ISW: Russland reduserer bruken av det beryktede Ka-52

Russiske Ka-52 på et ukjent sted i Ukraina i fjor.
Russiske Ka-52 på et ukjent sted i Ukraina i fjor. Foto: Det russiske forsvarsdepartements pressetjeneste / AP / NTB

Helikoptertypen er blant de mest effektive russiske våpnene i Ukraina, skriver Business Insider.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nye rutiner tyder på at russiske kommandører nå mer nølende til å sende det beryktede kamphelikoptret Ka-52 i kamp i Ukraina. Det skriver den anerkjente amerikanske tenketanken Institute for the Study of War (ISW).

Årsaken er trolig at de ukrainske styrkene i løpet av motoffensiven som startet i sommer har blitt flinkere til å skyte helikoptrene ned, skriver Business Insider.

Det er særlig i fylket Zaporizjzja bruken av helikopteret skal ha blitt redusert.

Her kan du lese mer om krigen i Ukraina!

Tungt pansret

Ka-52 er et tungt pansret og manøvrerbart kamphelikopter som blant annet kan utrustes med missiler som kan ødelegge stridsvogner over 14 kilometer unna.

I juli meldte det britiske forsvarsdepartementet at den nyeste versjonen av helikopteret, Ka-52M, ble satt inn som et forsøk på å stanse den ukrainske motoffensiven.

Om det er disse helikoptrene eller eldre modeller som de russiske styrkene er mer sparsomme med er ukjent.

Se video: Ka-52 skytes ned i med svensk våpen

– Ser ut til å ha økt bruken av droner

I løpet av offensivens gang har ikke Ukraina gjort noen avgjørende gjennombrudd langs fronten. Samtidig som ukrainerne forberedte seg på motoffensiven, fikk Russland tid til å bygge store forsvarsverk ukrainerne nå må kjempe seg gjennom.

Til tross for at de ukrainske styrkene nå mer effektivt klarer å bekjempe de russiske Ka-52 helikoptrene, mener ikke ISW at dette svekker russernes evne til å holde linjene i noe særlig stor grad.

– Russiske styrker ser ut til å ha økt bruken av droner mot fremrykkende ukrainske styrker, og russiske artillerienheter fortsetter å spille en betydelig rolle mot ukrainske angrep, skriver ISW.