Russland advarer USA om patriot-konsekvenser

Anklagene kommer fra talskvinne Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet.
Anklagene kommer fra talskvinne Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet. Foto: Maxim Shemetov / Reuters

Russlands utenriksdepartement liker dårlig de ubekreftede meldingene om at USA planlegger å sende patriot-raketter til Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under en ukentlig pressekonferanse sier talskvinne Maria Zakharova at amerikanerne, dersom avgjørelsen stemmer, «i realiteten har blitt en part» i krigen Russland startet da de angrep nabolandet i sørvest.

De avanserte Patriot luftvernrakettene har lengre rekkevidde enn norskutviklede Nasams og andre systemer som er i bruk i landet i dag, og vil bedre Ukrainas forsvar mot russiske rakett- og droneangrep.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina

Amerikanske embetsfolk opplyser til AP at amerikanske myndigheter planlegger å sende det langtrekkende luftvernsystemet Patriot til Ukraina. Foto: AP
Amerikanske embetsfolk opplyser til AP at amerikanske myndigheter planlegger å sende det langtrekkende luftvernsystemet Patriot til Ukraina. Foto: AP

Kan føre til konsekvenser

USA har ikke bekreftet avgjørelsen, men tirsdag varslet amerikanske kilder at luftvernsystemer av typen Patriot kan bli levert til Ukraina. Ukraina har bedt om umiddelbar hjelp til å skyte ned de mange rakettene og dronene Russland skyter mot landet.

Zakharova advarer at om meldingene om rakettene skulle blitt bekreftet, ville «det bety en bredere involvering av militært personell i kamphandlingene noe som kan føre til mulige konsekvenser», ifølge nyhetsbyrået AP.

Hun presiserte ikke hva slags konsekvenser dette vil kunne være, men kaller det «nok en provokasjon fra USA».

Innfører sanksjoner mot en av Russlands rikeste

Tidligere torsdag bekreftet det amerikanske finansdepartementet at landet setter en av Russlands rikeste, Putin-allierte Vladimir Potanin, på sin svarteliste.

Sanksjonene mot Potanin ble innført etter at både Storbritannia og Canada satte ham og hans nettverk på sanksjonslista, ifølge USAs utenriksdepartement.

Finansdepartementet skriver at tiltakene mot Rosbank og andre selskaper i Russlands finanssektor har som mål å begrense Russlands muligheter til å finansiere krigen i Ukraina.

Mens finansdepartementet setter 18 selskaper og personer på lista, har utenriksdepartementet innført sanksjoner mot Potanin og hans nettverk, samt over 40 andre med tilknytning til russiske myndigheter.

Potanin, som kjøpte Rosbank tidligere i år, har vært visestatsminister i Russland og har nære bånd til president Vladimir Putin.