Slovakia vurderer å gi Ukraina ti MiG-29

MiG-29 under et flyshow i St.Petersburg. Kampflyet er utrustet med én 30-millimeter maskinkanon. Flyet kan bære våpenlast på opptil 4.500 kilo. Toppfarten er 2,25 Mach, og største operasjonshøyde er 57.400 fot (17.496 meter).
MiG-29 under et flyshow i St.Petersburg. Kampflyet er utrustet med én 30-millimeter maskinkanon. Flyet kan bære våpenlast på opptil 4.500 kilo. Toppfarten er 2,25 Mach, og største operasjonshøyde er 57.400 fot (17.496 meter). Foto: Dmitry Lovetsky / AP

Nato-landet Slovakia varsler at de vurderer å avse flesteparten av sine gamle kampfly fra sovjettiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukraina har mottatt enorme mengder vestlige våpensystemer, men øverst på ønskelisten står fortsatt jagerfly.

Så langt har USA vendt tommelen ned for Zelenskyjs ønske, men stadig flere land melder at de er villige til å avse egne fly og gi ukrainske piloter opplæring.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina!

Sist ut er Slovakia. De har fortsatt et titalls intakte MiG-fly fra sovjettiden. Dette er fly som ukrainske piloter er godt kjent med, og som brukes daglig i krigen mot Russland.

– Slovakia vurderer å gi Ukraina ti av våre elleve sovjetproduserte MiG-29-fly, bekrefter den slovakiske forsvarsministeren Jaroslav Nad overfor Associated Press.

Eksportert til flere titalls land

MiG-29 er Russlands første fjerdegenerasjons jagerfly, og er eksportert til en rekke land. MiG-29 fløy første gang 6. oktober 1977, og ble først tatt i bruk fra 1983.

MiG-29 har etter Sovjetunionens oppløsning vært i bruk i Russland, og de tidligere sovjetrepublikkene Armenia, Aserbajdsjan, Hviterussland, Kasakhstan, Moldova, Turkmenistan, Usbekistan og Ukraina, samt eksportert til flere titalls andre land, ifølge snl.no.

Flyet er utrustet med én 30-millimeter maskinkanon. MiG-29 kan bære våpenlast på opptil 4.500 kilo. Toppfarten er 2,25 Mach, og største operasjonshøyde er 57.400 fot (17.496 meter).

– Vi husker godt hvordan det var å ha okkupanter på vårt territorium

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba under et møte med USAs utenriksminister Antony Blinken på Natoss utenriksministermøte i Bucuresti, Romania, 30. november 2022. (Stoyan Nenov/Pool Photo via AP)
Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba under et møte med USAs utenriksminister Antony Blinken på Natoss utenriksministermøte i Bucuresti, Romania, 30. november 2022. (Stoyan Nenov/Pool Photo via AP)

Slovakia har vært Nato-medlem siden 2004. Etter at Putin ga ordre om å angripe Ukraina 24. februar 2022, har tusenvis av soldater fra andre Nato-land blitt sendt til Slovakia for å styrke Natos østflanke.

Likevel mener landet at de nå kan klare seg uten minst ti av sine MiG-jagere. Det kan de gjøre ettersom kampfly fra andre Nato–allierte patruljerer i Slovakias luftrom og gir landet beskyttelse.

– Vi husker godt hvordan det var å ha okkupanter på vårt territorium. Jeg vil si at Slovakia er et sikrere land i en mindre sikker verden, sier Slovakias forsvarsminister Jaroslav Nad til AP.

Biden: – Zelenskyj trenger ikke F-16-fly nå

Flere Nato-land på Natos østflanke er de siste månedene blitt kraftig forsterket med soldater og utstyr fra allierte. Det er et tydelig signal til Russland om at Nato står samlet om å forsvare alle sine medlemsland.

– Budskapet bak utplasseringen av alle disse enhetene er enkel. Vår oppgave er å avskrekke en potensiell aggressor fra å spre sin aggresjon til Natos medlemsland, sier den tsjekkiske obersten Karel Navratil.

USAs president Joe Biden har foreløpig satt foten ned for å sende kampfly til Ukraina.

– Zelenskyj trenger ikke F-16-fly nå. Jeg utelukker dette inntil videre, sier Biden i et intervju med ABC News.

(Artikkelen fortsetter under video)

Video: Ukraina: Soldat ødela fem russiske stridsvogner

Danmark og Frankrike er på gli

Blant landene som åpner for å vurdere å gi kampfly til Ukraina, er Danmark.

– Jeg vil ikke avvise at det på et tidspunkt kan bli nødvendig å se på kampflybidrag. En av betingelsene er i så fall at andre land gjør det samme. Jeg er åpen for å se på mulighetene. Det er noe man må forberede nøye, sier forsvarsminister Troels Lund Poulsen til Danmarks Radio.

Frankrikes president Emmanuel Macron er ikke avvisende til å sende jagerfly til Ukraina.

– Jeg utelukker absolutt ingenting, sa Macron etter EU-toppmøtet i Brussel, skriver Reuters.

Ekspert: Norske F-16-fly verdens mest velholdte

F-16 jagerfly under en militærøvelse i det østlige Middelhavet sør for Kreta, 24. august 2020. Foto: Handout / AFP
F-16 jagerfly under en militærøvelse i det østlige Middelhavet sør for Kreta, 24. august 2020. Foto: Handout / AFP

Forsvarsanalytiker Einar Sørensen mener at noen av de til sammen 57 norske F-16-flyene, som er i ferd med å fases ut og selges til andre Nato-land, kan bidra til at Ukraina kan vinne krigen mot Russland.

– Det finnes ikke bedre velholdte F-16 jagerfly enn de norske kampflyene. De er operative og kan sendes til Ukraina av løpet av kort tid, sier Einar Sørensen til Dagbladet.

Venstre-leder Guri Melby åpner for å sende norske jagerfly.

– Venstre har ikke noen prinsipielle motforestillinger mot at det doneres kampfly til Ukraina fra allierte, har Melby uttalt.

Sverige trenger egne fly til å forsvare seg

Storbritannias statsminister Rishi Sunak har uttalt at den britiske regjeringen undersøker muligheten for leveranser av kampfly til Ukraina, samt rask opplæring av ukrainske piloter til å kunne operere britiske kampfly.

Sverige har foreløpig sagt nei til å donere JAS-Gripen jagerfly. Det er mest av hensyn til at Sverige har et stort behov for å beholde flyene de har selv i tilfelle et væpnet angrep. Tyrkia nekter fortsatt å slippe Sverige inn i Nato.

– Det finnes alltid grenser i krig før man i praksis blir en del av krigen. Vi har et svært skarpt flyvåpen, men det er ikke et stort flyvåpen. Det er den sterkeste grunnen, sier statsminister Ulf Kristersson til nyhetsbyrået TT, ifølge NRK.

Nato-sjefen mener andre våpen haster mest

Svenske JAS 39 Gripen. (Johan Lundahl/Combat Camera/Försvarsmakten)
Svenske JAS 39 Gripen. (Johan Lundahl/Combat Camera/Försvarsmakten)

Nato-sjef Jens Stoltenberg har hele tiden ment at ammunisjon, stridsvogner, luftvern og pansrede kjøretøy er det som haster mest.

– Kampfly er ikke det mest presserende spørsmålet akkurat nå. Men det pågår fortsatt en diskusjon. Stridsvogner og pansrede personellkjøretøy er det viktigste utstyret vi leverer til Ukraina nå, sammen med ammunisjon og reservedeler til utstyr som Ukraina alt har fått, sa Stoltenberg under et møte i kontaktgruppen for Ukraina i februar.

Russland truer med gjengjeldelse

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var i februar på en rundreise i Europa for å samle støtte til at Ukraina får kampfly. Inntil videre må han se langt etter våpnene som kan gjøre Ukraina bedre i stand til å hindre russerne i å angripe fra luften.

– Disse menneskene vil komme og overta vårt territorium. Dette vil utgjøre en stor risiko for hele verden. Vi vet at Russland vil tape, og vi vet at seieren vil bringe en forandring verden trenge, sa Zelenskyj under sitt besøk i Storbritannia.

Den russiske ambassaden i London advarte umiddelbart om at Russland vil reagere dersom Storbritannia sender kampfly til Ukraina.

– Russland vil finne et svar på ethvert uvennlig skritt som tas av den britiske siden, uttalte ambassaden ifølge russiske nyhetsbyrå.

Video: Ett år siden Ukraina-krigen startet – hva kan vi vente oss fremover?