Russland advarer Storbritannia: – Seil nær Krim igjen og mannskapet vil lide

HMS Defender har skapt splid mellom Russland og Storbritannia. De to landene er høyst uenige om skipets bevegelser i Svartehavet.
HMS Defender har skapt splid mellom Russland og Storbritannia. De to landene er høyst uenige om skipets bevegelser i Svartehavet. Foto: Seyran Baroyan / AFP

Russisk sikkerhetsrådgiver retter en skarp pekefinger mot Boris Johnson og sier statsministeren vil være ansvarlig dersom britiske soldater blir skadet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju med den statsstyrte avisen Rossiiyskaya Gazeta retter Mikhail Popov, leder for det russiske sikkerhetsrådet sterk kritikk mot Storbritannias oppførsel under hendelsen utenfor Krim-halvøya for en drøy måned siden.

Russland mener den britiske marinefartøyet HMS Defender 23. juni var inne i russisk farvann. Det russiske forsvarsdepartementet meldte at det ble skutt varselskudd mot skipet både fra sjøen og luften.

– Lignende handlinger vil bli møtt med de hardeste motsvar i fremtiden fra Russland, uavhengig av den krenkende parts statlige lovnader. Vi foreslår at våre motstandere tenker hardt over om det er verdt å organisere slike provokasjoner, gitt kapasiteten til Russlands væpnede styrker, sier Popov til avisen før han retter pekefingeren mot statsminister Boris Johnson og utenriksminister Dominic Raab.

– Det er ikke medlemmene i den britiske regjeringen som er om bord i skipene og fartøyene som brukes til å provosere. Og det er i den konteksten jeg ønsker å stille et spørsmål til Boris Johnson og Dominic Raab; «hva vil de si til familiene til de britiske seilerne som blir lidende på vegne av slike «flotte» ideer?», sier han til avisen gjengitt av Reuters.

Forsvarsdepartementet i Moskva oppga da at det britiske skipet beveget seg 3 kilometer inn i det Russland anser som sitt territorialfarvann utenfor Krim-halvøya

Storbritannia har avvist både at marinefartøyet HMS Defender var inne i russisk farvann, og at det ble avfyrt russiske varselskudd mot skipet.

Verken Storbritannia eller landets allierte anerkjenner Krim som russisk territorium. Halvøya ble annektert fra Ukraina i 2014 etter en folkeavstemning som vestlige land heller ikke anerkjenner.