Støre under FN-toppmøte: – Et dystert bakteppe

Statsminister Jonas Gahr Støre på vei til FN-hovedkvarteret i New York tirsdag.
Statsminister Jonas Gahr Støre på vei til FN-hovedkvarteret i New York tirsdag. Foto: Pontus Höök / NTB

For landene i sør er klimakrisen den største krisen, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under FNs hovedforsamling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han deltok tirsdag på åpningen av høynivådelen av FN-møtet i New York.

– Det er flere store utfordringer som møter verdens land, fastslår Støre på telefon til NTB.

Han nevner klimakrisen, krigen i Ukraina og ringvirkningene av den. Krigen har bidratt både til energikrise, matvarekrise og høy inflasjon.

– Samtidig er det spenninger mellom det globale sør og nord. Landene i sør opplever at deres største krise er klimakrisen, sier Støre.

– Denne generalforsamlingen har et dystert bakgrunnsteppe, konstaterer han.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg under FNs hovedforsamling. Foto: Pontus Höök / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg under FNs hovedforsamling. Foto: Pontus Höök / NTB

– Misnøyens vinter

Høynivåmøtet ble åpnet av FNs generalsekretær António Guterres. Han sa at verdens land står paralysert i møte med klimaendringene, krig og andre kriser.

– En global misnøyens vinter er i anmarsj. En levekostnadskrise løper løpsk. Tilliten smuldrer opp. Forskjellene øker. Planeten vår brenner, advarte Guterres.

Støre sier at han fikk inntrykk av at FN-sjefen nærmest refset medlemslandene for ikke å gjøre nok med alle utfordringene de står overfor.

– Generalsekretæren gjør jobben sin, han er ærlig. Ganske brutalt ærlig, sa statsministeren da han møtte pressen etterpå.

– Godt forslag

Guterres mener det foregår en «suicidal krig mot naturen» – og han langer ut mot selskaper som tjener store penger på fossil energi.

– Vår verden er avhengig av fossilt drivstoff. Det er på tide å gripe inn. Vi må holde selskapene som står bak, og deres støttespillere, ansvarlige, sa FN-sjefen i sin tale.

Han oppfordret alle utviklede land til å skattlegge fossilselskapenes fortjeneste og sørge for at pengene går til å kompensere skadene klimaendringene forårsaker – og til å hjelpe folk med å takle inflasjonen.

Jonas Gahr Støre mener dette er et godt forslag.

– Dette er noe Norge har erfaring med, sier han, og viser til den høye skattesatsen for selskapene som utvinner olje og gass på norsk sokkel.

– Vi har hatt dette som prinsipp i mange år. På denne måten kan man fordele inntektene, ikke bare her og nå, men også med framtidige generasjoner.

Flommen i Pakistan

Et av de fattige landene som rammes hardt av klimaendringene, er Pakistan. De ekstreme flommene i landet de siste månedene førte til at et område større enn Storbritannia ble liggende under vann.

– De er apokalyptiske, og på en måte bibelske, i sin størrelse, sa Pakistans utenriksminister Bilawal Bhutto Zardari til NRK etter et møte med sin norske kollega Anniken Huitfeldt i New York tirsdag.

Statsminister Støre sier Norge har trappet opp innsatsen i Pakistan – og tilbud nødhjelp og støtte i flere omganger.

Møtte Kongress-topper

Mens både Støre og Guterres retter søkelyset på klimaendringene, framstår Ukraina-krigen for mange som en mer akutt krise.

Den var et av temaene da Støre mandag møtte to av de viktigste lederne i den amerikanske kongressen: Demokraten Nancy Pelosi, og republikaneren Mitch McConnell.

– Det var to gode møter, sier Støre, som orienterte toppolitikerne om Norges syn på situasjonen i Europa i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina.

De drøftet også hvordan Norge kan bidra til å finne en løsning på energikrisen som har rammet Europa.

Støre sier han ga uttrykk for uro over den kraftige polariseringen i amerikansk politikk. Samtidig fikk han inntrykk av at Pelosi og McConnell i stor grad var enige om hovedlinjene i sikkerhetspolitikken.