Rafah er trygt. Nå er 80 prosent av befolkningen – hvorav halvparten er barn – stuet sammen i dette området, mange uten vegger eller tak som kan beskytte dem, sier han.

Egypt advarer Israel

Israels forsvarsminister varslet allerede for en uke siden en militæroffensiv mot Rafah, som ligger på grensa til Egypt. Men USA har ikke sett noen beviser for at Israel har seriøse planer for en slik operasjon, ifølge USA. Det på tross av at utenriksminister Antony Blinken møtte Israels krigskabinett onsdag.

Blinken klarte ikke å få i stand noen pause i krigshandlingene i løpet av sin femte tur til Midtøsten siden Gaza-krigen brøt ut 7. oktober.

Også Egypt har reagert svært kraftig på trusselen om israelsk invasjon av Rafah. Om bakkesoldatene nærmer seg grensen mot Egypt, eller om soldatene tvinger flyktninger over grensen, så undergraves den 40 år gamle fredsavtalen mellom landene, advarer Kairo.

Humanitær katastrofe

Rafah er blant de få gjenværende stedene i Gaza som israelske bakkestyrker ennå ikke har rykket inn i.

Grenseovergangen i Rafah er den viktigste innfartsporten for det lille som kommer inn av nødhjelp.

– Hjelpearbeidere har slitt med usikkerhet og utilstrekkelig hjelp i flere måneder. Angrep i områder der de gir mat, vann og husly betyr at denne livreddende støtten vil bli hindret, om ikke helt stoppet, sier Angelita Caredda, Flyktninghjelpens regiondirektør i Midtøsten.

Fanget i ruinene

Israels vedvarende angrep fra luft, sjø og land har drept minst 27.947 mennesker, ifølge den siste oversikten fra Gazas helsedepartement. I tillegg skal tusenvis av palestinere være savnet i ruinene.

Nesten 67.500 palestinere er såret i de israelske angrepene, og mange av dem er lemlestet for livet.

Rundt 70 prosent av ofrene i Gaza er ifølge helsemyndighetene kvinner og barn.

Krigen brøt ut da Hamas og andre militante palestinere overraskende gikk til angrep på Israel, noe som resulterte i at rundt 1160 mennesker ble drept, de fleste av dem sivile.