Etterretning: Iranske drone-eksperter trener opp russiske soldater på Krim

Deler av et ubemannet luftfartøy (UAV), som ukrainske myndigheter anser for å være en iransk laget selvmordsdrone Shahed-136. (Vyacheslav Madiyevskyy)
Deler av et ubemannet luftfartøy (UAV), som ukrainske myndigheter anser for å være en iransk laget selvmordsdrone Shahed-136. (Vyacheslav Madiyevskyy) Foto: Stringer / Reuters

Ny etterretning tyder på at Iran, ikke bare eksporter droner til Putins krigsmaskin, men også utdanner russere inne på okkupert jord til å operere dødsdronene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Offisielt har både Kreml-regimet og det iranske prestestyret avvist enhver befatning med de dødelige dronene som ødelegger kritisk infrastruktur i Ukraina.

Nå viser det seg at Iran har en stadig mer sentral rolle i den nye terrorbombingen av den ukrainske sivilbefolkningen. Ifølge Volodymyr Zelenskyj er 30 prosent av Ukrainas kraftstasjoner blitt ødelagt siden russerne intensiverte dronekrigen 10. oktober.

Ifølge to kilder som er kjent med amerikansk etterretning skal Iran ha sendt militært personell til russiskokkupert territorium på Krim-halvøya for å trene og gi råd til det russiske militæret om bruken av iranskbygde droner, skriver CNN.

Russiske operatører skal allerede ha trent på å håndtere drone-systemene i Iran, men den siste tiden skal iransk personell ha reist til Krim-halvøya for å bistå Russland i dronekrigen mot Ukraina.

Droner kan ramme mål 100 mil unna

Teheran skal ha levert to typer angrepsdroner til Russland. Shahed-dronen er 3,5 meter lang, 2,5 meter bred, veier rundt 200 kilo og har rekkevidde er opptil 1.000 kilometer. Den drives av en 50-hestekrefters motor og har en topphastighet på 185 km/t.

Den andre dronen, Mohajer-6, kan både bære missiler og brukes til overvåking.

Ifølge Daily Mail skal opptil 50 iranske elitetropper fra Revolusjonsgaden i all hemmelighet ha blitt sendt til frontlinjen i både øst og sør for å hjelpe Russland i dronekrigen.

Avisen har snakket en ukrainsk militærkilde som opplyser at de allerede har gjennomført målrettede angrep mot de iranske spesialsoldatene.

– Minst ett av de iranske treningslagene har nylig blitt truffet og de blir aktivt jaktet på. Vi har vært bekymret i noen tid for at spesialister hjelper Russland i deres forferdelige angrep på sivile, uttaler kilden.

Isolert og presset Putin har stadig mindre handlingsrom

Irans utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian sammen med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov under et tidligere besøk i Moskva. Foto: Det russiske utenriksdepartementet / AP / NTB Foto: NTB
Irans utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian sammen med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov under et tidligere besøk i Moskva. Foto: Det russiske utenriksdepartementet / AP / NTB Foto: NTB

Amerikanske tjenestemenn tolket Russlands nyervervelse av iranske dronene som et tydelig uttrykk for at Russland sliter med å fylle opp sine opprinnelige ammunisjonslagre etter åtte måneder med rakettangrep.

Harde vestlige sanksjoner gjør at russisk våpenindustri ligger nede for telling og mangler komponenter til å produsere nye våpen. Dermed må Putin vende seg til vennligsinnede land, som Iran, Nord-Korea og Syria.

Iranske myndigheter avviste først påstandene om at iranske droner ble brukt på slagmarken i Ukraina som «grunnløs propaganda». Senest i forrige uke kom utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian med denne uttalelsen:

– Iran har ikke og kommer ikke til å levere våpen til bruk i krigen i Ukraina. Vi mener at væpning av partene i denne krisen bare vil forlenge krigen. Vi har ikke vurdert, og vi vurderer heller ikke krig til å være den rette veien verken i Ukraina, Afghanistan, Syria eller Jemen, sa Amir-Abdollahian.

Iran innrømmer nye våpenleveranser

Tirsdag og onsdag kommer det nye toner fra det iranske prestestyret. Da bekreftet en iransk diplomat til Reuters at Iran har inngått en våpenavtale med Russland som innebærer levering av ballistiske missiler og flere typer droner.

– Russerne har bedt Iran om flere droner, samt iranske ballistiske missiler av typen Fateh og Zolfaghar. Hvor og hvordan våpnene blir brukt, er ikke selgerens problem. Vi tar ikke side i Ukraina-krigen, slik Vesten gjør. Vi ønsker en slutt på krisen gjennom diplomatiske midler, uttaler diplomaten.

Avtalen skal i første omgang omfatte hundrevis av missiler og enda flere droner. Nyhetsbyråets kilde opplyser at leveransene vil skje i to til tre omganger i nær fremtid.

Ifølge det ukrainske forsvarsdepartementet har ukrainske styrker skutt ned 223 iranskproduserte droner på litt over en måned, melder AFP onsdag.

USA: – Noe en hel verden bør se på som en stor trussel

USA advarer om at de vil innføre sanksjoner mot selskaper og land tilknyttet Irans droneprogram.

– Alle som gjør forretninger med Iran som kan ha noen kobling til droner eller ballistiske missilutviklinger eller våpenstrømmen fra Iran til Russland, bør være svært forsiktige. Et Russland som inngår en tettere allianse med Iran, er noe en hel verden bør se på som en stor trussel, sier en talsmann i det amerikanske utenriksdepartement, Vedant Patel, ifølge Reuters.

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba har varslet at Ukraina vil be Israel om å raskt utstyre landet med luftvernsystemer for å forsvare seg mot russiske droneangrep.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har oppfordret Nato-land til å forsere levering av luftvern. Tyskland og USA har allerede varslet at de snarlig vil levere luftvernsystemer for å stanse strømmen av iranskproduserte droner.

Les også: Russisk general: Hæren forbereder evakuering av Kherson

En ukrainsk soldat inspiserer deler av et ubemannet luftfartøy (UAV), det ukrainske myndigheter anser for å være en iransk laget selvmordsdrone Shahed-136, i nærheten av et drivstofflager ved Kharkiv, Ukraina 6. oktober 2022. REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy Foto: Stringer / Reuters
En ukrainsk soldat inspiserer deler av et ubemannet luftfartøy (UAV), det ukrainske myndigheter anser for å være en iransk laget selvmordsdrone Shahed-136, i nærheten av et drivstofflager ved Kharkiv, Ukraina 6. oktober 2022. REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy Foto: Stringer / Reuters