Legeadvarsel om D-vitamintilskudd – mann innlagt etter overdose

Et symptom på D-hypervitaminose er kvalme.
Et symptom på D-hypervitaminose er kvalme. Foto: NTB / AP

En mann ble innlagt etter overinntak av D-vitamintilskudd. Leger advarer nå mot D-hypervitaminose – et overinntak av D-vitamin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen skal ha tatt flere ganger den anbefalte daglige dosen av D-vitamintilskudd, og ble innlagt grunnet tilbakevendende oppkast og flere andre symptomer.

Han skal ha måttet bli værende på sykehuset i Storbritannia i åtte dager grunnet overinntaket av D-vitamin, skriver Euronews.

I journalen BCM case reports advarer legene som behandlet mannen nå mot det økende inntaket av D-vitamin, grunnet populariteten av kosttilskudd.

Vanlige symptomer

Et overinntak av D-vitamin øker kalsiumnivået i blodet. Symptomene består ofte av kvalme, oppkast, svakhet og hyppig urinering. I tillegg kan D-hypervitaminose resultere i smerte i knokler og ledd, og kalsiumstener i nyrene, en form for nyrestein.

Det skriver Euronews som siterer den amerikanske sykehuskjeden Mayo Clinic.

Mannen ble innlagt etter henvisning fra hans fastlege. Han skal da ha tatt over 300 ganger den anbefalte daglige dosen av D-vitamin i en måned før symptomene oppstod.

Symptomene bestod ifølge Euronews av kvalme, magesmerter, kramper i bena, ringing i ørene, munntørrhet, økt tørste og diare, i tillegg til tilbakevendende oppkast. De skal ha vart i tre måneder, på tross av at mannen sluttet med D-vitamintilskuddene da symptomene oppstod.

Normalt inntak

«Det anbefales at du tek tilskot av D-vitamin, tilsvarande anbefalt dagleg inntak, dersom du et lite av dei matvarane som inneheld D-vitamin og du får lite sollys på huda», skriver Helsenorge på sine hjemmesider.

De opplyser om at anbefalt daglig mengde D-vitamin for barn og voksne er ti mikrogram. For eldre over 75 år er anbefalt menge 20 mikrogram daglig.

Matvarer som ifølge Helsenorge inneholder D-vitamin er blant annet fet fisk, tran og meieriprodukter tilsatt D-vitamin.

De understreker viktigheten av å få i seg nok D-vitamin, enten gjennom kosten eller kosttilskudd, på de tidene av året hvor Norge har lite sollys. Huden produserer D-vitamin når vi får solskinn på kroppen.

Helsenorge skriver også at det er lav risiko for forgiftning ved inntak av mer enn daglig dose én gang, men at risikoen øker ved «gjentatte overdoseringer».