Europeisk tenketank: Et markant ukrainsk motangrep ville skapt kaos

Erobrede russiske stridsvogner under transport på en vei utenfor Dnipro, Ukraina, 30. april 2022.
Erobrede russiske stridsvogner under transport på en vei utenfor Dnipro, Ukraina, 30. april 2022.  Foto: Jorge Silva / Reuters

Stillingskrigen mellom russiske og ukrainske styrker i Øst-Ukraina kan snart tippe i favør av Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er et av scenariene som Tænketanken Europa nå ser for seg. Vendepunktet i krigen kan komme allerede i løpet av noen uker.

– En joker i Ukrainas favør ville vært om de hadde styrke til å sette i gang et kraftig motangrep mot for eksempel Kherson eller Mariupol. Russlands styrker er relativt tynne i det enorme området, og et markant motangrep ville skapt kaos.

Det skriver senioranalytiker Jacob Kaarsbo, i en kronikk i danske TV2.

Kaarsbo er utenriks- og sikkerhetspolitisk kommentator, og tidligere sjefsanalytiker i Forsvarets etterretningstjeneste i Danmark.

– Snart kan det være Ukraina som er på offensiven

Han viser til flere ukrainske operasjoner bak de russiske linjene de siste dagene, og argumenterer for at dette kan være et varsel om hva som er i gjære på slagmarken.

Sprengte bruer, uforklarlige branner og eksplosjoner ved strategiske mål kan være utført av ukrainske spesialstyrker inne på russisk territorium.

– I ukene som kommer vil Russland trolig fortsette å forsøke å rykke frem. Men snart kan det være Ukraina som er på offensiven, skriver senioranalytiker Jacob Kaarsbo.

USAs forsvarsminister Lloyd Austin. Foto: Michael Probst / AP
USAs forsvarsminister Lloyd Austin. Foto: Michael Probst / AP

26. april talte USAs forsvarsminister Lloyd Austin til 40 allierte land på flybasen Ramstein i Tyskland. Her var budskapet å hjelpe Ukraina til å vinne krigen mot Russland, og at sannsynligheten for seier er innen rekkevidde.

– Vi er alle fast besluttet om å hjelpe Ukraina med å vinne i dag og bygge en sterk morgendag, sa Austin.

– Da vil evnen til å gå til motangrep være mye større

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets høgskole mener ukrainske styrker har mulighet til å komme på offensiven.

– De går til mindre motangrep hele tiden, men når de mottar panserstyrker og artilleri i stort antall, så vil evnen til å gå til motangrep være mye større. Jeg er usikker på om de vil prioritere Mariupol foran Donbas og Kharkiv hvor de allerede har gjennomført flere motangrep. Det er jo ikke mye igjen av Mariupol, og russerne er helt overlegne på sjøen, sier Karlsen til ABC Nyheter.

Han mener situasjonen på bakken akkurat nå består av harde kamper og liten bevegelse langs frontlinjene.

– Spørsmålet er hvem som vinner styrkeoppbyggingen, og hvem som får tilført mest folk i tide. Det er også et spørsmål om kampvilje, og det kan rokke ved styrkebalansen, påpeker oberstløytnanten.

Krigslykken kan snu i mai

Ødelagte russiske stridsvogner i utkanten av landsbyen Buzova, vest for Kiev, 10. april 2020. Foto: Sergei Supinsky / AFP
Ødelagte russiske stridsvogner i utkanten av landsbyen Buzova, vest for Kiev, 10. april 2020. Foto: Sergei Supinsky / AFP

Ifølge Tænketanken Europa er det flere årsaker til at USA nå går høyt på banen og sier at målet er seier mot de i utgangspunktet militært overlegne russiske styrkene. Det kan også bli avgjørende i forhold til en mulig fredsavtale.

Slik krigen har utviklet seg, med store russiske tap av personell og utstyr, vurderer USA at den russiske krigsmaskinen nå er betydelig svekket. Det skjer samtidig som det ukrainske forsvaret tilføres enorme våpenforsyninger fra Vesten, og dermed styrker sine posisjoner.

På denne bakgrunn konkluderer senioranalytiker Jacob Kaarsbo med at Ukraina vil begynne å legge press på russiske styrker allerede innen utgangen av mai.

Det vil i så fall skje parallelt med at Russlands fortsetter å miste tropper og materiell, og at forsyningslinjene svekkes. I sum vil dette over tid gjøre russiske styrker ute av stand til å legge press på de ukrainske forsvarerne. Da kan styrkeforholdet i krigen bli endret.

– Dersom Russland lykkes vil det føre til lidelse over hele Europa

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Foto: NTB
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Foto: NTB

I et intervju med italienske Mediaset søndag uttalte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov at Russland ikke vil forhaste seg med å fullføre den «militære spesialoperasjonen» innen 9. mai. Da feirer Russland seieren over nazistene under 2. verdenskrig med en storstilt militærparade i Moskva.

– Militæret vil ikke på kunstig vis tilpasse sine handlinger til noen dato, inkludert seiersdagen. Tempoet på operasjonen i Ukraina avhenger, først og fremst, av behovet for å minimere enhver risiko for sivilbefolkningen og russisk militærpersonell, sa Lavrov.

Storbritannias utenriksminister Liz Truss mener Russland må presses helt ut av Ukraina, inkludert Krim-halvøya.

– Dersom Russland lykkes vil det føre til lidelse over hele Europa. Det er maktpåliggende for Vesten at Ukraina vinner, sa den britiske ministeren, ifølge BBC.