Russisk Putin-kritiker ber verden forberede seg på Putins fall

– Når en som har sittet med makten i et kvart århundre mener at det ikke er nok. Og når dette landet fører en uprovosert krig mot et naboland, bomber byene, dreper innbyggerne og erobrer territoriene. Ja, da er det mørkt, konstaterer den russiske historikeren Vladimir Kara-Murza.
– Når en som har sittet med makten i et kvart århundre mener at det ikke er nok. Og når dette landet fører en uprovosert krig mot et naboland, bomber byene, dreper innbyggerne og erobrer territoriene. Ja, da er det mørkt, konstaterer den russiske historikeren Vladimir Kara-Murza. Foto: Gavriil Grigorov / AFP

– Det er lovløshet, undertrykkelse, hykleri og løgner av orwellske proporsjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier den russiske historikeren og opposisjonspolitikeren Vladimir Kara-Murza til det uavhengige russiske mediet Meduza.

Les alt om krigen i Ukraina

Kara-Murza ble tidligere i år dømt til 25 års fengsel. Blant tiltalepunktene er at han skal ha bragt den russiske hæren i vanry. Dommen soner han i et russisk høysikkerhetsfengsel. Meduza har likevel klart å få et intervju med den profilerte Vladimir Putin-kritikeren.

– Det er mørkt

Han er nådeløs mot regimet som han mener har ødelagt den russiske staten i løpet av kort tid.

– Når en som har sittet med makten i et kvart århundre mener at det ikke er nok. Og når dette landet fører en uprovosert krig mot et naboland, bomber byene, dreper innbyggerne og erobrer territoriene. Ja, da er det mørkt, konstaterer Vladimir Kara-Murza.

Han beskriver Putin-epoken som en sammenhengende demontering av landet, inkludert ødeleggelse av alle institusjoner, som parlament og domstoler. Han mener den største politiske tabben ble begått da russiske ledere lot være å ta et oppgjør med og straffe de ansvarlige under de mørke årene med Sovjetunionen. Nå advarer han russerne mot å gjøre den samme tabben den dagen Putin-regimet opphører.

– Hvis ondskapen ikke blir forstått, fordømt og straffet, vil den definitivt komme tilbake, og det er akkurat det vi har sett i Russland etter 2000, oppsummerer Vladimir Kara-Murza.

(Artikkelen fortsetter under video)

Se video: Putin satt ut av «dobbeltgjenger»

– Vi må ikke gå glipp av den historiske sjansen

På tross av all undertrykkelsen, brutaliteten og den diktatoriske måten å styre det enorme landet på, øyner historikeren håp om en endring, og han tror den kan komme raskere enn folk tror.

Kara-Murza sammenligner Putin-epoken med de mørke årene på slutten av Nicholas den første sin regjeringstid, og Stalins siste år med omfattende statsterror og ekstreme overgrep mot egen befolkning.

– Jeg tror at endringer i landet vårt er mye nærmere enn det ser ut til, og det er viktig å forberede seg på dette nå for ikke å gå glipp av den historiske sjansen.

– Et semi-totalitært land med ekstrem kontroll

Dansk TV 2 har snakket med seniorforsker ved Dansk Institut for Internasjonale Studier, Flemming Splidsboel. Han tror i likhet med Kara-Murza at noe stort kan være under oppseiling.

– Russland har gått fra å være et mer tradisjonelt autoritært til et semi-totalitært land med ekstrem kontroll. Et sted hvor du må uttrykke din støtte offentlig, og hvor det ikke er nok å være passiv. Alle vil bli pålagt å støtte, sier Splidsboel, som ber verden være forberedt på at noe kan skje, men at det ikke nødvendigvis skjer så raskt som Vesten hadde håpet på.

– Putin kan være borte i morgen

Jack Devine har 30 års erfaring fra den amerikanske etterretningstjenesten, CIA. Han tror den interne misnøyen med Putin er stor, og at trusselen innenfra er minst like stor, og kanskje farligere enn eksterne krefter som forsøker å svekke Putins makt.

Avisen New York Post har snakket med flere kilder som mener at Vladimir Putin risikerer å bli veltet, og at dette kan skje i form av et militærkupp, regimekollaps, dårlig helse eller at leiemordere får i oppdrag å likvidere den russiske presidenten.

– Putin kan være borte i morgen. Jeg tror problemene hans starter når det er en stillstand i krigen, og det er det nå. Jeg tror ikke på et folkeopprør. Jeg tror det blir det man kan kalle et palasskupp. Jo flere tap og jo mer vold som blir synlig for offentligheten, jo mindre vil folk ha noe med det å gjøre, uttaler spionveteran Jack Devine. Han sier han ikke vil bli overrasket om det er elementer innad i den russiske regjeringen som til slutt kan vise seg å bli Putins bane.

(Artikkelen fortsetter under video)

Professor: «Putins uunngåelige fall»

Professor i statsvitenskap ved Rutgers University-Newark, Alexander J. Motyl, har sammenlignet dagens Russland med tidligere imperier som har falt fra hverandre og kollapset. I kronikken «Det uunngåelige fallet til Putins nye russiske imperium», i tidsskriftet Foreign Policy, skriver han:

«Spørsmålet er om russerne, deres naboer og verden står overfor et Russland hvor president Vladimir Putins rike kan lykkes, og muligens utvide, territoriene som det effektivt har beslaglagt. Eller vil det russisk-sovjetiske imperiets levninger fortsette på sin nedadgående bane til den russiske føderasjonen sprekker?», spør Motyl.

Tre faktorer må være på plass for å unngå fiasko

Han lister opp tre faktorer som må være på plass for at re-imperialisering kan finne sted: Et mektig militærapparat, en sterk økonomi og en effektiv regjering.

«Hvis et forsøk på utvidelse at imperiet skjer uten et tilstrekkelig sterkt militær, og en økonomi som er i stand til å opprettholde det, vil resultatet bli fiasko.»

Professoren viser til at den russiske føderasjonen er et produkt av det sovjetiske imperiets kollaps, på samme måte som Sovjetunionen var et produkt av det imperialistiske Russlands kollaps.

«Når vi ser på imperienes lange historie, er det slett ikke overraskende at dagens Russland har begynt på et prosjekt med re-imperialisering – forsøket på å gjenskape så mye av det tidligere imperiet som det kan. Like lite overraskende vil det være om Russlands innsats mislykkes», fastslår Motyl.