EU legger tollstraff på Kambodsja for menneskerettsbrudd – utløser nødrop fra tekstilindustrien

KAMBODSJA: Arbeidere fra en klesfabrikk pendler hjem på lastebil i Kampong Speu-provinsen. Tekstilindustrien i landet rammes av straffetiltak fra EU som reaksjon på menneskerettsbrudd.
KAMBODSJA: Arbeidere fra en klesfabrikk pendler hjem på lastebil i Kampong Speu-provinsen. Tekstilindustrien i landet rammes av straffetiltak fra EU som reaksjon på menneskerettsbrudd. Foto: Tang Chhin Sothy / AFP/NTB scanpix

EU varslet forrige uke at de opphever tollfritak Kambodsja nyter godt av, som reaksjon på alvorlige brudd på menneskerettighetene. – Kan ramme kvinnene i våre fabrikker, advarer kambodsjansk tekstilindustri.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kambodsja vil miste store deler av fordelen de og andre u-land har fått med tollfritak til EU, under EUs program tollfrihet «for alt utenom våpen» – Everything but Arms.

Det meldte EU-kommisjonen 12. februar, som reaksjon på det de ser som grove brudd på menneskerettighetene i Kambodsja.

– Varigheten, omfanget og virkningen av Kambodsjas brudd på retten til politisk deltakelse, ytringsfrihet og rett til organisering, gir ikke Den europeiske union noe annet valg enn delvis å oppheve handelsfordeler, sier EUs utenrikssjef og visepresident i Kommisjonen, Josep Borrell i en pressemelding.

– Dagens avgjørelse uttrykker vår sterke forpliktelse overfor det kambodsjanske folket, deres rettigheter og landets bærekraftige utvikling, legger han til.

Les også: Fagbevegelsen trosser forbud mot 8. mars i Kambodsja

Nødrop fra tekstilindustrien

Nå rykker den kambodsjanske tekstilindustriens organisasjon The Garment Manufacturers Association in Cambodia (GMAC) ut med en protest mot vedtaket.

– Sysselsettingen i sektorene som har dratt fordel av EUs fordelsprogram utgjør over 750.000 personer og har bidratt til å løfte millioner av kambodsjanere ut av fattigdom, skriver GMAC i uttalelsen ABC Nyheter har mottatt.

Flesteparten av de ansatte er kvinner som livnærer over 20 prosent av familiene i landet, heter det.

Påberoper seg rent spill

Tekstilindustrien oppfordrer EU-kommisjonen og -Parlamentet til å revudere sin beslutning og ta hensyn til målene for programmet som har eksistert i snart 20 år:

Utviklingshjelp, fattigdomsbekjempelse og verdigheten ved å ha arbeid.

– Vedtaket 12. februar vil bare føre til tap av arbeidsplasser og påvirke arbeidernes levekår, spesielt kvinners, skriver GMAC.

De hevder å ha opprettet en kultur for åpenhet og troverdighet i å sikre arbeidstakeres rettigheter, og var den første næringsorganisasjonen i verden til å innføre et overvåkingsprogram i regi av av FNs arbeidslivsorganisasjon ILO.