
Turister returnerer stein til Pompeii: – Var ikke klar over forbannelsen

Leder for arkeologiparken i Pompeii fikk plutselig et uventet brev på sitt kontor, fra en angrende synder.
«Jeg visste ikke om forbannelsen».
Slik åpner det anonyme brevet Gabriel Zuchtriegel la ut på X tidligere i januar. Han er leder for arkeologiparken i Pompeii, romerbyen som ble ødelagt etter vulkanutbruddet til Vesuv i år 79 e.kr.
«Jeg visste ikke at jeg ikke burde ta noen steiner. Innen et år har jeg fått brystkreft. Jeg er en ung og frisk kvinne. Legene sa jeg hadde hatt 'uflaks'. Vennligst aksepter min unnskyldning og disse steinene».
På X bekrefter Zuchtriegel at steinene nå er tilbake i ruinene og ønsker kvinnen lykke til med fremtiden.
Se video fra arkivet: Forskere gjorde hjerteskjærende funn i vulkanens aske
Leverte tilbake etter 15 år
Dette er langt fra første gang angrende syndere har fått kalde føtter etter å ha besøkt ruinene. I 2020 leverte en kanadisk turist tilbake keramikk hun hadde tatt med seg fra Pompeii 15 år tidligere.
Hun leverte dem tilbake, da hun mente hun hadde vært plaget med både økonomisk trøbbel og fått kreft-diagnose to ganger siden hun tok keramikken.
Kvinnen, som bare kalte seg Nicole, ba om tilgivelse og håpet at hun ikke lenger ville bli plaget av «forbannelsen».
«Jeg ønsker ikke at forbannelsen skal gå videre til min familie eller mine barn», skrev hun i brevet, gjengitt av The Guardian.
Over hundre gjenstander
Til Italian Tribune sier arkeolog Massimo Osanna at de i årenes løp har fått over hundre stjålne gjenstander tilbake fra klåfingrede besøkende som senere har kommet på bedre tanker. Flere av dem siden de følte seg rammet av det de omtalte som en forbannelse.
– De skriver at de stjålne gjenstandene ikke har gitt dem noe annet enn trøbbel og at de kan spore alle familiens problemer tilbake til tyveriet fra Pompeii, sier Osanna.
Egen utstilling
Han har til og med laget en egen utstilling av gjenstander returnert fra langfingrede besøkende.
– Det handler ikke om at gjenstandene i seg selv er spesielt interessante eller verdifulle, det handler mer om brevene, sier han.
Myten om Pompeiis forbannelse strekker seg tilbake til utbruddet på Vesuv, som skal ha vært en straff fra gudene etter at en legion ødela hellige bygninger.
– På et tidspunkt begynte folk å tro på den historien igjen, sier han.